Journalist Guy Adams’ Twitter-account suspended, Twitter beschuldigd van censuur

31 juli 2012, 12:35

Op de verslaggeving van de Olympische Spelen is heel veel aan te merken. Wat vooral veel (Amerikaanse) twitteraars stoort is dat de NBC de 'live' stream met grote vertraging weergeeft. Twitteraars houden niet op om zich hierover te beklagen, net als de Britse journalist Guy Adams. Kort daarna werd zijn account suspended. Het woord censuur lag meteen op de punt van ieders lippen. Maar is het wel logisch dat Twitter zich druk maakt over een journalist met een paar duizend volgers?

Sinds ik actief ben op Twitter is er regelmatig ophef over censuur op dit netwerk. Het grootste voorbeeld daarvan is het verdwijnen van de hashtag #wikileaks uit de Trending Topics lijst van Twitter. In mijn artikel op Twirus kwam ik tot de conclusie dat dit het gevolg is van het algoritme van Twitter, waarin woorden die reeds trending zijn geweest worden verwijderd. Anders zou Justin Bieber permanent in de trending topics lijst staan. Dit verklaart meteen waarom #nbcfail, de hashtag die gebruikt is om de frustratie over NBC te uiten, niet langer trending is. Er is geen sprake van censuur dus.

De NBC maakte het er ook wel naar, door de openingsceremonie met 6 uur vertraging uit te zenden, en net te doen alsof het live was. Guy Adams was slechts één van de velen die zich hierover beklaagde. Maar met deze tweet ging hij volgens NBC te ver.

The man responsible for NBC pretending the Olympics haven’t started yet is Gary Zenkel. Tell him what u think! Email: Gary.zenkel@nbcuni.com.

Terms of Service

NBC diende een klacht in bij Twitter en paste de regel uit de Terms of Service toe dat het niet toegestaan is om private information van iemand te publiceren. De account van Guy Adams werd suspended en toen hij om un-suspension vroeg meldde Twitter hem dat dat kon als hij zou verklaren zich aan de regels te houden. Maar in plaats daarvan ging Guy Adams een discussie aan over de regels. Iedereen die wel eens door de politie is aangehouden, weet dat je die discussie niet wint.

Volgens Guy is het e-mailadres geen private information omdat het met een beetje Googlen te vinden is. Dat is geen steekhoudend argument aangezien met een beetje Googlen van velen het e-mailadres of huisadres gevonden kan worden. Daarmee zou dat soort privé-informatie vrijelijk op Twitter geherpubliceerd kunnen worden en dat is niet gewenst.

Tot slot wordt in de discussie vaak gerefereerd naar het feit dat NBC een goede klant is van Twitter. Uiteraard betekent dat dat NBC bij klachten gelijk op het goede nivo bij Twitter binnenkomt. Maar Twitter heeft gewoon haar Terms of Service toegepast en waarschijnlijk zal Guy Adams binnenkort zijn twitter account terug krijgen. Alle andere kritische berichten over NBC bijven ondertussen rustig doorstromen. Mede dankzij Twitter is de kracht van 'freedom of speech' veel groter geworden en zijn er zelfs hele volken van hun dictators verlost. Laten we een beetje vertrouwen in dit bedrijf hebben. Censuur, echt niet!

Credits afbeelding: Alexander Kachkaev (CC)

Co-founder of PeerReach.com, Founder of Twirus.com & Miljoenhuizen.nl

Categorie
Tags

9 Reacties

  Herman Couwenbergh

  Interessant in dit geval is dat @justinbieber al tweemaal iemands privé nummer (telefoon nog wel!) heeft getweet en daar niet door Twitter voor op de vingers is getikt! Wél door de rechtbank overigens…


  31 juli 2012 om 14:42
  paulusveltman

  Sorry: ik bedoelde Guy Adams, natuurlijk.


  31 juli 2012 om 15:11
  klup

  @herman Maar de betreffende tweet is wel verwijderd? Heb je linkje?


  31 juli 2012 om 15:11
  Corinne Keijzer

  Dus jongeren die na een one-night stand foto’s van hun “veroveringen” plaatsen op Twitter met de hashtag #bedofshame mag wel, maar private information mag niet…


  31 juli 2012 om 15:31
  klup

  @corine Ook goed voorbeeld van info die niet op Twitter hoort. Hebben de betreffende personen een klacht ingediend bij Twitter?


  31 juli 2012 om 15:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!