Jongeren sluiten massaal vriendschappen via internet

Jongeren sluiten massaal vriendschappen via internet

Zeker 85 procent van de Nederlandse jongeren tussen 13 en 24 jaar sluit vriendschappen via internet. De helft hiervan heeft een of meerdere vrienden waar ze alleen contact mee hebben via het wereldwijde web. Dit zijn enkele conclusies van het eerste Youth Report, een enqu?te die door Sugababes.nl onder 8000 jongeren is gehouden. Donderdag presenteerde Sugababes de uitkomsten op het symposium Mijn Kind Online.

Er zit volgens de jongeren wel een verschil tussen een ‘online’ en een gewone vriendschap. 80 Procent noemt het missen van fysiek contact een nadeel van de online vriendschap, maar vindt wel dat dit niets afdoet aan de intensiteit van het contact.

De schrijvers van het boek Mijn Kind Online, dat tijdens het symposium wordt gepresenteerd, onderstrepen de conclusies van Sugababes.nl. Zij stellen dat kinderen geen verschil zien tussen ‘echte’ (offline) en ‘onechte’ (online) vriendschappen.

Via:
http://www.nu.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Leuk dat ouderen (schrijvers van het boek) blijkbaar iets beschrijven als echt en onecht als ze bedoelen online en offline. Want was is er minder echt aan online?

  Je ziet het helemaal in elkaar overlopen, waarbij het niet meer relevant is hoe je elkaar ooit ontmoet hebt, maar je hebt contact met elkaar gekregen (hetzij offline, hetzij online) en je onderhoud het contact online, en maakt afspraken offline.

  Het loopt 100% in elkaar over volgens mij.

  geplaatst op
 • Ik moet even terug denken aan de presentatie van Stephan Fellinger vorige week over desociale netwerken van jongeren en hun afhankelijkheid van de mobiele telefoon en de MSN. Sociale degeneratie. Vorm wordt norm....

  geplaatst op
 • Ik vraag me af of het sociale degeneratie is, of gewoon verandering van de vorm van contacten. Ik merk dat ik nu veel meer contact heb met mensen waarvan ik zeker weet dat ik alle contact verloren was, als ik niet via internet (MSN, ICQ, E-mail) had kunnen communiceren.

  geplaatst op
 • Persoonlijk vind ik dat er te snel waarde oordelen over worden uitgesproken. Vaak lijkt het zo dat als men iets niet begrijpt dat het dan maar oppervlakkig is. Uit BrEEzah taal kan ik niet al teveel wijs worden, maar volgens mij worden daar juist allerlei creatieve zaken in verteld. Positief is juist dat jongeren zich van passieve media als TV en Radio terugtrekken en naar een actief medium, internet, gaan.

  geplaatst op
 • bas ook dat is niet de norm. had je daarvoor geen telefoon dan? let op wat je zegt: omdat het makkelijker is geworden heb je deze contacten nog wel...gemak dus als norm voor het aanhouden van je sociale contacten.

  geplaatst op
 • @at ik begrijp niet geheel wat je bedoeld. Maar laat ik pogen uit te leggen wat ik bedoel. Bellen is, in mijn optiek tenminste, een stap verder dan mailen of MSN'en. Bij MSN zie je iemand online, en begin je gewoon een zinloos gesprek. Bellen doe ik tenminste zelden als ik niet iets specifieks te melden heb. En na verloop van tijd denk je: goh, al zo lang niets meer van gehoord... dat kan ik nu niet meer maken die weer te gaan bellen.

  Vandaar dat ik denk dat de laagdrempeligheid van het internet juist het behouden van sociale contacten versterkt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.