Jongeren sluiten massaal vriendschappen via internet

30 juni 2005, 08:41

Zeker 85 procent van de Nederlandse jongeren tussen 13 en 24 jaar sluit vriendschappen via internet. De helft hiervan heeft een of meerdere vrienden waar ze alleen contact mee hebben via het wereldwijde web. Dit zijn enkele conclusies van het eerste Youth Report, een enqu?te die door Sugababes.nl onder 8000 jongeren is gehouden. Donderdag presenteerde Sugababes de uitkomsten op het symposium Mijn Kind Online.

Er zit volgens de jongeren wel een verschil tussen een ‘online’ en een gewone vriendschap. 80 Procent noemt het missen van fysiek contact een nadeel van de online vriendschap, maar vindt wel dat dit niets afdoet aan de intensiteit van het contact.

De schrijvers van het boek Mijn Kind Online, dat tijdens het symposium wordt gepresenteerd, onderstrepen de conclusies van Sugababes.nl. Zij stellen dat kinderen geen verschil zien tussen ‘echte’ (offline) en ‘onechte’ (online) vriendschappen.

Via:

http://www.nu.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

  Bas

  Leuk dat ouderen (schrijvers van het boek) blijkbaar iets beschrijven als echt en onecht als ze bedoelen online en offline. Want was is er minder echt aan online?

  Je ziet het helemaal in elkaar overlopen, waarbij het niet meer relevant is hoe je elkaar ooit ontmoet hebt, maar je hebt contact met elkaar gekregen (hetzij offline, hetzij online) en je onderhoud het contact online, en maakt afspraken offline.

  Het loopt 100% in elkaar over volgens mij.


  30 juni 2005 om 09:28
  at

  Ik moet even terug denken aan de presentatie van Stephan Fellinger vorige week over desociale netwerken van jongeren en hun afhankelijkheid van de mobiele telefoon en de MSN. Sociale degeneratie. Vorm wordt norm….


  30 juni 2005 om 09:59
  Bas

  Ik vraag me af of het sociale degeneratie is, of gewoon verandering van de vorm van contacten. Ik merk dat ik nu veel meer contact heb met mensen waarvan ik zeker weet dat ik alle contact verloren was, als ik niet via internet (MSN, ICQ, E-mail) had kunnen communiceren.


  30 juni 2005 om 10:40
  Sipke

  Persoonlijk vind ik dat er te snel waarde oordelen over worden uitgesproken. Vaak lijkt het zo dat als men iets niet begrijpt dat het dan maar oppervlakkig is. Uit BrEEzah taal kan ik niet al teveel wijs worden, maar volgens mij worden daar juist allerlei creatieve zaken in verteld. Positief is juist dat jongeren zich van passieve media als TV en Radio terugtrekken en naar een actief medium, internet, gaan.


  30 juni 2005 om 10:55
  at

  bas ook dat is niet de norm. had je daarvoor geen telefoon dan? let op wat je zegt: omdat het makkelijker is geworden heb je deze contacten nog wel…gemak dus als norm voor het aanhouden van je sociale contacten.


  30 juni 2005 om 11:00
  Bas

  @at ik begrijp niet geheel wat je bedoeld. Maar laat ik pogen uit te leggen wat ik bedoel. Bellen is, in mijn optiek tenminste, een stap verder dan mailen of MSN’en. Bij MSN zie je iemand online, en begin je gewoon een zinloos gesprek. Bellen doe ik tenminste zelden als ik niet iets specifieks te melden heb. En na verloop van tijd denk je: goh, al zo lang niets meer van gehoord… dat kan ik nu niet meer maken die weer te gaan bellen.

  Vandaar dat ik denk dat de laagdrempeligheid van het internet juist het behouden van sociale contacten versterkt.


  30 juni 2005 om 12:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!