Jim Rogers: “Als de kunstmatige oceaan van liquiditeit opdroogt, zitten we met een ramp”

24 februari 2014, 15:14

Interview met superinvesteerder door 7 Ditches TV

Jim Rogers is een bekende beleggingsgoeroe en samen met George Soros oprichter van het Quantum Fund. Naast goeroe is hij universitair docent, schrijver, wereldreiziger, economisch commentator en oprichter van de Rogers International Commodities Index (RICI). Hij is een veelgevraagd spreker en verschijnt regelmatig in de media – zoals in VPRO's Tegenlicht. Onlangs was hij in Nederland en mocht 7 Ditches TV-presentator Janneke Willemse hem interviewen.

Moet Rogers nog steeds werken? Jazeker, want hij moet toch de rekeningen betalen. Maar vooral is het lastig om níet te werken, want als hij iets ziet veranderen in de wereld, probeert hij er gewoon iets aan te veranderen. Belegt hij dan elke dag? “Nee, brokers hebben een hekel aan me, want ik handel maar heel zelden – misschien maar één keer per maand of zelfs kwartaal.”

En ook als hij wel handelt, gaat hij graag tegen de algehele tendens in. “Normally, when you have everybody on one side of the boat, you should go to the other side of the boat – at least for a while.” En luisteren naar andere superinvesteerders doet hij ook niet, want de ervaring leert dat hij dan juist fouten maakt.

Als hij opnieuw mocht beginnen, wat zou hij dan anders doen? Het antwoord is simpel: Chinees leren. Zijn dochters spreken het inmiddels vloeiend. “Ik hoop dat ik daarmee de toekomst goed voorspel dit keer. Maar ook als het niet goed gaat met China, zijn er anderhalf miljard mensen die Mandarijn spreken.”

Dat voorspellen lastig is, onderschrijft hij volledig. “Elke 15 jaar verandert de wereld volledig. Kijk maar naar enig moment in de historie, zoals 1960, of 1990: 15 jaar later was de wereld dramatisch veranderd. Maar de principes blijven hetzelfde: je koopt laag en verkoopt hoog, je gaat niet met de meute mee, je volgt niet de bubbles – dat verandert allemaal nooit.

En herinnert Rogers zich eigenlijk zijn eigen grootste fout ooit? “Oh yeah, my first wive.” “I'm talking about investments…” “Ha ha, I am too.

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!