Interview met Nils Rooijmans (Ilse) over mp3.nl

6 juli 2005, 05:21

mp3.nlNa enige opstartproblemen lanceerde Ilse media gisteren dan toch mp3.nl (beta). Met mp3.nl kun je zoeken in betaalde muzieksites (iTunes), op het web en in peer2peer netwerken (Fasttrack). Daarnaast in achtergrondinformatie over artiesten beschikbaar (3FM) en worden gerelateerde artiesten getoond. Verder kan gezocht worden in Amazon en zijn via die weg veel previews van nummers direct te beluisteren. Ook kunnen op die manier prijzen van cd’s vergeleken worden.

Al met al lijkt het een handige manier om eenvoudig in een groot deel van het online muziekaanbod te zoeken. Je zou bijvoorbeeld gratis muziek kunnen beluisteren via websearch of p2p en de leukste dingen direct via iTunes kunnen kopen. Daarbij maakt de ‘gerelateerde artiesten’ functie het makkelijk nieuwe dingen te ontdekken.

Maar begeeft Ilse zich hier niet op het randje? Nils Rooijmans (applicatie architect ilse search engine) geeft antwoord.

Vorige week besliste het Amerikaanse hooggerechtshof dat makers van p2p-software verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de daden van hun gebruikers. Dit maakt de weg voor de muziekindustrie vrij om deze netwerken juridisch aan te pakken. Mp3.nl maakt het nog toegankelijker om in deze netwerken te zoeken. Hoe kijk jij hier tegenaan?

De uitspraak in de US stelt slechts dat de aanbieders van p2p software die hun product promoten door misbruik van auteursrechtelijk materiaal aan te moedigen verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor misbruik door hun users. Wij promoten geen p2p software en zijn zelfs tegen misbruik van p2p software voor dit doel.

In december sloten aan aantal belangrijke bittorent-sites als suprnova. Deze sites boden zelf geen illegale muziekbestanden aan maar boden directe links naar die bestanden. Doen jullie nu niet precies het zelfde?

Als ik me goed herinner hostte suprnova zelf ook een tracker, dat maakt de zaak alweer wat gecompliceerder. Daarnaast is downloaden via Bittorrent iets heel anders dan downloaden via bijv het fasttrack protocol; downloaden via bittorent impliceert dat je tevens upload. Het downloaden van illegale content betekent daar dus ook uploaden van illegale content, en dat maakt downloaden op die manier dus strafbaar. Bij fasttrack geld dit niet; je kunt downloaden zonder upload verplichting.

In Nederland is downloaden van copyright materiaal niet strafbaar.

Het linken naar copyright materiaal is ook niet strafbaar. Wat dat betreft is onze dienst vergelijkbaar met zoekmp3.nl. De rechtbank in Haarlem oordeelde in mei 2004 dat zoekmp3.nl geen inbreuk maakte op de auteursrechten en daarom mocht blijven verwijzen naar (il)legale muziekbestanden die elders op internet staan.

We zien dat dit een hekel punt is en willen benadrukken dat we P2P search niet aanbieden om het downloaden van illegale bestanden te promoten, maar om een volledige zoekdienst te kunnen bieden.

Mp3.nl maakt het ook mogelijk direct op het internet te zoeken naar mp3’s en andere audio files. Jullie linken vervolgens rechtstreeks naar de muziekfiles. Het lijkt netter om naar de aanbiedende sites te linken. Waarom is die keuze gemaakt?

We willen de gebruikerservaring zo goed mogelijk maken; direct downloaden van muziek werkt een positieve gebruikerservaring in de hand. Als de user eerst op een destination site weer moet zoeken naar een link om te kunnen downloaden zou dat als minder prettig worden ervaren.

Tegen DutchCowboys verklaarde je “Daarnaast is ilse media tegen het schenden van auteursrecht, dit standpunt dragen we ook uit door de P2P resultaten te filteren als we denken dat er inbreuk wordt gemaakt op auteursrecht.”

Als ik het goed begrijp is het dus de bedoeling dat men voor grotere artiesten in betaalde sites gaat zoeken en via de ‘relevante artiesten’ functie in peer2peer netwerken hobbyisten, beginnende bandjes en dj’s kan vinden. Dat zou een mooie kans zijn voor die beginnende artiesten om aan publiek te komen.

Dat is precies de bedoeling inderdaad.

Hoe gaan jullie dit filter in de praktijk opzetten en waterdicht maken?

Het filter is in ontwikkeling en zal veel research vergen; het is momenteel niet mogelijk om technisch 100% onderscheid te maken tussen copyright en non-copyright digitale muziek. Over de exacte werking kunnen we op dit moment niet veel communiceren.

gerelateerde artiesten

Persoonlijk vind ik de ‘gerelateerde artiesten’ functie handig. Kun je iets meer vertellen over hoe die werkt en hoe ik mijn beginnende bandje gerelateerd aan de grote namen kan maken?

De “gerelateerde artiesten” functie is een feature waar wij veel waarde aan hechten. Het ondersteunt “exploratief zoeken” op een intuitieve manier. Dit zien wij samen met andere “recommendation algoritmen” als de nieuwe toepassing van zoektechnologie in 2005/2006. De manier waarop de relaties worden gelegd is natuurlijk de kracht van het systeem en een beetje het “geheim van de chefkok”, maar het komt erop neer dat we kijken naar wat gebruikers relateren in zoekopdrachten en gebruikersprofielen (nog niet op mp3.nl). Daarnaast hebben we wat algoritmen die oa kijken naar de relaties die DJ’s/producers tussen verschillende tracks/artiesten leggen.

Kunnen we de aankomende tijd meer interessante dingen van Ilse verwachten?

We blijven continu zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de gebruiker beter te ondersteunen in het vinden, gebruiken en delen van zowel dagelijkse informatie behoefte als entertainment content. Internet blijft gelukkig elke dag veranderen en dus met uitdagingen komen om nieuwe diensten te ontwikkelen. Op korte termijn zouden we zomaar mee kunnen gaan in de weblog/RSS hype, en wie weet wordt video search interessant?

Mp3.nl is natuurlijk nog in beta en kan dus kinderziektes hebben bovendien zullen bepaalde dingen voor verbetering vatbaar zijn. Gebruikers worden daarom aangemoedigd feedback te geven voor volgende versies.

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Rens

    Klinkt als allmusic.com met een audio-zoekfunctie. Goed plan!


    6 juli 2005 om 06:41
    Remi

    Nog een nakomend berichtje van Nils over de ‘gerelateerde artisten’:

    In de toekomst willen we trouwens de mogelijkheid ondersteunen dat gebruikers zelf relaties gaan aanbrengen tussen artists. Op deze manier kan het beginnende bandje zichzelf dus gaan promoten, en als de relatie door de gemeenschap wordt geaccepteerd dan kan dat dus een “vaste” relatie gaan worden…

    Dus als je genoeg mensen kunt optrommelen om de relatie te bevestigen kom je dus als beginnend bandje tussen de grote namen te staan. Klinkt een beetje als online-muziek-zoekmachine-optimalisatie. 😉


    6 juli 2005 om 06:56
    Noedie

    Volgens mij kloppen een paar dingen niet in zijn antwoorden….

    Als ik me goed herinner hostte suprnova zelf ook een tracker, dat maakt de zaak alweer wat gecompliceerder. Daarnaast is downloaden via Bittorrent iets heel anders dan downloaden via bijv het fasttrack protocol; downloaden via bittorent impliceert dat je tevens upload. Het downloaden van illegale content betekent daar dus ook uploaden van illegale content, en dat maakt downloaden op die manier dus strafbaar.

    Bij de BT sites ging het er om dat zij linkjes aanboden naar content waar copyright op zit. Daarom werden deze sites aangepakt. De BT sites kunnen volgens mij onmogelijk aangepakt worden omdat BT gebruikers ook uploaden. Dat is iets wat de gebruiker doet en waar de BT sites geen invloed op uit konden oefenen.

    Mp3.nl maakt het ook mogelijk direct op het internet te zoeken naar mp3’s en andere audio files. Jullie linken vervolgens rechtstreeks naar de muziekfiles. Het lijkt netter om naar de aanbiedende sites te linken. Waarom is die keuze gemaakt?

    Het antwoord wat bij deze vraag gegeven wordt vindt ik persoonlijk een zeer slecht antwoord! Door direct te linken naar met media bestand zal de hostende partij erg financieel benadeeld worden, doordat zijn datatraffic op deze manier misbruikt wordt. De persoon in kwestie biedt wellicht (legale) bestanden aan op een site waarmee hij wellicht op de een of andere manier geld wilt verdienen door sponsormateriaal te tonen. Om zo zijn datakosten te kunnen betalen. Nu ziet de downloadende partij zijn reclame uitingen niet en download hij direct het bestand van de server. Dus veel kosten voor de hostende partij zonder dat hij enigsinds kans heeft om de kosten eruit te halen!

    In het algemeen vindt ik dat Ilse Media erg slecht bezig is de laatste tijd. Zij focussen zich te erg op het verkopen van reclame via hun sites, in plaats van de bezoeker tot dienst te zijn. Dit kwam al tot uiting toen de nieuwe SE van hun gelanceerd werd. Deze toonde opeens meer dan gemiddeld gesponsorde links en de “normale” resultaten waren ook niet bepaald goed te noemen.

    Als ik dan nu vervolgens weer kijk naar mp3.nl dan kan ik niets anders concluderen dat ontzettend veel zoekopdrachten zullen gaan verwijzen naar betaalde links in plaats van naar gratis content in de vorm van media bestanden, artiest informatie, enz….


    6 juli 2005 om 07:29
    yvoschaap

    sorry hoor, maar als ik die site zo zie, en gebruik, snap ik niet dat hier een miljoenen bedrijf achter staat. Hebben ze al het geld aan de domein uitgeven?

    Een gemiddeld php scripter klust dit ook zo inelkaar. Iframes die een search doen op een netwerk. whoehoe!


    23 juli 2005 om 12:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!