Internet via het stopcontact?

14 mei 2003, 12:05

Er is al veel over geschreven en gesproken: internet via het stopcontact. In Nederland gaf Nuon onlangs te kennen het Digistroom proefproject, dat een woonwijk in Arnhem toegang tot internet geeft via het stroomnet, stop te zetten. Er waren weinig problemen tijdens dat proefproject, maar een commerciele introductie zal uitblijven. Helemaal kansloos is de techniek echter niet.

Waarschijnlijk kan de dienst niet concurreren met ADSL, dat op steeds grotere schaal beschikbaar komt. Bovendien zijn de investeringen vrij hoog, aangezien alleen het laagspanningsnet, het gedeelte van de lokale transformator tot bij je huis, geschikt is voor het oversturen van computerdata.

Toch blijft het principe interessant. Energiebedrijven zien nieuwe markten, verhoogde status en een uitstekend middel voor klantenbinding. In Duitsland is de kans van slagen al lang bewezen. Waar Nuon stopt, begint in Engeland Southern Electric juist met een proefproject bij 200 gezinnen. De energiemaatschappij streeft een commerciele introductie na in de loop van

volgend jaar, waarbij de dienst zowel in prijs als snelheid moet concurreren met ADSL. De prijs ligt overigens wel iets hoger, maar een belangrijk voordeel is dat je de computer overal kunt aansluiten waar een stopcontact beschikbaar is. Een apart netwerk in huis is dus niet meer nodig. Daarnaast zijn er producten die het elektriciteitsnet in huis geheel zelfstandig gebruiken voor uitwisseling van gegevens.

Bron:

Telecomwereld nieuwsbrief nummer 67 (woensdag 14 mei 2003)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    basverkes

    Geloof niet in dit product behalve in gebieden waar electricteit zo”n beetje de enige verbinding is. Bovendien is Wi-Fi sterk in opkomst, zodat het voordeel van elk stopcontact steeds minder relevant wordt.


    14 mei 2003 om 12:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!