Internet heeft minder invloed dan enkele jaren geleden werd verwacht

15 december 2003, 19:33

Het lijkt erop dat internet de samenleving minder ingrijpend heeft veranderd dan een aantal jaren geleden voorspeld werd.

Zo vindt in Nederland slechts 1% van alle aankopen plaats via het internet. Ook de door internetgoeroes voorspelde opbloei van de democratie (door een toename van inspraak en discussie via de digitale snelweg) en de verkleining van de internationale tegenstellingen is niet van de grond gekomen. De meeste mensen gebruiken internet als een technisch hulpmiddel, maar raken er niet van in de ban.Hoewel de digitale revolutie dus niet daadwerkelijk is uitgebroken, heeft internet het leven van veel mensen wel degelijk ingrijpend veranderd. Het mailtje heeft de brief al grotendeels verdrongen en mensen verwerven nieuwe vaardigheden om grote hoeveelheden informatie te scannen en te verwerken. Internet leidt echter zeker niet tot een ideale maatschappij. Het creeert zelfs nieuwe problemen zoals de verspreiding van kinderporno en spam. Circa 66.000 Nederlanders, vooral mannen tussen de 20 en 50 jaar, blijken daadwerkelijk verslaafd te zijn aan chatten, mailen en surfen. Hun sociale en professionele activiteiten hebben hier ernstig onder te lijden.

Bron:

Elsevier nr. 49, p. 72, 4,5 p.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!