Ilse media lanceert RSS zoekmachine Feedo

Ilse media lanceert RSS zoekmachine Feedo

Ilse media lanceert RSS zoekmachine Feedo

Ilse media heeft twee minuten geleden de beta versie gelanceerd van Feedo, een Nederlandse RSS portal dat de gebruiker een aantal opties biedt: een RSS zoekmachine, een RSS directory, een persoonlijke pagina met favoriete RSS-feeds en persoonlijke zoekfilters (zoekopdrachten die via RSS-feed zijn te volgen). Op dit moment doorzoekt Feedo alleen de RSS-feeds die “live” staan op de verschillende websites. In de toekomst wil men ook een RSS-archief opbouwen en doorzoekbaar maken. Opvallend is dat de eigen web-log.nl nog niet lijkt geindexeerd.

In juli lanceerde ilse media een beta-versie van de weblogzoekmachine (die niet de RSS-feeds maar gehele weblog-pagina’s indexeerde).


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Hopelijk is dit wel een keer goed, want de zoekmachines van Ilse zijn meestal niet erg bruikbaar.

  geplaatst op
 • gelijk maar even mijn feed toegevoegd.. ben benieuwd..

  marketingfacts staat overigens wel gelijk op 1 bij meest gelezen feeds ;)

  geplaatst op
 • Het was slechts even testen maar met tig keer op je eigen feed klikken kom je zo boven marketingfacts te staan bij de meest gelezen feeds. Beetje spamgevoelig dus... (jaja, ik ben al opgehouden)

  geplaatst op
 • Ik vind het op het eerste gezicht tegenvallen. Als ik zoek op m'n eigen website kom ik allemaal berichten tegen waar deze zoekterm niet in voor komt. Het lijkt er dus weer op dat meer dan alleen het bericht is geïndexeerd. Verder mis ik de datum bij de berichten na een zoekopdracht. Bij RSS-zoekmachines zoek je op basis van datum en niet op relevantie, datum is dan een essentieel item.

  geplaatst op
 • @Arnoud: de datum is een schoonheidsfoutje (je krijgt deze wel te zien als je bent ingelogd), gaan we zsm fixen.
  Mbt de vindbaarheid van je blog: we werken aan een feature "zoeken naar feeds" naast "zoeken in feeds". Verder worden de algoritmen getraint op basis van de ervaring dus zou je blog snel beter vindbaar moeten zijn.

  geplaatst op
 • Het is overigens ook erg makkelijk om 1 feed in alle categorieen te plaatsen en zo de database te vervuilen. Het lijkt mij noodzakelijk een oplossing te zoeken om vervuiling op deze manier tegen te gaan.

  geplaatst op
 • beetje jammer datie mijn feed niet wil slikken.
  daarbij kan ik hem domweg niet kwijt in een categorie. :)

  geplaatst op
 • @roy. Wat is je feed url? Misschien voldoet deze niet aan een van de RSS standaarden.

  geplaatst op
 • http://david.vormbrigade.com/index.php/feed/

  zal het vanavond nog eens proberen, nu aan 't werk wittewel :)

  geplaatst op
 • Wat wordt het marketingmodel er om heen? Met andere woorden, wat onderscheid Feedo van Bloglines, Technorati, Newsgator, bloglog, syndicatie.nl etc. De gebruiker ziet door de bomen het bos niet meer. Weet amper wat webfeeds zijn dus wat zou hij/zij moeten met feedo? Ik denk dat Ilse een slimme zet kan maken door het actief te promoten. Hoe? Ja dag, ik ga niet alles aan de grote klok hangen...

  geplaatst op
 • @Frank Meeuwsen: het is inderdaad meer van hetzelfde...alhoewel: om in de Technorati-index opgenomen te worden dient je weblog JavaScript te ondersteunen (niet het geval bij Ilse Media's web-log.nl). Om opgenomen te worden in Bloglog.nl dien je een populaire weblog te hebben, alleen de meest populaire weblogs laten zij toe. Bloglines is goed maar maakt nog niet bekend bij het grote publiek.

  Sinds deze week is ook Microsofts Start.com van start gegaan. Genoeg concurrentie voor Technorati, maar zoals ik het nu zie zal Technorati on top blijven (strak user interaction design, weergave over de meest besproken zaken in deblogosphere en verschillende zoekopties - zoeken naar tekst, url's en tags!).

  geplaatst op
 • @Stan: Dat is exact mijn punt. Veel van deze zoekmachines zijn nog niet bekend. Hoe vervelend ook voor de prosumenten-gedachte/kerngroepen-theorie etc. ik denk dat je toch ook met (redelijk) grof mediageweld je zoekmachine er doorheen kan drukken. Of een lekker schandaal creeeren, of bij een belangrijke gebeurtenis top of mind raken, of goede partners vinden. Want laten we eerlijk zijn, als Google ook met een RSS-zoekmachine komt of er een koopt, dan kan de rest ook wel weer inpakken.

  geplaatst op
 • Vind de wijze waarop je persoonlijke pagina's kunt samenstellen met feeds goed gedaan. Ziet er goed uit, leest prettig, kunt zelf tabs aanmaken voor specifieke onderwerpen. Veel prettiger dan bv Bloglines wat mij betreft.

  geplaatst op
 • @Frank, het grote publiek weet inderdaad niet eens wat webfeeds zijn, dat lijkt mij een voordeel want dan kan Ilse zich profileren bij de massa.

  Ik ben best een heavy-internet-user, maar ik kan het tempo van nieuwe webgadgets niet goed bijhouden. Ik begrijp ook niet altijd het voordeel van nieuwe techniekjes, laatstaan de leken...

  geplaatst op
 • Tja, als niemand anders het doet, dan moet het maar. Op Feeder.nl kun je, zolang Feedo dat niet kan, alvast even naar feeds zoeken (Zoek uitgever), staan de verste berichten boven (als de feedeigenaar tenminste de pubdate heeft ingevuld) en bepaalt het mannetje achter Feeder (moi :-)) in welke rubriek je komt. Binnenkort lokaal zoeken (op postcode), dus neem als je naast Feedo nog tijd over hebt ook Feeder maar weer eens onder vuur.

  geplaatst op
 • Vandaag niet of nauwelijks tijd gehad om er naar te kijken maar ik had het voorrecht om er gisteren achter de scherme al even mee te spelen.

  Mijn eerste indruk is dat het een prima RSS-zoekdienst betreft die zeker een toegevoegde waarde kan bieden aan gebruikers als het zich specifiek richt op de Nederlandse markt en daar de beste in gaat worden. Compleet en actueel zijn daarin volgens mij de sleutelwoorden. Bestaande RSS-zoekdiensten als Technorati (ondanks taalfilter), Feedster en BlogPulse zijn te beperkt voor de Nederlandstalige markt.

  Alhoewel er nu 'slechts' 2.000 feeds inzitten zou ik graag een zoekdienst hebben die 'alle' Nederlandse feeds indexeert en dan niet alleen de realtime feeds maar ook de historische feeds. Ik weet dat er wordt gewerkt aan dat laatste; ik weet niet wat de plannen zijn vwb het aantal feeds (Nils?). Vwb actualiteit zal Feedo nog wel enige aanpassing behoeven. De huidige (verouderde?) spidertechnologie die de feeds moet indexeren wordt niet erg gewaardeerd door de blogosfeer. Om de zoveel tijd komt de spider nu langs om te kijken of er iets is geupdate. Beter is om op basis van pings de database te updaten maar wellicht is dat makkelijker gezegd dan gedaan (Nils?).

  Ik ga het in ieder geval met belangstelling volgen (o.a. via feedo.web-log.nl) en wens het team daarbij succes!

  geplaatst op
 • Hmz, ben zelf ook al bezig met zoiets en met een bijpassende domeinnaam en wel met history.

  Vraag me onderhand alleen af of het qua concurrentie nog wel haalbaar is en anders zie ik het vanzelf.

  geplaatst op
 • @Jan (en dit geldt ook voor Karel overigens): ik denk dat het heel lastig zal zijn om nog een interessante positie in deze markt te krijgen. Ook Feedo zal het nog lastig krijgen als de grote jongens zich serieus gaan richten op locale RSS-zoekdiensten. Kijk in dit verband ook naar de geschiedenis van de zoekmachines waar ilse in de beginjaren een goede positie had vwb Nederlandse gebruikers. Dit is in enkele jaren ingehaald door Google, MSN en mindere mate Yahoo! Dit zal ook gebeuren met RSS-zoekdiensten tenzij men zich niet richt op techniek en functionaliteiten (met voldoende kapitaal eenvoudig en snel te kopieren) maar op de gebruikerscommunity (mooi voorbeeld daarvan vind ik nog steeds startpagina).

  geplaatst op
 • @Marco: wat betreft het aantal feeds in de zoekmachine van feedo zijn we bewust terughoudend; we willen compleet zijn in kwalitatief aanbod, maar niet in "ruis". Dat willen we doen door de aanmeldingen bij Feedo door de community te laten moderaten (nog niet live). Het risico van wildweg indexeren is de situatie waar Technorati ook al last van heeft; veel rommel en Spam. Dit heeft niet alleen impact op de zoekfunctionaliteit, maar ook op bijv langere termijn stats en andere kennis uit mining.
  Een ping service is niet moeilijk, maar we zien dat veel publishers van RSS feeds hier geen gebruik van maken, dus halen we de feeds nu automatisch op. In de toekomst gaat de publisher de keuze krijgen: default automatisch ophalen. optioneel alleen als we een ping krijgen.
  Je laatste commentaar slaat de spijker op de kop. Ik heb zojuist in een interview met DC uitgelegd waarom en hoe we naast internationale concurrentie willen staan. Kennis uit de community speelt hierin een centrale rol.

  geplaatst op
 • Wel slecht dat er tegenwoordig nog sites worden gebouwd, die technisch niet kloppen. Wordt welliswaar een xhtml header meegeven aan het document, maar hij is nog vrolijk opgebouwd uit tables en "<tr bgcolor='#EBECED' height=65>" Maargoed het is dan ook nog een beta.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.