Ik weet de weg niet naar Barcelona

Ik weet de weg niet naar Barcelona

Rare kop he voor een e-mailmarketing rubriek? Welnu, ik zal het uitleggen. Ik heb geen hoge pet op van e-mailmarketing activiteiten van de homeshoppers in Nederland. Ik weet toevallig dat Wehkamp nog wel vernuftig te werk gaat door behavioral targetting toe te passen, maar alleen bij hun eigen klanten. De rest van de ontvangers van nieuwsbrieven moeten het doen met een ratjetoe van aanbiedingen waarbij je geluk moet hebben als er iets voor je tussenzit. En ik krijg sterk het idee dat Neckermann niet of nauwelijks geld verdient met hun nieuwsbrief want ik heb het vermoeden dat zij hun database verhuren aan adverteerders. En dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen voor een homeshopper.

Ik krijg namelijk op zondag 30 december j.l. twee e-mailings van Neckermann. Bij de eerste prijkt de subjectline: “Beste heer/mevrouw , win een citytrip naar Barcelona!?”. En bij de 2e e-mail –slechts een uurtje later- prijkt de subjectline: “Beste heer/mevrouw , weet u voortaan altijd de weg?”

Welnu, gezien de spatie achter ‘mevrouw’ zie ik dat daar mijn achternaam zou hebben moeten staan. Dat terzijde, wat moet ik met kans maken op een citytrip naar Barcelona uitroepteken vraagteken?!?!? als Neckermann (en ik bedoel niet het reiszusje) dit niet eens in haar assortiment heeft. De e-mail openend blijkt dat de boodschap eigenlijk van Citytripwinnen.nl is. En er hangt een Neckermann jasje (lees boven- en onderbalk) omheen. Vreemd.
En dan die andere e-mail over ‘de weg weten’. Hier is wederom de afzender Neckermann maar de boodschapper is ‘Autovoorkeur’. Een erg vreemde constructie deze beide mails. Waarom?

1. Ik verwacht van Neckermann namelijk dergelijke boodschappen niet
2. En al helemaal niet 2 binnen 1 uur

Wat ik wel verwacht zijn aanbiedingen als (ik citeer een willekeurige Neckermann nieuwsbrief van 21 december j.l.):
-broekpakken (voor vrouwen welteverstaan en de laatste keer dat ik mezelf bekeek bleek ik geen vrouw te zijn)
-diverse outdoor vrouwenjacks (idem)
-stretchjeans (hmmm, met carnaval op komst nog niet eens zo’n gek idee)
-kinder t-shirts (heb ik niet)
-2-delig herenkostuum (type Gerard Joling dus laat maar in mijn geval)

En wat ik ook verwacht is dat door dergelijke acties de komende nieuwsbrieven nog slechter worden geopend dan dat ze nu al doen. Iets waar alle homeshoppers mee te maken hebben. Openingsrates van 15-20% zijn heel normaal in deze branche.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • en zo wordt een waardevol contacten bestand niet meer dan een berg email adressen die ze alleen nog maar kunnen verhuren aan steeds 'slechtere' huurders/adverteerders..
  onbegrijpelijk en zonde dat een partij als Neckerman dit niet inziet en zich zo laat verleiden...

  geplaatst op
 • waarom ontvang jij nieuwsbrieven van Neckerman? :P

  geplaatst op
 • @Christian: inderdaad
  @Mies: omdat dit mijn vak is ;-)

  geplaatst op
 • Dat vermoeden dat ze hun database verhuren is juist.

  geplaatst op
 • Neckermann zet ook hun website in om meer geld te verdienen, als ik het goed zie draaien er ook gewoon affiliate-banners (o.a. van Testnet) op hun website. Volgens mij kunnen ze die ruimte beter gebruiken om bijv. populaire producten te linken..

  geplaatst op
 • Bas: zou je zeggen dat dit voorbeeld representatief is voor email marketing in Nederland? Of heb je ook al veel betere toepassingen gezien?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.