Hoe serieus is het probleem van klikfraude?

Hoe serieus is het probleem van klikfraude?

We hebben al vaker geschreven over klikfraude en ook tijdens de SES 2005 in New York was er weer volop aandacht voor dit onderwerp. In de VS zijn inmiddels cases bekend waarbij bedrijven meer dan $100.000 aan schade hebben door klikfraude (zie o.a. artikel News.com) en volgens een recent artikel in ClickZ zijn het vooral de affiliatepartners (websites die meedoen aan affiliateprogramma’s) die verantwoordelijk zijn voor de klikfraude dat als een van de grootste bedreigingen van de zoekmachine marketingmarkt wordt gezien.

In Nederland heb ik nog niets gehoord over klikfraude maar dat wil niet zeggen dat klikfraude hier niet plaats vindt. Iemand toevallig bekend met Nederlandse bedrijven die de dupe zijn geworden van klikfraude?


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 6 reacties op dit artikel

 • Ik wacht nog steeds op het eerste virus dat volautomatisch miljoenen AdWords advertenties aanklikt. Ben erg benieuwd wat dát voor uitwerking heeft...

  geplaatst op
 • Daar zijn inmiddels al pakketten voor te koop:
  http://www.i-faker.com/

  Begrijp overigens niet dat een dergelijk bedrijf (in dit geval I-faker uit Dublin, Ierland) nog steeds bestaat.

  geplaatst op
 • De schade die i-faker aanricht valt best mee, omdat maar een paar mensen er gebruik van maakt. Maar de schade van een autoklik virus is nauwelijks te overzien, omdat 'de hele wereld' in zo'n geval - onbewust en ongewild - continu advertenties aanklikt.

  geplaatst op
 • De "Pay per Click" programma's zijn voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen dat er niet (bewust) gesjoemeld wordt. Ik had nog niet gedacht aan de optie van Carl. Een "klikvirus" zal het hele model op z'n kop kkunnen zetten.
  Heb overigens goede ervaringen met pay per click programma's: ik denk dat er maar weinig andere vormen van marketing zijn waarbij zo nauwkeurig bepaald kan worden wat de rentabiliteit van de campage is.

  Heb overigens 1 negatieve ervaring met "pay per click"
  Van fraude wil ik niet spreken, ik kan wel zeggen dat ik ervaring heb met een niet nader te noemen prijsvergelijker die een aantal kliks in rekening heeft gebracht die een factor 6 afwijkt met onze eigen statistieken. De aanbieder doet het verhaal af met het antwoord: "Jullie statistieken kloppen niet".
  Met alle andere programma's hebben wij een verschil van maximaal 10%. Ben wel benieuwd in hoeverre meerdere mensen hier ervaring mee hebben.

  geplaatst op
 • @Jan, je bedoelt de prijsvergelijker die naar het oude tros-programma is genoemd?

  geplaatst op
 • Met I-faker kan je helemaal geen clickfraude plegen in een adwords campagne.

  Je kan clicks genereren voor je eigen site. Daarmee kun je erg goed je affiliates de indruk geven dat er zeer veel mensen naar hun banners kijken. Wanneer je met je affiliates een CPC overeenkomst hebt kan dat leiden tot oplichterij.

  Maar met clickfraude en PPC campagnes heeft dit niets te maken.

  Ik ben benieuwd wie wel overtuigende argumenten heeft met betrekking tot de bedreiging van clickfraude.

  Volgens mij valt het allemaal nogal mee. Google en Overture zouden maatregelen hebben genomen en je kan zelf natuurlijk ook vrij makkelijk ip-adressen monitoren. Als je dan ziet dat één adres de herkomst met herkomst PPC campagne verantwoordelijk is voor een groot aantal 1-page visits dan weet je hoe laat het is.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.