Het Rijksmuseum introduceert het ‘Rijkswidget’

Het Rijksmuseum introduceert het ‘Rijkswidget’

Het Rijksmuseum introduceert het 'Rijkswidget'Enkele weken geleden was ik nog te gast op de Digitale Erfgoed Conferentie 2005 waar ??n van de discussiepunten was hoe musea een groter publiek kunnen bereiken met de inzet van nieuwe media.

Vandaag krijg ik een bericht binnen dat het Rijks-museum als eerste museum ter wereld een widget ter beschikking stelt waarmee je iedere dag een ander topstuk uit de schilderijenverzameling van het Rijksmuseum op je desktop te zien krijgt. Een klik op de muisknop geeft bovendien op de achterkant van het schilderij de naam van de kunstenaar, de titel van het werk ?n een link naar meer informatie over het meesterwerk op de website van het Rijksmuseum.

Kenners weten uiteraard wat een widget is. Voor niet-kenners: een widget is een piepklein en meestal goed vormgegeven computerprogrammaatje. Zo zijn er widgets waarmee je het nieuws kunt bijhouden, een widget voor de weersverwachting, een widget als rekenmachine, een widget waarmee je het laatste nieuws kunt zien enz. (zie ook wikipedia.org).

De widget van het Rijksmuseum geeft dus elke dag een nieuw schilderij uit zijn bijzonder rijke collectie kunstwerken. Het Rijksmuseum ziet de widget als een van de innovatieve producten die het wil gaan inzetten om de collectie van het Rijksmuseum op verschillende manieren te ontsluiten. Met natuurlijk als uiteindelijk doel dat mensen verleid worden om de authentieke meesterwerken in het Rijksmuseum te komen bewonderen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Een enorm goed idee zeg, mijn complimenten!

  geplaatst op
 • Inderdaad een goed idee. Nu nog dat virtuele museum in Habbohotel ;-)

  geplaatst op
 • Geweldig idee. Meteen geïnstalleerd.

  geplaatst op
 • Voor het geval je het hebt gemist, Rijksmuseum is inmiddels bezig met versie 3.0 van de rijkswidget. Deze kan ook geïntegreerd worden in weblogs, Netvibes en iGoogle (via: ZB).

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.