Zelf klussen met het internet of things

Het pre-PC-tijdperk van iThings om ons heen

Zelf klussen met het internet of things
, Sogeti/VINT
@BLO2M

Sleutelen aan de dingen waar je dol op bent. Ik herinner me de Deux Chevaux, net zo fashionably eigen als horloge, bril en schoenen. Ons favoriete exoskelet als statement van mode en hobby. Nieuwe spiegel van de sloop, betere motor, handig bakje aan de achterkant, tikje bredere banden. Couponnetje hoogpolig tapijt op de vloer tegen kou en geluid. Marginale verbetering op marginale verbetering. Af en toe een nieuwe, om de kleur, of toch een 2CV6. Je bent ermee getrouwd, je zet hem naar je hand, je kunt er alles mee, en meer heb je qua auto echt niet nodig. 90 op de snelweg en dus nooit een bon.

Het kon ook je skateboard of je brommer zijn. Maar al die mobielen zijn niet meer zo en vogue. De 2CV van vandaag is een Android device. En morgen misschien een Tizen-apparaat van Samsung. Of Microsoft Bing of Everything. Vroeger was het de IBM PC-kloon. Opvoeren, tunen, je eigen kast, betere ventilator, mathematische processor, ander beeldscherm, noem maar op. Vuile handen kreeg je er niet van. Het kostte je hooguit je nachtrust. En je relatie misschien. Dat is nog steeds zo, het is sterk geïntensiveerd en die trend zet alleen maar harder door.

Digitaal is het nieuwe normaal. Van de PC-hardware zijn we opgeschoven naar de software en de apps. Gemak dient de mens en multifunctionaliteit is troef. Boeken, kleren, spelletjes, tv, je hele hebben en houden op de tablet en de smartphone. Winkelen online – wat velen dachten dat het nooit zou worden – dat is nu de norm. Les: voorspel niet wat het nooit zal zijn, vertel liever wat er aan gaat komen.

Het nieuwe pre-PC-tijdperk

Nu zijn dat de dingen: alle dingen om ons heen. Dat willen we al zo lang: Lewis Carroll, Disney en Paul van Ostaijen gingen ons voor. Met betoverde dingen, die alles kunnen wat wij ook doen. Eenzaam hoef je zo niet meer te zijn. Je kunt eraan sleutelen en poetsen, en ze met elkaar laten praten – wat je maar wilt. Temidden van alle post-PC-dynamiek is dit ook het nieuwe pre-PC-tijdperk van de garage-innovaties. Auto eruit en sensorelektronica erin: Arduino, Ayla, Raspberry PI of de Smart World van Libelium. HP en Apple in je eigen achtertuin. Overal Silicon Valley en de wereld als je poppenhuis annex pretpark. iThings anno 2013:

“Future iThings may bring us an era of “harmony of man with nature”, which means harmony fusion of Physical-space, Cyber-space, and Social-space. We will witness emancipation not only from onerous labor works brought by machine-human interface, but also from the spatial-temporal constrains in Physical-space.”

Straks is het zo normaal dat een kind de was kan doen. Velletjes app-stickers kopen bij de HEMA om op je wegwerpbril te plakken. Zodat je 6 maand Netflix kan kijken voor 2 euro. Alles spraak- en gebaargestuurd. No problemo en straight from da cloud.

Digitaal als hobby en mode

Digitaal, de taal van de 21ste eeuw als hobby en mode. Wij beginnen dat nu mee te maken. Bijvoorbeeld via de smartphone als mediatior voor alles wat met de auto te maken heeft, onze Smartphone-on-Wheels, tot aan het nieuwe Vibease damesspeeltje. Geen gêne, het liefst noemen we openlijk man en paard. Hoeveel Google Glass moet kosten, weten we nog niet precies. Maar vanuit het modeland italië wil GlassUP voor beduidend minder geld de echte doorbraak worden. 3D-geprinte NFC-ringen met wachtwoorden en toegangscodes erin – nog zoiets. En wat te denken van 'Social housekeeping through intercommunicating appliances and shared recipes merged in a pervasive web-services infrastructure'. Daar krijg je geld voor van de EU. Het moet niet gekker worden.

Afbeelding: Bruce Turner (cc)


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.