Het begin van een nieuwe Gouden Eeuw? Martijn Aslander (Stand-up filosoof) geeft nieuw inzicht.

Het begin van een nieuwe Gouden Eeuw? Martijn Aslander (Stand-up filosoof) geeft nieuw inzicht.

Martijn Aslander is stand-up filosoof, spreker, auteur en houdt zich bezig met "de complexe impact van technologie". En hij is stevig voorstander van "aanklooien en vooral in zeven sloten tegelijkertijd lopen". Dagelijks probeert hij die mogelijkheden te verkennen en die kennis te delen met anderen. Dat doet Martijn door veel bijzondere mensen te ontmoeten en die te verbinden met elkaar, door presentaties te geven om zijn visie uit te dragen en door mee te denken bij allerlei vraagstukken.

Stand-up filosoof

Wie denkt dat een 'stand-up filosoof' ter plekke ideeën bedenkt, zit er naast. Martijn: "De term kennen we uit de comedy. Je staat ergens voor en dat uit je. Je uit iets dat per se gezegd moet worden. Overigens is een comedian die aan het 'standuppen' is niet improvisatietheater aan het doen. Hij heeft bestaande verhaallijntjes die hij aan het uitproberen en testen is. Een mix tussen improvisatie en dingen die je graag de wereld in weer slingeren. Het is heel lastig als je een beroep uitoefent dat nergens in een register staat, dan zoek je je toevlucht in termen die nog niet bestaan."

Denk niet in geld, maar in resources

Martijn stelt dat geld een fantastische uitvinding is. Het is licht, transporteerbaar en iedereen wil het hebben. Maar het beperkt ons. "De NS kan lege stoelen weggeven, want het kost ze niets. KPN kan gratis bandbreedte weggeven, want het kost ze niets. Ik denk dat we naar een andere kijk toe moeten. (...) Heel veel innovaties in grote organisatie komen niet door omdat men er financiële risico's inziet. Du moment dat je iets kunt doen zonder financieel risico, omdat je geld überhaupt niet gebruikt, kun je dus dingen bewegen of innoveren zonder geld. Als je dat kunt doen, kun je innoveren zonder risico en dan kun je innoveren zonder angst. En dan wil iedereen helpen. Dat hebben we dus nodig: ideekracht." Wanneer gaan we de materiële en cognitieve surplus in de samenleving ontginnen? 

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.