Hartger Ruijs (Computest): “Leiderschap is geen functie, maar een eigenschap”

Hartger Ruijs (Computest): “Leiderschap is geen functie, maar een eigenschap”
, 7DTV
@RonnieOvergoor

Als college drop-out startte Hartger Ruijs succesvol IT-bedrijf Computest. Ruijs vertelt over het besluit om zijn bedrijf zelforganiserend te maken, over leiderschap en IT.

Computest werd in 2005 opgericht door Hartger Ruijs. Wat begon als een vriendengroep met een passie voor performance, is uitgegroeid tot een bedrijf met ruim honderd ervaren technisch specialisten. Vanuit een kantoor in Zoetermeer en op locatie bij de klant zorgen zij ervoor dat applicaties en infrastructuren optimaal en veilig werken.

Computest doet drie dingen op het gebied van IT: security, performance en functionaliteit. "Alles wat met software-kwaliteit te maken heeft, heeft onze aandacht, of dat nou veiligheid, snelheid of betrouwbaarheid is." Het bedrijf maakt niet zozeer dingen zelf, maar kijkt vooral naar systemen van anderen en beoordeelt waar het beter zou kunnen. "We maken wel zelf software, maar die bestaat dan ook weer om bedrijven beter te laten functioneren en voor hen de kwaliteit te verhogen."

Zelforganisatie

"Ik praat liever over zelforganiserend dan over zelfsturend. Een organisatie heeft altijd een vorm van sturing nodig. Denk aan de richting die het bedrijf op wil of een bedrijfsvisie. Je moet nog steeds een organisatie sturen, maar je moet transparant zijn over de keuzes die je maakt en de doelen die je hebt. Je moet zorgen dat je iedereen erbij betrekt door inzicht te geven in bijvoorbeeld marges en de omzet. Heel de organisatie moet willen veranderen: met het wegfaseren van een manager ben je er nog niet."

"Een organisatie heeft altijd een vorm van sturing nodig"

"Zelfsturing is geen doel op zich, het moet waarde toevoegen voor een organisatie en haar klanten. Doormiddel van een zelfsturende organisatie wilde ik dat mijn bedrijf wendbaarder werd waarin we snel beslissingen konden nemen in een bedrijf met weinig bureaucratie. Hiermee worden onze medewerkers gelukkiger en zijn blij om voor ons te werken en voelen zich verantwoordelijk."

Benieuwd naar het hele interview met Ruijs? Bekijk de hele aflevering: 

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.