Hacker van videogame wordt online geëxecuteerd

19 mei 2015, 07:30

Guild Wars 2 is een MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) dat zich afspeelt in de fantasie wereld Tyria. Het spel bestaat bijna 3 jaar en het is inmiddels meer dan 3,5 miljoen keer over de toonbank gegaan. Op het hoogtepunt speelden meer dan 460.000 gamers het spel tegelijkertijd.

Recentelijk werd het leven van de spelers zuur gemaakt door het karakter DarkSide. Deze hacker maakte gebruik van diverse exploits opdat hij in staat was overal in de wereld te teleporteren en veel schade aan andere spelers toe te brengen. Zelfs groepen van spelers konden de cheater niet stoppen en als hij dan toch sneuvelde, was hij binnen tien seconden terug om wraak te nemen: “Got lucky and killed him? He’ll be back in 10s no matter where you are on the map. People eventually get tired of it and quit.”

Bovenstaand bewijsmateriaal van andere spelers overtuigden de makers van het spel – ArenaNet – om actie te ondernemen. In een reactie liet gamebeveiliger Chris Cleary weten dat hij de hacker op toepasselijke wijze had bestraft. In een YouTube-video liet hij zien dat de hacker ontdaan was van al zijn krachten en kleding en in het spel zelfmoord had gepleegd, waarna de karakters van de hacker voorgoed uit de game werden verwijderd.

We don’t need to see it in-game, sometimes good video evidence is enough for me to track down who it was. In this case, the video was enough for me to find out who it was and take action. Thanks for the video, and to accompany your video, I give you this video of his account’s last moments. Oh yah, he’s also banned.

Bovenstaande video is inmiddels meer dan 1,5 miljoen keer bekeken. De meerderheid van de spelers vonden het een toepasselijke actie. “That’s pretty gangster.” was een veel gedeelde mening van forum gebruiker Noein.1685. Toch zetten ook een aantal gebruikers vraagtekens bij de straf die Cleary uitdeelde. Zo schreef Aye.8392 het volgende: “Banning/disabling the account and making it so that it is not able to be played on A-Net servers is great, but here should be some limiting boundaries as to what an employee can do. In my mind deleting characters crosses that line.”

In een comment op Mashable zegt Rob Zambrano dat hij liever had gezien dat de hacker door een echte rechter was veroordeeld voor zijn misdaden in de virtuele wereld van Guild Wars 2. Door DarkSide aan de digitale schandpaal te nagelen, krijgt hij zijn 15 minutes of fame en brengt hij alleen maar andere mensen op gedachten: “I’d rather hear a story about how a game company takes a hacker to court and sues the crap out of them. Instead, we get a story where a hacker becomes infamous with the idea that they will be sharring the information and dozens of copy-cats will be lurking in the near future.”

De grenzen tussen de fysieke en de virtuele wereld vervagen steeds meer. We zijn vierentwintig uur per dag verbonden met het internet. We kunnen niet meer zonder. Deze verbondenheid wordt in de nabije toekomst alleen maar groter. En dat gegeven roept interessante ethische vraagstukken op. De virtuele wereld van Guild Wars 2 heeft zijn eigen regels en wetten, maar mag een ontwikkelaar de macht hebben om iemand zijn digitale avatar te verwijderen? Moeten we deze ‘executie’ niet via de fysieke rechter laten verlopen, of mag je voor eigen rechter spelen in de virtuele wereld? Is dit moreel juist?

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Remy Bergsma

    In de gamewereld gelden inderdaad andere regels en wetten. Ik kan me de frustraties van de GW2-spelers (ik speel het zelf ook, sporadisch) indenken, dus deze manier van afhandelen is voor het publiek als zodanig een geruststelling.

    Daarnaast is niet bekend of hij/zij alsnog vervolgd gaat worden. Onderzoek via logs, ip-adressen en gebruikersgegevens kan een behoorlijke tijd duren, waardoor een rechtszaak mogelijk pas na een paar maanden realiteit zou zijn.


    19 mei 2015 om 08:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!