Grote newsportals en forums massaal bezocht

Grote newsportals en forums massaal bezocht

Kort na de eerste raketaanvallen op Irak, hebben internetters wereldwijd massaal het web bezocht. Grote online newsportals in de VS en China (gezamenlijk zo?n 250 miljoen hits per dag) registreerden meer dan drie keer zo veel internetverkeer dan normaal, zo meldt Reuters.

“Onze pageviews gingen door het dak”, vertelt Caroline Straathof van de Chinese nieuwssite Sohu. Zo?n 20.000 mensen hadden zich op de site aangemeld voor een speciale SMS-service tijdens de eerste uren van de oorlog. Voor 25 yuan (3 dollar) werden SMS-abonnees op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Yahoo

Ook bij Yahoo steeg het aantal bezoekers naar ongekende hoogte. De Amerikaanse portal registreerde tijdens de toespraak van president Bush drie keer zo veel bezoekers.

Forums

In chatrooms en forums lieten veel mensen ook hun ongenoegen blijken tegen de oorlog. ?Denk eens na over de onschuldige kinderen, ouderen en vrouwen in Irak. Zij zijn onschuldig!?, Soms ook minder genuanceerd; ?Bush is de Hitler van de 21ste eeuw!? en ?Druk het VS imperialisme de kop in!, valt in het eerste uur na de eerste luchtacties te lezen op NetEase.

Vooral na de aanslagen in de VS, is het internet een belangrijke bron van nieuws en een veelgebruikt communicatiemiddel geworden. Amerika en China zijn werelds grootste weblanden met 170 miljoen internetgebruikers in de VS en 59 miljoen in China in 2002, zo meldt China Internet Network Information in januari.

Bronnen:
http://www.sohu.com/
http://news.yahoo.com/
http://www.netease.com/


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Minder tv-kijkers aanval Irak dan in ‘91

  De deze week ingezette aanval op Irak trekt duidelijk minder tv-kijkers dan tijdens de Golfoorlog in 1991, meldt de dienst Kijk- en LuisterOnderzoek van Publieke Omroep.

  Ook naar de terroristische aanslagen op het WTC in New York keken veel meer mensen. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat de aanslagen geheel onverwacht kwamen en dat tijdens de Golfoorlog televisie nog geen concurrentie had van internet. Toen de eerste aanval in de nacht van woensdag op donderdag begon, keken er via de NOS 50.000 mensen. De HMG-zenders (RTL4/5) hadden toen nog geen uitzending. Naar de toespraak van de Amerikaanse president Bush (4.15 uur) keken via de NOS 95.000 mensen en via de HMG 5000 mensen. In de loop van de nacht en ochtend nam het aantal wel sterk toe. Zo zaten rond 8.00 uur 860.000 mensen naar de NOS te kijken en 400.000 naar de HMG-zenders. Volgens de zegsman is dat twee keer zoveel kijkers dan op een normale ochtend.

  Gedurende de dag (gisteren) bleef het aantal kijkers hoog. Het zes uur journaal bijvoorbeeld boeide 1.975.000 mensen (885.000 HMG). Rond het acht uur journaal (2.675.000 kijkers) zendt RTL5 ook een bulletin uit waarnaar 220.000 mensen kijken. Maar opvallender is dat de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (RTL4) nauwelijks lijdt onder het oorlogsgeweld. Daarnaar kijken namelijk 2.015.000 mensen en dat is slechts iets minder dan het reguliere aantal kijkers. Over de hele dag gezien volgden meer mensen het nieuws via de publieke omroep dan via de commerciëlen. Bij grote nieuwsevenementen gebeurt dat meestal.

  Tv-zender Veronica, dat deze week begon met een volledig nieuwe programmering, heeft het zendschema gisteravond omgegooid wegens de oorlog in Irak. Seks is een duidelijke pijler onder het nieuwe Veronica-schema, maar liefhebbers moesten het gisteren even zonder doen. Het programma Webcamgirls ging niet door. Het station zond de hele avond het programma .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) uit, meldt De Telegraaf.

  Kort na de eerste raketaanvallen op Irak, hebben internetters wereldwijd massaal het web bezocht. Grote online newsportals in de VS en China (gezamenlijk zo’n 250 miljoen hits per dag) registreerden meer dan drie keer zo veel internetverkeer dan normaal, zo meldt Reuters.

  In Nederland werd de site van omroep.nl - met name de speciaal opgezette site aanvalopirak.nl – twee keer zoveel bezocht als normaal.

  Bron:
  http://www.adformatie.nl/

  geplaatst op
 • Oorlog beheerst het nieuws

  Sinds het uitbreken van de oorlog wordt omroep.nl tweemaal zo vaak bezocht als normaal, vooral vanwege de speciale site Aanvalopirak.nl, een naam die al in december is geregistreerd, zoals WebWereld ontdekte. Het bezoek aan Nederlandse krantensites steeg matig.

  Volgens Media Metrix kregen de mondiale top 15 nieuwssites 40% meer bezoek. Al-Jazeera's site was regelmatig onbereikbaar, die van het Amerikaanse leger was voor 30% van de bezoekers niet te benaderen, meldt pressetext.austria. Peter Arnett van MSNBC was een van eersten die 'live' het uitbreken van de oorlog meldde. Zijn vorige werkgever, CNN, was volgens DPA twee minuten later. AFP zegt de eerste foto gebracht te hebben, een opname van Patrick Baz, die de hele wereld rondging.

  Bron:
  http://www.villamedia.nl/

  geplaatst op
 • DutchView verzorgt distributie voor live internetstreams Irak van Omroep.nl

  DutchView, Nederlands grootste facilitaire bedrijf voor meercamera-, audio- en internetregistratie, zorgt voor de verspreiding van de live-uitzending van de oorlog in Irak via Omroep.nl. Dit gebeurt met het door DutchView Webcasting ontwikkelde StreamGate-platform.

  StreamGate is een door DutchView ingericht platform waarmee de grote hoeveelheid streams vanaf het Media Park in Hilversum rechtstreeks wordt gedistribueerd naar de netwerken van de aangesloten Internet Service Providers (ISP’s). De streams worden vervolgens door de verschillende ISP’s aangeboden aan de kijkers.

  Het voordeel van deze aanpak is spreiding van het internetverkeer, zodat sites en streams in de lucht blijven als er grote hoeveelheden kijkers zijn. Tegelijkertijd wordt met StreamGate bereikt dat de kosten voor de contentaanbieder, in dit geval omroep.nl, laag blijven. Dit wordt bereikt doordat de benodigde bandbreedte beperkt blijft tot distributie naar de aangesloten ISP’s in plaats van rechtstreekse distributie naar alle consumenten. Grote voordelen voor de consument zijn bereikbaarheid en kwaliteit van de streams omdat ze worden aangeboden binnen het netwerk van hun eigen internetprovider. Consumenten ondervinden zo minder last van drukte op het internet.

  Kerncijfers project ‘Oorlog in Irak’
  Op moment van publicatie loopt 66% van de streams via de bij StreamGate aangesloten ISP’s: @home, KPN/Planet, Surfnet, Tiscali, Wanadoo/Euronet, xs4all en Zonnet. In de eerste 24 uur van de aanval op Irak zijn via het StreamGate-model ruim 124.000 streams afgeleverd.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.