Google, Yahoo! en Microsoft eens over protocol

Google, Yahoo! en Microsoft eens over protocol
,

Google, Yahoo! en Microsoft hebben vannacht bekend gemaakt dat ze alle drie het sitemaps protocol gaan gebruiken. Sitemaps zijn XML bestanden die de verschillende URLs beschrijven op de desbetreffende website (het protocol). Deze bijzondere samenwerking moet het makkelijker maken voor websites om de zoekmachines het beste over de content en metadata te informeren. Daarnaast hoeven zoekmachines minder tijd te besteden aan het indexeren van de websites en komen ze sneller achter updates in de content bij websites. Dit heeft uiteraard een positief effect op de relevantie van zoekresultaten. Zeer goed nieuws, want de gebruikers gaan er sterk op vooruit! Is dit het begin van een nieuwe trend?


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Goed nieuws inderdaad! We hadden bij Onetomarket al even uitgezocht of de ping functies al werkte, dat bleek nog niet het geval...

  geplaatst op
 • Het lijkt misschien heel wat maar ik ben toch wel redelijk gematigd over deze overeenkomst. Je moet je goed bedenken dat wanneer je een XML Sitemap nodig hebt om je site geïndexeerd te krijgen je toch echt iets fout doet. Een duidelijke hiërarchische structuur maakt het voor zoekmachines simpel je site door te lopen, daar zijn ze geen sitemap voor nodig.

  Een XML Sitemap is een overzicht van de pagina's in een site met hun belangrijkheid en updatefrequentie. Dit overzicht kun je zelf samenstellen en stelt je in staat om bepaalde pagina's als belangrijk te markeren terwijl die dat misschien helemaal niet zijn. Naar mijn mening moeten de zoekmachines zelf door de sites heen lopen om te zien wat belangrijk is, hoe de linkstructuur er uit ziet, in welke context de links staan, hoe vaak er geupdate wordt, enz, enz.

  Leuk zo'n samenwerking, maar ik zie hem liever op het gebied van de spambestrijding.

  geplaatst op
 • Mee eens André, maar voor snelle indexatie van nieuwe pagina's hebben sitemaps toch wel hun voordelen, zeker op kleinere en/of nieuwere sites die nog niet meerdere keren per dag gespiderd worden.

  geplaatst op
 • Bovendien zou het natuurlijk erg mooi zijn als Yahoo! en MSN dezelfde data gaan delen als Google doet in hun Webmaster Central, niet gevonden pagina's etc. wil je natuurlijk eigenlijk al weten, maar als extra check is het erg fijn.

  geplaatst op
 • Lijkt me goed nieuws. Als nou nog iemand een tooltje bedenkt om volautomatisch je site om te laten zetten in een sitemap, dan ben ik helemaal tevreden.

  geplaatst op
 • Eric: er zijn al behoorlijk wat tools om je hier mee te helpen, Google heeft een mooi overzicht van third party tools op hun webmaster tools pagina staan.

  geplaatst op
 • Btw vooral dankzij google: zij hebben het sitemaps protocol 'open' gelaten, waardoor het dus ook door andere partijen gebruikt kan worden:

  http://www.google.com/webmasters/sitemaps/
  siteexplorer.search.yahoo.com/

  geplaatst op
 • André, je hebt sitemaps en (xml) sitemaps. Jouw idee van een sitemap is waarschijnlijk een overzichtspagina van al je pagina's in de site. (XML) Sitemaps is echter een tool waarmee je, ondermeer, kan aangeven wanneer een specifieke pagina is aangepast. Zie het als een soort 'ping-service'/'recent-changes' voor normale websites i.t.t. weblogs en wiki's. Een soort omgekeerde robots.txt waarmee je verteld waar men wel moet kijken i.p.v. niet mag komen.

  Google, Yahoo! en Live kunnen dus sneller zien welke content gewijzigd is en daar hun spidering op afstemmen. Met als gevolg dat je pagina's sneller opgenomen kunnen worden in de desbetreffende index. Of je met je xml-sitemap de index probeert te spammen of die ene er-totaal-niet-toe-doende-pagina probeert omhoog te krijgen? Dat is nog steeds ter beoordeling aan de zoekmachine.

  geplaatst op
 • Caspar, ik denk dat je André niet hoeft uit te leggen wat een sitemap is :)

  geplaatst op
 • @Joost: Ik denk het wel. *denkt aan aan wiki-omgeving*

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.