Google Web Accelerator

6 mei 2005, 12:46

Vandaag veel te doen over de google web accelerator. Met behulp van de google cache en het van te voren laden van pagina’s waar je waarschijnlijk heen gaat, kun je sneller surfen. Hij houdt keurig bij hoeveel tijd je gewonnen hebt.

Google meet natuurlijk terwijl je surft van alles en dat zal wel reden zijn voor allerlei mensen om moord en brand te schreeuwen. Maar als het waar is dat Google dat meten gebruikt om de zoekresultaten te verfijnen en de google-spam eruit te filteren, dan lijkt het me voor SEO- en SEM-specialisten van groot belang deze tool zo snel mogelijk te installeren en ervoor te zorgen dat de sites die zij onder hun hoede hebben op deze manier ‘gespiderd’ worden.

De loopbaan van Richard Osinga (1971) is ongewoon en afwisselend: hij was diplomaat in Noord-Afrika, eigenaar van start-ups in Silicon Valley en Berlijn en ondernemer in de zorg. Hij is oprichter van world66.com, triposo, was lange tijd creatief directeur van Oberon en is nu een van de mede oprichters van Alii.care, een platform voor medisch specialisten om protocollen op een betere manier up to date te houden.

Categorie
Tags

8 Reacties

    RichardOsinga

    Nog iets: surf over je eigen site en kijk welke links ge-preload worden. Dat is interessante informatie over waar Google denkt dat je gebruikers gaan klikken.


    6 mei 2005 om 13:01
    CasaMan

    Het vreemde aan deze tool is dat hij ook pages preoad achter login (alleen niet in https). Dit is natuurlijk wel een beetje gevaarlijk als je database acties op links hebt staan.

    Ik heb hem voorlopig nog maar even uitgeschakeld.


    6 mei 2005 om 13:09
    media

    Casa, bedoel je dat al ik bijv. in de admin zit te werken van Marketingfacts dat deze ook worden geupload? Lekker zeg, ga ik dus niet aan beginnen!


    6 mei 2005 om 13:10
    CasaMan

    @marco

    Al het http verkeer zal via de servers van google lopen.

    Dus ook je pagina’s in het admin gedeelte.

    Hier nog een quote van een gebruiker op tweakers.net

    “Ik heb op de adminsectie van een van men sites een extra pagina bij gemaakt die simpelweg de huidige tijd in een database invoegt, voor de rest doet dit pagina niets.

    Aan die pagina kan je zonder login niet aan. Om het beter te kunnen testen heb ik in de prefs van de google accelerator aangezet dat hij een dubbele lijn zet onder hyperlinks als die gecached zijn.

    Als ik naar men adminpagina surf en daar even blijf rond hangen en een paar keer refresh krijgt die bewuste pagina een dubbele lijn onder de hyperlink, dus google heeft ze gecached. als ik in men database ga kijken zie ik geen veranderingen. het lijkt dus wel ok te gaan.

    Als ik nu echter zelf op de link klik merk ik dat de pagina 2 keer wordt opgeroepen, er komt 2 keer exact dezelfde tijd in de database, is dit nog een bugje aan het programma of kan dit niet vermeden worden, ik weet het niet, maar ik weet wel da ik de accellerator _niet_ verder ga gebruiken, veel te gevaarlijk imho…

    [edit] Ik heb nu ff het remote ip adres vanwaar request wordt opgevraagt mee in database laten steken, 1 keer is het mijn eigen ip, 1 keer een ander, dus echt nog wel een request van de google servers met mijn sessievariabele. Nee danku, ik gooi het er hier af…”


    6 mei 2005 om 13:16
    Anders

    Geweldig. Quote uit de link die CasaMan noemt:

    discovered that most of the times they refreshed the page, they were logged in as a different person, seeing their friend’s control panel for the forums.

    Je kunt dus pagina’s te zien krijgen met persoonlijke informatie die voor een ander is bedoeld. Dit zal wel eens een rel kunnen worden die zijn weerga niet kent. Ik ben benieuwd hoe sterk Google in zijn schoenen staat en hoe het de snoeiharde kritiek kan weerleggen. Interessant om te volgen.


    6 mei 2005 om 13:22
    Dr.D

    Dr.D staat niet te juichen om de GWA.

    Als dit de toekomst van internet is…


    7 mei 2005 om 11:14
    media

    Ik denk dat Google zich met de staart tussen de benen aan het terugtrekken is. Binnen een paar dagen zal Google het product terug trekken of met een nieuwe versie komen is mijn verwachting.


    8 mei 2005 om 05:54
    Pieter

    Je kan het ook van de andere kant bekijken; dankzij deze plugin zullen webdevelopers eindelijk eens beter nadenken over hoe ze hun website kunnen beveiligen. Als je 2 verschillende gebruikers toelaat op dezelfde sessie lijkt me dat niet zo slim. Op een normaal beveiligde website geeft het verder geen problemen (dat wil zeggen; het hele caching systeem van google werkt daar gewoonweg niet, daar ze alleen een inlogpagina zullen cachen).

    Maar inderdaad; google zal dit product vast wel weer in de grote archiefkast stoppen en er de komende tijd niet meer naar kijken.


    9 mei 2005 om 11:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!