Google Trends voor websites – inzicht in aantallen bezoekers

23 juni 2008, 08:47

Google Trends, één van de tools om zoekvolume voor zoekwoorden te vergelijk heeft een nieuwe feature gelanceerd. ‘Google Trends voor websites’. Het is vanaf vorige week vrijdag mogelijk de unieke bezoekers te zien voor maximaal 5 domeinen per keer. Uiteraard betreft het geaggregeerde data.

{title}

Naast de gebruikelijke optie in Trends die laat zien waar bezoekers vandaan komen naar land, regio en plaats, biedt Google Trends voor Websites de volgende opties:

• Welke websites zijn nog meer bezocht

• Zoekwoorden waarop gezocht is

Diensten als Compete, Alexa en ComScore gaven deze informatie al maar waren (zeker voor de Nederlandse markt) of onbetrouwbaar en/of duur. Het enorme marktaandeel van Google in Nederland doet hopen op betrouwbare uitkomsten.

Een mooie functie die kan helpen om je (online) concurrentie in kaart te brengen.

Google domeinen zijn helaas uitgesloten.

Tim Bakker
Web Analytics Consultant bij Traffic4u

Tim Bakker is bij Traffic4u werkzaam als Search Advertising en Web Analytics Consultant. Zijn takenpakket bestaat onder andere uit het beheer van een aantal advertising campagnes alsmede uit het geven van training en advies op het gebied van Web Analytics. Zijn kennis van online marketing en usability is daarbij van groot belang. Daarnaast houdt hij een eigen blog bij: Web Analytics Blog. Voor Marketingfacts zal Tim zich richten op nieuws en interessante ontwikkelingen en toepassingen in de mooie wereld van Web Analytics.

Categorie
Tags

12 Reacties

  JMD

  “Google domeinen zijn helaas uitgesloten.”

  Dit vind ik zacht uitgedrukt nogal flauw van Google. Ze maken hiermee statistieken inzichtelijk voor iedereen en dus ook voor concurrenten, maar hun eigen statistieken blijven onzichtbaar – waarschijnlijk om de concurrentie niet wijzer te maken. Tegenstrijdig?


  23 juni 2008 om 09:40
  Tim Bakker

  @JMD: Ik moet je eerlijk bekennen dat google.nl/.com ook mijn eerste poging was.


  23 juni 2008 om 09:50
  Robbert

  Als je met je Google account inlogt, kan je tevens het aantal unieke bezoekers per dag zien.


  23 juni 2008 om 10:38
  Jon

  Vreemd dat het aantal unieke bezoekers per dag een stuk lager is als je een subregio selecteert. Nu.nl zit op 500K per dag voor alle regios, selecteer je alleen Nederland zitten ze opeens onder de 300K uniek per dag.


  23 juni 2008 om 11:27
  Pieter

  Als dit de Alexa killer moet zijn mogen ze nog aardig wat verbeteren, Alexa lijkt op dit moment beter dan trends.


  23 juni 2008 om 11:40
  André Scholten

  Het interessante is dat Google zegt hier ondermeer Google Analytics data voor te gebruiken. De officiële quote luidt als volgt:

  “The Google Analytics data in Trends for Websites comes from the anonymous opt-in data sharing setting in Google Analytics. This setting enables website owners to share their data in an anonymous form”

  Maar als je URL naast de data in Google Trends staat is hier weinig anoniems aan…


  23 juni 2008 om 12:28
  Rick

  Het anonieme aan die data begrijp ik ook niet helemaal… die Analytics-data kunnen toch alleen over de desbetreffende website gaan?


  23 juni 2008 om 15:48
  Edwin

  Verschillende bronnen melden al dat de informatie gebrekkig en onbetrouwbaar is. Ofwel is het brol ofwel wordt er bewust met zand in de ogen gestrooit…


  24 juni 2008 om 04:08
  Mark de Bruin

  Fantastische tool, maar inderdaad gaat het “trends” en geen cijfers.

  De website waar ik voor werk heeft 3 maal zo veel bezoek als meneer Google je doet geloven. Zoom ik in op bezoek alleen uit Nederland dan klopt het beeld al helemaal niet. Terwijl 95% van mijn bezoekers toch echt uit Nederland komt.

  Ik denk dat dit komt doordat er maar een klein pecentage bezoekers op mijn site via een zoekmachine komt. Dat percentage ligt waarschijnlijk lager dan bij andere sites. Ik vermoed dat Google een extrapolatie-regeltje gebruikt?

  Of het echt beter is dan Alexa? Tja, meer mensen gebruiken Google ipv Alexa dat wel… Maar goed het is nog een beta….

  Het initiatief is erg goed!


  27 juni 2008 om 08:22
  NilsR

  naast dat ik me afvraag hoe betrouwbaar deze Trends zijn om partijen te vergelijken (waarom vertelt G niet wat de bronnen zijn?) vraag ik me ook af of de trends uberhaupt kloppen:

  heeft er iemand de Google Trends van zijn site tegen eigen statistieken gehouden? Klopt de tijdlijn (stijgingen en dalingen in sync)?


  7 juli 2008 om 19:25
  Tim Bakker

  @Nils: Over de bronnen voor trends voor websites kon ik het volgende vinden:

  “this tool bases its data off Google search data, aggregated opt-in anonymous Google Analytics data, opt-in consumer panel data, and other third-party market research. In addition, the search volume numbers are estimates and Google only shows ten search phrases for a domain name”.

  Hoewel ik de zelf ook vaak zie dat de aantallen afwijken van de werkelijkheid zie ik wel de juiste pieken en dalen. De afwijking lijkt dus wel constant.


  8 juli 2008 om 06:09
  NilsR

  @tim: heb je die constante afwijking gezien in 1 of meerdere websites? Als ik bijv naar de trend van buienradar kijk en die afzet tegen wat een multiscope roept dan lijkt er niet veel van te kloppen…


  8 juli 2008 om 08:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!