Google Trends voor websites – inzicht in aantallen bezoekers

Google Trends voor websites – inzicht in aantallen bezoekers

Google Trends, één van de tools om zoekvolume voor zoekwoorden te vergelijk heeft een nieuwe feature gelanceerd. ‘Google Trends voor websites’. Het is vanaf vorige week vrijdag mogelijk de unieke bezoekers te zien voor maximaal 5 domeinen per keer. Uiteraard betreft het geaggregeerde data.

{title}

Naast de gebruikelijke optie in Trends die laat zien waar bezoekers vandaan komen naar land, regio en plaats, biedt Google Trends voor Websites de volgende opties:

• Welke websites zijn nog meer bezocht
• Zoekwoorden waarop gezocht is

Diensten als Compete, Alexa en ComScore gaven deze informatie al maar waren (zeker voor de Nederlandse markt) of onbetrouwbaar en/of duur. Het enorme marktaandeel van Google in Nederland doet hopen op betrouwbare uitkomsten.

Een mooie functie die kan helpen om je (online) concurrentie in kaart te brengen.

Google domeinen zijn helaas uitgesloten.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • "Google domeinen zijn helaas uitgesloten."

  Dit vind ik zacht uitgedrukt nogal flauw van Google. Ze maken hiermee statistieken inzichtelijk voor iedereen en dus ook voor concurrenten, maar hun eigen statistieken blijven onzichtbaar - waarschijnlijk om de concurrentie niet wijzer te maken. Tegenstrijdig?

  geplaatst op
 • @JMD: Ik moet je eerlijk bekennen dat google.nl/.com ook mijn eerste poging was.

  geplaatst op
 • Als je met je Google account inlogt, kan je tevens het aantal unieke bezoekers per dag zien.

  geplaatst op
 • Vreemd dat het aantal unieke bezoekers per dag een stuk lager is als je een subregio selecteert. Nu.nl zit op 500K per dag voor alle regios, selecteer je alleen Nederland zitten ze opeens onder de 300K uniek per dag.

  geplaatst op
 • Als dit de Alexa killer moet zijn mogen ze nog aardig wat verbeteren, Alexa lijkt op dit moment beter dan trends.

  geplaatst op
 • Het interessante is dat Google zegt hier ondermeer Google Analytics data voor te gebruiken. De officiële quote luidt als volgt:

  "The Google Analytics data in Trends for Websites comes from the anonymous opt-in data sharing setting in Google Analytics. This setting enables website owners to share their data in an anonymous form"

  Maar als je URL naast de data in Google Trends staat is hier weinig anoniems aan...

  geplaatst op
 • Het anonieme aan die data begrijp ik ook niet helemaal... die Analytics-data kunnen toch alleen over de desbetreffende website gaan?

  geplaatst op
 • Verschillende bronnen melden al dat de informatie gebrekkig en onbetrouwbaar is. Ofwel is het brol ofwel wordt er bewust met zand in de ogen gestrooit...

  geplaatst op
 • Gebrekkig en onbetrouwbaar of niet....Daar gaat zo te lezen een rechter zich over buigen :)

  'Een orgie is niet obsceen, zegt Google'

  geplaatst op
 • Fantastische tool, maar inderdaad gaat het "trends" en geen cijfers.

  De website waar ik voor werk heeft 3 maal zo veel bezoek als meneer Google je doet geloven. Zoom ik in op bezoek alleen uit Nederland dan klopt het beeld al helemaal niet. Terwijl 95% van mijn bezoekers toch echt uit Nederland komt.

  Ik denk dat dit komt doordat er maar een klein pecentage bezoekers op mijn site via een zoekmachine komt. Dat percentage ligt waarschijnlijk lager dan bij andere sites. Ik vermoed dat Google een extrapolatie-regeltje gebruikt?

  Of het echt beter is dan Alexa? Tja, meer mensen gebruiken Google ipv Alexa dat wel... Maar goed het is nog een beta....

  Het initiatief is erg goed!

  geplaatst op
 • naast dat ik me afvraag hoe betrouwbaar deze Trends zijn om partijen te vergelijken (waarom vertelt G niet wat de bronnen zijn?) vraag ik me ook af of de trends uberhaupt kloppen:
  heeft er iemand de Google Trends van zijn site tegen eigen statistieken gehouden? Klopt de tijdlijn (stijgingen en dalingen in sync)?

  geplaatst op
 • @Nils: Over de bronnen voor trends voor websites kon ik het volgende vinden:

  "this tool bases its data off Google search data, aggregated opt-in anonymous Google Analytics data, opt-in consumer panel data, and other third-party market research. In addition, the search volume numbers are estimates and Google only shows ten search phrases for a domain name".

  Hoewel ik de zelf ook vaak zie dat de aantallen afwijken van de werkelijkheid zie ik wel de juiste pieken en dalen. De afwijking lijkt dus wel constant.

  geplaatst op
 • @tim: heb je die constante afwijking gezien in 1 of meerdere websites? Als ik bijv naar de trend van buienradar kijk en die afzet tegen wat een multiscope roept dan lijkt er niet veel van te kloppen...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.