Het is zover. Het negeren van Google+ behoort niet meer tot de mogelijkheden. Google heeft gisteren een nieuwe functie toegevoegd aan Google.nl. Knowledge Graph is de naam. En hierdoor gaat Google+ een belangrijkere rol innemen dan voorheen het geval was. Ja, we moeten er echt aan geloven. Alle marketeers opgelet.
Wat is het idee achter de Knowledge Graph?
De Knowledge Graph is bedacht om, zonder te klikken op een zoekresultaat, direct op de eerste pagina de belangrijkste resultaten te tonen. Google maakt hierbij gebruik van verschillende databronnen zoals bijvoorbeeld Wikipedia. De knowledge graph bestaat al langer. Op Google.com kon je eerder via Engelstalige instellingen de veranderingen aan zien komen. Deze aanpassing is nu ook in Nederland te ervaren via Google Chrome. Het is nog even wachten totdat de veranderingen ook in andere browsers zichtbaar worden.
Impact op Google+
Vanaf de lancering van Google+ is er direct veel ophef geweest. Desondanks is Google+ door Nederlandse marketeers nooit voor vol aangezien. Ik ken weinig marketeers die proactief met Google+ werken. En om heel eerlijk te zijn heb ik er zelf ook niet veel mee gedaan. Waarom zou je starten met iets wanneer je doelgroep, of die van je klanten, nog niet op Google+ aanwezig is? De meningen over het succes van Google+ waren, en zijn dan ook nog steeds erg verdeeld.
Marketing-minded Nederland heeft, als het realistisch kijkt, in ieder geval geen keuze meer. Het moet aan de slag met Google+. Eerder werd het geïntegreerd in Google Places, ook wel bedrijfspagina’s. Nu de knowledge graph is geïntegreerd, krijgt Google+ een nadrukkelijkere rol. Er wordt namelijk, wanneer mogelijk, een koppeling gemaakt met je Google+-pagina. Daarnaast wordt het laatste Google+-bericht getoond, zoals te zien in het onderstaande voorbeeld.
Nu is het alleen nog wachten totdat Search Plus Your World wordt uitgerold in Nederland. Dan is het feest echt compleet.
Ben je nog niet overtuigd? Misschien helpt het dan wanneer je hoort dat Google+ de strijd met Facebook gaat winnen. Vanaf 2016 verwacht SearchMetrics dat er op Google+ meer content wordt geplust (+1), dan dat er op Facebook wordt gedeeld (shares). Kortom, laat Facebook of Twitter een uur met rust, en maak jezelf snel thuis op Google+. Waarschijnlijk weet je straks niet beter.
Credits afbeelding: Muhammad Cordiaz (CC)