Google I/O 2022: Ctrl-F Voor Het Echte Leven

Een paar keer overgeslagen vanwege corona; de aankondigingen stelden de afgelopen jaren weinig voor, maar dit jaar startte CEO Sundar Pichai Google I/O weer met een keynote voor live publiek!

17 mei 2022, 14:52 1196 x gelezen

In dit blog lees je meer over de Google I/O ontwikkelaarsconferentie van 2022 en mijn persoonlijke highlights. En als je spoilervrij de volledige Google I/O 2022 keynote van 2 uur wilt kijken, dan kan dat in de video hieronder:

Hey Google!

De focus lag dit jaar op multimodal AI. Een goed voorbeeld hiervan was de demo van de Digitale Assistent, die nu ook op basis van oogcontact te activeren is in plaats van enkel met het spraakcommando: “Hey Google!”.

Google heeft 5 ML-modellen samengevoegd (hoofdoriëntatie, nabijheid, blikrichting, lipbeweging en contextual awareness) in een contextbewuste AI die lichaamstaal detecteert.

Wat is multimodal AI?

Multimodal AI is een functionaliteit waarin verschillende datatypes (beeld, tekst, spraak, locatie) worden gecombineerd met meerdere Machine Learning-modellen. Multimodal AI presteert vaak veel beter dan een enkel ML-model in real life scenario’s.

TL;DR (Too Long; Didn’t Read)!

“Wouldn’t life be better if more things had a TL;DR?”
Sundar Pichai

Heb je ook zo’n hekel aan lange mails, notulen of een opname van de alweer uitgelopen maand update (via geautomatiseerde transcripties)? Google gaat een TL;DR functie toevoegen aan Google Workspace die, met behulp van machine learning, automatisch de belangrijkste punten uit een document zal opsommen.

Ctrl-F Voor Het Echte Leven

Google gaat zijn knowledge graph combineren met search en augmented reality, zodat je de fysieke wereld kan verkennen met de slogan: “Search your world, any way and anywhere”. In de toekomst kun met behulp van je camera of AR-bril, een vraag stellen en relevante informatie bekijken in de context van de wereld om je heen. Het is als Ctrl-F voor de echte wereld.

Wie heeft het grootste taalmodel?

2022 is het jaar van de taalmodellen. Elke week komt er wel een nieuwe uit met meer parameters dan de vorige! Twee jaar geleden schreef ik over GPT-3, toen het grootste model met 173 miljard parameters, Google toonden tijdens I/O hun nieuwste Pathways Language Model (PaLM) met 540 miljard parameters! Waar GPT-3 voornamelijk op Engelse data is getraind, “spreekt” PaLM meerdere talen.

Binnenkort zijn deze modellen te testen in de AI Test Kitchen.

Google I/O YouTube kanaal

Wil je meer informatie over de bovenstaande features, dan is er vast nog een sessie te vinden op het Google Developers YouTube kanaal, die hier dieper op in gaat. Ik weet in ieder geval al waar ik de komende weken mijn kennisonderhoud aan besteed.

Robbert van Ekris
SEO Consultant bij Traffic Builders

in•ter•net het; o – wereldwijd computernetwerk dat Robbert gebruikt om doelgericht informatie te verspreiden en vindbaar te maken, waardoor zijn ambitieuze opdrachtgevers online topposities en topconversies realiseren. zoek•ma•chi•ne op•ti•ma•li•sa•tie/ SEO : o – het geheel aan werkzaamheden en activiteiten dat Robbert al 10 jaar slim toepast om voor uiteenlopende (soms ook beursgenoteerde) opdrachtgevers in diverse branches een hoge positie in de reguliere zoekresultaten van zoekmachines te bewerkstelligen. Zijn ranking-statistieken en behaalde conversieratio’s spreken voor zich! er•va•ring de; v -en 1. het ervaren 2. hetgeen men ervaren heeft, en – geloof me (ik verwed er zonder knipperen een maandsalaris om) – qua SEO vind je niet snel iemand die zoveel gerichte SEO-ervaring en skills heeft als Robbert. nerd [nu:rd] de; m,v -s iemand die graag leert, computert e.d., maar in Robberts geval juist NIET iemand die wereldvreemd is. Zijn communicatieskills en projectaansturing laten namelijk niets aan duidelijkheid te wensen over. Een vereiste als er meetbaar resultaat behaald moet worden. col•le•ga de; m,v -’s, -gae; – iemand die werkt in hetzelfde beroep, in hetzelfde bedrijf. Als SEO-collega wil je Robbert er altijd bij hebben. A.L.T.I.J.D. Expertise, visie en humor: een gouden combinatie. En hij heeft bovendien altijd tips over de beste eettentjes, waar ook in NL (dus doe daar óók je voordeel mee). ver•sla•ving de; v -en het verslaafd-zijn. Wat Robbert betreft: zorg dat je Red Bull en sushi in huis hebt, dan is hij als was in je handen.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!