Glasvezel rukt op, meer mobiel dataverbruik

Uit het nieuwe kwartaaloverzicht van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat meer consumenten kiezen voor een snelle glasvezelverbinding.

25 juni 2024, 10:06 1793 x gelezen

Er zijn in het eerste kwartaal van 2024 zo’n 250.000 nieuwe glasvezelverbindingen bij gekomen in Nederland. Ook het aantal huishoudens met een glasvezelabonnement nam toe (+3,5%), net als het mobiele dataverbruik (+1,7%). Daarnaast is het aantal abonnementen op mobiele telefonie (+0,5%) gestegen. De combinatie van een bundel met drie vaste diensten (internet, televisie en telefonie) bij dezelfde aanbieder is steeds minder populair. Dat blijkt uit het nieuwe kwartaaloverzicht van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Uit de monitor blijkt dat meer consumenten kiezen voor een snelle glasvezelverbinding. In totaal hebben nu ruim 7,38 miljoen huishoudens een glasvezelnetwerk voor de deur. Ruim een derde daarvan (2,92 miljoen) heeft ook daadwerkelijk een abonnement. In het laatste kwartaal van 2023 hadden 2,8 miljoen huishoudens een actief abonnement. De uitrol van glasvezel blijft in sommige delen van het land wel achter. In een aantal delen van Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg is er minder glasvezel beschikbaar dan elders in het land, zo blijkt uit de glasvezelkaart. Het aantal huishoudens dat diensten afneemt via Coax- of koperverbinding neemt verder af. Met name de laatstgenoemde laat een sterke daling zien.

Combibundel

De ooit zo populaire combinatie van telefoon, internet en televisie bij dezelfde aanbieder is steeds minder in trek. Steeds meer huishoudens kiezen voor een bundel met twee vaste diensten. De monitor laat een toename zien van 2,8% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt ten dele doordat huishoudens die een bundel met drie diensten hadden vaste telefonie hebben laten vallen. Maar ook nieuwe klanten nemen vaker alleen internet en televisie af. Ook valt het op dat consumenten steeds vaker een vast abonnement afsluiten in combinatie met mobiel. Consumenten krijgen hiervoor vaak korting op hun vaste contract en/of extra data voor hun mobiele telefoon. Bundels met vast en mobiel zijn dit kwartaal met 0,3% gestegen naar 3,65 miljoen abonnementen.

Trends telefonie

De vaste telefoon verdwijnt steeds verder uit het dagelijkse leven. Het aantal aansluitingen is met 0,8% gedaald naar 4,23 miljoen. Ook de belminuten via de vaste lijn nemen af; een daling van 4,9% bracht het totaal op 1,16 miljard minuten. Er werden iets meer mobiele abonnementen afgesloten het afgelopen kwartaal (+0,5%). De hoeveelheid mobiele belminuten bleef vrijwel constant op 9,7 miljard. Het mobiele dataverbruik vertoonde wel een stijgende lijn met een toename van 1,7% en komt daarmee uit op 549 miljoen gigabyte.

Dit artikel is eerder geplaatst op MarketingTribune.

Michiel van Zaane
Senior redacteur bij BBP Media

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!