Infographic: Giftomatic Cadeau Monitor 2020

22 december 2020, 12:43

Wat Nederlanders graag als cadeau krijgen, en wat ze als leuk cadeau zien voor het andere geslacht.

Een nieuwe koptelefoon, gameconsole, smartwatch of bluetooth speaker. Nederlandse mannen krijgen het liefst elektronica met kerst. Vrouwen worden pas echt blij van woonaccessoires. Dat blijkt uit de nieuwe Giftomatic Cadeau Monitor 2020. Een cadeaukaart blijkt onder zowel mannen als vrouwen populair.

giftomatic cadeaumonitor 2020

Giftomatic onderzocht wat Nederlanders graag als cadeau krijgen en wat ze als leuk cadeau zien voor het andere geslacht. Cadeaus waarbij smaak een grote rol speelt, krijgen we liever niet, zo blijkt uit de resultaten. Dit geldt vooral voor mode, lingerie en cosmetica. Dit zijn cadeaus waarvan mannen onterecht inschatten dat vrouwen ze graag cadeau krijgen. Iets meer dan de helft van de vrouwelijke respondenten denkt makkelijk te kunnen scoren met een mode-item voor de man. Maar wat blijkt? Slechts 15% van de mannen geeft aan het leuk te vinden om dit te krijgen.

Spelletjes, een gemiste kans

Maar liefst 30% van de mannen vindt het daarentegen wél leuk om een spelletje (bordspel of een game) te krijgen terwijl slechts 12% van de vrouwen een spelletje ziet als een leuk cadeau voor hun partner. Zelf krijgen vrouwen ook graag een spel als cadeau (29%). Toch ziet maar 17% van de mannen dit als een potentieel cadeau voor de ander. Dat zoveel mensen wel een spel willen krijgen, heeft mogelijk iets te maken met corona. Door de lockdown staan in heel wat huishoudens spelletjesavonden op het programma.

Scoren bij mannen? Koop electronica

Het beste cadeau voor hem blijkt electronica te zijn, dat is wat 67% van de mannen het liefst onder de boom ziet liggen. Gelukkig weten vrouwen dit ook (58%).

De grootste missers van mannen

In de categorieën mode, cosmetica en lingerie slaan de mannen de plank mis. Ze overschatten de wens voor een cadeau in deze categorie behoorlijk. Vooral bij lingerie gaat het helemaal mis (37%), want slechts 6% van de vrouwen hoopt dit te krijgen.

Mannen: geef woonaccessoires

56% van de vrouwen vindt woonaccessoires leuk om te krijgen. Mannen schatten dit heel goed in. De helft van de ondervraagde mannen ziet dit ook als een geschikt cadeau. Zowel voor mannen (40%) als voor vrouwen (49%) blijkt de cadeaukaart een goed cadeau. Zo heeft de ontvanger de keuzevrijheid om te kopen wat hij/zij wil. Een nadeel is dat een cadeaukaart niet heel persoonlijk is. Giftomatic lanceerde in november een cadeau app waarmee een digitale cadeaukaart kan worden gegeven, met de mogelijkheid om cadeausuggesties bij te voegen. De achterliggende gedachte is dat de ontvanger zelf beter in staat is om een cadeau uit te zoeken dan de gever, maar een kale cadeaukaart is voor veel consumenten te onpersoonlijk. Ook zit er een feature in de app om een face-swap video bij te voegen.

Cadeaus doorgeven

Volgens het onderzoek van Giftomatic geeft ruim een derde (38%) van de Nederlanders wel eens een ontvangen cadeau door aan iemand anders. Als een man dit doet dan is dat veelal drank (56%), terwijl vrouwen vooral boeken doorgeven (32%).

Meer informatie over de cadeaumonitor 2020 is hier te bekijken.

Sander is meervoudig online ondernemer in affiliate marketing, waaronder Giftomatic in de cadeaukaarten branche en Symbaloo met 11 miljoen gebruikers wereldwijd.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!