Gevecht om markt mini-advertenties

Gevecht om markt mini-advertenties

De dagbladen maken zich op voor een slag op de markt voor rubrieksadvertenties. Uitgever Wegener begint in de herfst een speciale website waarop consumenten en bedrijven gratis kleine advertenties kunnen zetten, die in de regionale kranten van het concern worden doorgeplaatst.

Wegener draait op dit moment een paar proeven op geselecteerde websites met kleine advertenties, onder meer bij het Utrechts Nieuwsblad. Een gezamenlijke website van de kranten, Kleintjesmarkt.nl, wordt in oktober actief.

Directeur Harold Rimmelzwaan van Wegener eMedia verwacht dat er meteen enkele tienduizenden advertenties op Kleintjesmarkt te vinden zullen zijn. ‘Gratis adverteren kan voor goederen en diensten tot 200 euro waarde. Daarboven kost een advertentie tien euro.’

Rimmelzwaan denkt niet dat Kleintjesmarkt de kranten veel omzet gaat kosten. ‘Het particulier aanbod in de kranten was de laatste jaren toch al aanmerkelijk teruggelopen. Mensen betalen niet voor een advertentie om een kinderfiets kwijt te raken.’

Wegener ziet Kleintjesmarkt vooral als een extra service aan de lezers. ‘Je hebt hier als regionale krant een functie in.’ De gratis advertenties zullen ook meer bezoekers naar de websites van het concern trekken. Maandelijks trekken er meer dan twee miljoen mensen aan de websites van de regionale kranten voorbij.

Met Kleintjesmarkt schiet Wegener onder de duiven van de ‘digitale rommelmarkt’ Marktplaats.nl en de gratis advertentie ViaVia. Manager Frank Cr?bas van Marktplaats.nl spreekt van ‘een logische zet’ door de concurrent. Over de gevolgen laat hij zich niet uit.

Vorig jaar boekte Marktplaats.nl een omzet van 2,2 miljoen euro. Daarop werd een brutowinst gemaakt van 800 duizend euro. Ook op Marktplaats.nl moet voor advertenties boven de 200 euro worden betaald: die kosten zes euro.

PCM Uitgevers (o.m. de Volkskrant) verwacht over ‘enkele maanden’ de plannen voor rubrieksadvertenties op internet te presenteren. ‘Ze zijn belangrijk genoeg om er een strategie voor te ontwikkelen’, meldt Gerbert van Genderen Stort, ‘hoewel het belang ervan anders is voor Wegener en uitgever De Telegraaf.’ Het laatste concern volgt de plannen , maar geeft geen commentaar.

Bron:
http://www.devolkskrant.nl/

Zie ook:
Offensief Marktplaats tegen dagbladen
Wegener beconcurreert Marktplaats


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Marktplaats.nl, in top 10 van bestbezochte sites

  Het verkopen van spullen via internet is niet alleen voorbehouden aan bedrijven. Ook particulieren kunnen hun tweedehands bankstel of oma's oude fiets via het web verkopen.

  Daarvoor bestaan veiling- en advertentiesites. En hier is heel veel behoefte aan, dat blijkt wel uit het succes van Marktplaats.nl. Deze advertentiesite heeft zich een vaste plaats in de top 10 van meest bezochte Nederlandse websites verworven. Dagelijks brengen 370.000 mensen een bezoekje aan de site waar bijna 800.000 advertenties te vinden zijn.

  En dan te bedenken dat Marktplaats.nl begin 2002 op het punt stond om failliet te gaan. De website, onderdeel van de kringloopwinkelketen "Het Goed" maakte 50.000 euro verlies per maand. Enkele simpele ingrepen maakte de site echter weer winstgevend. Voor het plaatsen van advertenties van producten met een waarde vanaf € 200,- moest voortaan een vergoeding van € 6,- worden betaald. De advertenties werden in de volgorde van binnenkomst in een rubriek geplaatst (de nieuwste altijd bovenaan), door te bellen met een 0900 telefoonnummer (€ 1,15 per gesprek) kon voortaan een naar onder gezakte advertentie weer helemaal naar boven worden geplaatst. Dit komt natuurlijk de verkoop ten goede.

  Via de rubrieken of een zoekmachine kan je op zoek gaan naar een product. Heb je deze gevonden dan kun je een bod uitbrengen. De verkoper heeft meestal al een indicatie gegeven van het bedrag wat hij wil ontvangen. Je hoeft daaraan niet te voldoen, vraagt de aanbieder 300 euro voor een tweedehands PC dan kan jij volstaan met een bod van bijvoorbeeld 250 euro. Het is dan echter niet zeker dat de verkoper hiermee akkoord gaat.

  Als iemand anders al een bod heeft uitgebracht kun je alleen jouw bod nog uitbrengen als deze hoger ligt dan het tot dan toe hoogste bod. De laatste drie biedingen kun je zien. Heeft in bovenstaand voorbeeld al iemand 310 euro voor de PC geboden, dan kan je geen bod van 300 euro meer uitbrengen, je zal minimaal 311 euro moeten bieden.

  De afhandeling van de transacties op Marktplaats.nl is een stuk simpeler dan bij bijvoorbeeld eBay. Marktplaats.nl brengt slechts beide partijen met elkaar in contact. Jouw bod wordt per mail naar de aanbieder gestuurd en indien deze aan jou wil verkopen dient hij je te mailen of te bellen. Marktplaats bemoeit zich er verder niet mee, het bieden is ook vrijblijvend.Een bod is niet bindend en verplicht niet tot aan- of verkoop. Er is geen sluitingstermijn, de advertentie en dus tevens het bod worden verwijderd als de advertentie ouder is dan twee maanden.

  Marktplaats.nl werkt zoals het eruit ziet, eenvoudig. Inschrijven is niet nodig, om te bieden hoef je alleen een bedrag en je e-mailadres in te voeren. Wil je een product aanbieden dan is het invullen van een enkel formulier voldoende. Om misbruik te voorkomen wordt bij zowel het bieden als het verkopen een mailtje met een aan te klikken bevestigingslink toegestuurd.

  Maar dat eenvoud door de gemiddelde internetter wordt gewaardeerd is al eerder bewezen door Startpagina.nl en Google.

  Overzicht advertentiesites:
  http://www.dedigitalerevolutie.nl

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.