Ger Baron: “Welke invloed heeft innovatie op de stad?”

Ger Baron: “Welke invloed heeft innovatie op de stad?”

In Amerika bestond het al langer, maar in Nederland is de chief technology officer (CTO) van een stad nog vrij nieuw. Ger Baron is CTO van Amsterdam. Samen met zijn team onderzoekt hij wat de stad kan en moet doen met technologische innovatie.

Ger Baron is de Chief Technology Officer van Amsterdam (CTO). Een bekend fenomeen bij bedrijven, maar wat doet een CTO bij de gemeente?
"Ik kijk naar de buitenwereld", zegt Baron. "Welke invloed heeft innovatie op de stad Amsterdam en hoe kunnen we dat gebruiken?"

Baron en zijn team spotten zelf trends, maar er komen ook veel mensen naar hen toe: "Het leuke van een gemeente is dat we in alle domeinen een rol kunnen spelen. Van leegstand van panden tot duurzame energie." Sommige trends moeten worden opgepakt, maar anderen moet Baron laten liggen: "Dingen gebeuren soms ook gewoon, zoals de deeleconomie. Daar moet je dan op inspelen".

Innovatie versnelt

Vier jaar geleden bestonden Uber en AirBnB nog niet, maar nu buitelt iedereen over de nieuwe bedrijven. De organisatiestructuur van een stad is zo dat je daar niet altijd efficiënt op kunt acteren. "Amsterdam wil sneller gaan werken met de hulp van data en nieuwe tools."

Ook heeft de stad 10 vraagstukken geselecteerd die met de hulp van startups moeten worden opgelost. "Hoe kun je bijvoorbeeld weggesleepte fietsen beter terugvinden? Als er een succesvol idee uitkomt, wordt Amsterdam de launching customer. En daarna kan het bedrijf opschalen", aldus Baron. 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.