Gebruiken we binnenkort allemaal een “AI Pin”?

Terug van weggeweest op Marketingfacts: Een verse 'Week van Gert Koot' met een wekelijkse update van Nieuws met Van Alles over van Alles. Wel lekker veel marketing, media en mooie dingen.

27 november 2023, 14:30 1451 x gelezen

Geheel in lijn met de huidige trend gooi ik er ook nog maar even een mooie ChatGPT-manual tegenaan. Geheel gratis te downloaden. 71 pagina’s met de beste AI tools, 200+ prompts en 42 cheatsheets. Maar ook aandacht voor het Award-festival waarin je de mooiste en beste voorbeelden kunt vinden van data visualisatie. En twee sterke voorbeelden van ‘Storyscrolling’: Getty dat ons meeneemt in de door Frank Gehry ontworpen Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. En New York Times Magazine dat een  online magazine maakte; een interactieve gids voor de James Webb Space Telescope.

#1 Een goede briefing schrijven blijft een uitdaging maar lees hier hoe het beter kan!

Wat is de beste manier om een bureau te briefen? En wat zijn de problemen die je onderweg tegen kunt komen? We weten allemaal dat wanneer de briefing goed is geschreven, je efficiënter omgaat met tijd, het beste gebruik maakt van het talent van het bureau én je ook nog eens goedkoper uit bent. Voor de IPA een reden om weer eens een mooi document te maken waarin specialisten uit de wereld van marketingcommunicatie hun visie geven en waardevolle inzichten delen. Met bijdragen van o.a. Peter Field, Wiemer Snijders, Mark Ritson, Emma Perkins & en Orlando Wood. Dit document is een vervolg van het initiële werk van BetterBriefs en bouwt voort op hun best practice gids: “De beste manier voor een klant om een Bureau te briefen”.

#2 EffWorks Global 2023

Nog een stukje werk van het IPA waarin je heerlijk kunt cherry-picken naar de onderwerpen die je het meeste aanspreken. De IPA is al een tijd bezig om onderzoek te doen naar de effectiviteit van marketing en marketingcommunicatie. Naast het onderzoek dat ze continue uitvoeren is er ook een jaarlijks event. Onder de titel “EffWorks Global 2023” kwamen de specialisten op 10 oktober jl. samen en deelden ze hun bevindingen. Gelukkig blijven de bevindingen niet alleen hangen binnen de muren van het congrescentrum maar zijn ze toegankelijk voor iedereen. In dit overzicht kan je zien welke onderwerpen en sprekers er allemaal hebben deelgenomen, en mocht je dan onderwerpen hebben gevonden die je aanspreken, dan kan je hier de presentaties bekijken. Meer dan de moeite waard, zeker omdat het zo’n breed gedeelte van het vakgebied dekt.

#3 ChatGPT Manual

Je wordt er natuurlijk een beetje mee doodgegooid. De ChatGPT cheatsheets, manuals, online trainingen, webinars en al die andere manieren om in te spelen op de zeer waarschijnlijk aanwezige behoefte. Want je moet echt wel een beetje weten wat nu precies de werkwijze en mogelijkheden van ChatGPT zijn. Ook al is dit maar een tussenfase op weg naar de echte relevantie waarin de techniek naar de achtergrond gaat verdwijnen. Dus geheel in lijn met de huidige trend gooi ik er ook nog maar even een mooie manual tegenaan. Geheel gratis te downloaden. 71 pagina’s met de beste AI tools, 200+ prompts en 42 cheatsheets. De ChatGPT User Manual vind je hier.

 

#4 Hoe gebruik je ChatGPT?

Dan Shipper is de mede-oprichter van Every. Hij schrijft al enige tijd over zijn inzichten over het gebruik van ChatGPT. Lezenswaardige artikelen over toepassingen en mogelijkheden. Dan introduceert nu een nieuwe show op Twitter/X, Spotify en YouTube. Elke week interviewt Dan interessante mensen over hoe zij ChatGPT gebruiken in hun werk en hun leven. In de eerste aflevering sprak Dan met de mede-oprichter en CEO van Gumroad; Sahil Lavingia.

#5 Unbundling AI

En naast al deze tips, tricks en tools is het ook fijn om nog wat aanvullende duiding te krijgen van Benedict Evans. Wat is ChatGPT nu eigenlijk echt? Wat moet je nu wel doen en wat vooral niet? Volgens Evans lijkt ChatGPT tegenwoordig soms meer op de originele pc’s dan op Excel. Het is een technologie voor algemene doeleinden, er is een opdrachtregel, en een aantal dingen die theoretisch magisch zijn. Daarnaast zijn er toepassingen die voor een paar mensen buitengewoon nuttig zijn maar we hebben nog niet de rijkdom van alle software die erbovenop kwam. Op dit moment is ChatGPT erg handig voor het schrijven van code, het brainstormen over marketingideeën, het maken van ruwe concepten van tekst en een paar andere dingen. Voor veel andere mensen lijkt het een beetje op die pc-advertenties uit de late jaren zeventig die beloofden dat je dat zou kunnen doen.

#6 Information is beautiful

Wat moet je met een berg data? En hoe maak je dat toegankelijk? Want niets is zo saai en ingewikkeld als een Excel sheet vol met cijfers. Gelukkig is er een Award festival waarin je de mooiste en beste voorbeelden kunt vinden van data visualisatie. Handig als je op zoek bent naar een creatieve vorm om cijfers inzichtelijk te maken zodat je snel de essentie kunt vinden.

 

#7 Storyscrolling. Het verhaal van de Walt Disney Concert Hall

In een tijdperk waarin we allemaal vluchten in video, vergeet je wel eens dat het bijna traditionele internet, via een browser, ook prachtige verhalen kan vertellen. Storyscrolling zou je dat kunnen noemen. Deze week aandacht voor een tweetal voorbeelden. Als eerste voorbeeld het verhaal van Getty die ons meeneemt in de door Frank Gehry ontworpen Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. Een verhaal van ontwerp tot constructie, vergezeld met mooie muziek en toegang tot allerlei beelden en archiefmateriaal. Een aansprekend stuk multimedia storytelling en design.

#8 Storyscrolling. Space

Het tweede voorbeeld komt van het New York Times Magazine. Dit online magazine maakte een interactieve gids voor de James Webb Space Telescope. Geweldig om alle nieuwe beelden en nieuwe ontdekkingen over ons heelal te zien. Indrukwekkende beelden die door de zichtbare vooruitgang in de tijd zich laten lezen als een schilderij. Ik raad je aan om dit op een groot scherm te bekijken.

#9 Gedragsinzichten

Wat is het effect van gedragsinzichten voor de Overheid en voor overheidscommunicatie? In deze reader vind je een reeks maatschappelijke vraagstukken waarvoor gedragskennis is benut om tot effectiever beleid te komen. Het rapport is een uitgave van het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL) en geeft een impressie van door de Rijksoverheid uitgevoerde gedragsprojecten in 2021-2023. Het laat zien wat de meerwaarde is van het toepassen van gedragsinzichten in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie én hoe gedragskennis vaker kan worden ingezet.

#10 AI Pin

Gebruiken we binnenkort allemaal een “AI Pin” in plaats van een smartphone?Vorige week heeft het Amerikaanse bedrijf Humane een nieuw technologisch snufje voorgesteld: de “AI Pin”. Een klein, vierkant stukje technologie dat op termijn de smartphone moeten vervangen. In deze video demonstreert Humane de werking van de AI Pin en kan je vervolgens zelf bepalen of dit de smartphone van de toekomst gaat worden!

Tot de volgende keer!

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!