Gateway voor MSN Bots

Gateway voor MSN Bots
, Alii.care
@ezelhaar

Sinds we door Microsoft aangewezen zijn als ISV voor het maken van Messenger chatbots, hebben we hard gewerkt aan het maken van ons eigen protocol om bots mee te maken. Omdat we eerder bij het maken van Bots voor onder meer de Volkskrant gewerkt hadden met de software van de andere ISV, wisten we duidelijk wat we niet wilden. We wilden een open systeem, waar andere developers echt mee aan de slag kunnen, zonder dat ze zich eerst lang moeten inwerken in de kronkels van een uitgebreid pakket, en vervolgens moet programmeren in de taal die wij toevallig uitgekozen hebben.

De meest voor de hand liggende oplossing is het scheiden van de MSN Gatewat en de bot logica, waarbij Oberon de Gateway voor zijn rekening neemt, en de logica apart gedefinieerd wordt. Partijen die een bot willen ontwikkelen kunnen dus zelf de logica in hun eigen favoriete programmeertaal opzetten, onderhouden en aanpassen.

De afgelopen weken krijgen we frequent aanvragen voor het maken van bots en de insteek die we gekozen hebben levert in ieder geval een groot voordeel op:  we kunnen partijen die in staat zijn de logica zelf te programmeren eenvoudig en snel helpen - erg handig in deze tijden van aanhoudende drukte.

Meer info:
Cross the breeze of de Oberon Mediablog


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Zag het afgelopen week al voorbij komen; interessant concept Richard. Zijn er al partijen die er gebruik van maken?

  geplaatst op
 • We werken nu op deze manier samen met twee Belgische bureaus. Ik zal even kijken of en wanneer we namen kunnen bekend maken.

  geplaatst op
 • Heel slim om zwaar in te zetten op chatbots. Ik geloof heilig in het onstaan van de geautomatiseerde (getypte en gesproken) merkdialogen en chatbottechnologie is daar een voorloper van. Ik hoop dat er een flink aantal partijen in NL zullen ontstaan (er is nog zeer ruimte voor nieuwe partijen) die vervolgens deze technologie ook internationaal gaan verkopen. Dus: veel suc6!

  geplaatst op
 • Interessant. Ik heb zelf een tijdje geexperimenteerd (tenslotte doe ik geen echte projecten ;-) ) met de JBuddy Message Server van Zion Software en die beviel ook erg goed (http://www.zionsoftware.com/products/jmessageserver/). Aangezien ik met ColdFusion werk (wat verbazingwekkend ;-) ) kan ik zonder te veel technische kennis en eenvoudige scripts een bot maken in MSN, AIM, Yahoo en ICQ. Combineer dat met een SMS gateway en je hebt in no-time een bot die via meerdere kanalen werkt (intern hebben we bijvoorbeeld eenvoudige bots gemaakt die je in staat stellen om via een willekeurige IM of SMS een verscheidenheid aan informatie op te vragen). Het leuke is dat je ze ook direct kan integreren in je site middels Flash dus de gebruiker kan laten kiezen via welke client (web browser, IM client, telefoon) hij interactie wilt hebben.

  geplaatst op
 • @Waldo: als je nieuwe bots hebt, dan hoor ik t graag. Ik verzamel ze op www.mensmerk.nl/chatbots.html

  geplaatst op
 • Wat betekend een ISV precies ? Wat ik uit dit artikel begrijp is dat ze alleen het verkeer langs msn versturen en ophalen ofwel een gateway voor je klaarmaken. De interface van de werkelijke bot bieden ze dus niet aan, die moet je zelf ontwikkelen, of bedoelen ze met programmeren dat je die op hun standaard software kan doorontwikkelen ?

  geplaatst op
 • Ik weet dat MSN inmiddels best inzicht heeft in welke typen chatbots tot welke resuktaten leiden. Het scheelt nogal of je veel AI hebt en 'rijke' antwoorden krijgt of een bot die vooral deeplinks geeft naar pagina's met informatie. Misschien wil iemand van MSN reageren?

  btw overigens naast echt nieuws ook leuk stukje promotie Oberon ;-)

  geplaatst op
 • Een ISV is een Independent Software Vendor. Media Republic is ook ISV (Windows Live Robot Partner).

  Toevallig zit ik nu (met MSN NL) in Redmond bij het Messenger team en zijn we 2 dagen aan het discussieren/brainstormen over (o.a.) de toekomst van bots. Als ik terugkom doe ik een wat uitgebreider verslag op mijn weblog... Verder zal er tijdens PICNIC '06 een workshop van 3 uur plaatsvinden die helemaal over dit onderwerp gaat (i.s.m. met Erwin van Lun), dus vergeet niet langs te komen mocht je dit een interessant onderwerp vinden.....

  geplaatst op
 • Nog even terugkomend op de partners die de Gateway gebruiken. Het gaat in BE. om Duval en in NL. om VGZ.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.