Gateway voor MSN Bots

21 augustus 2006, 10:34

Sinds we door Microsoft aangewezen zijn als ISV voor het maken van Messenger chatbots, hebben we hard gewerkt aan het maken van ons eigen protocol om bots mee te maken. Omdat we eerder bij het maken van Bots voor onder meer de Volkskrant gewerkt hadden met de software van de andere ISV, wisten we duidelijk wat we niet wilden. We wilden een open systeem, waar andere developers echt mee aan de slag kunnen, zonder dat ze zich eerst lang moeten inwerken in de kronkels van een uitgebreid pakket, en vervolgens moet programmeren in de taal die wij toevallig uitgekozen hebben.

De meest voor de hand liggende oplossing is het scheiden van de MSN Gatewat en de bot logica, waarbij Oberon de Gateway voor zijn rekening neemt, en de logica apart gedefinieerd wordt. Partijen die een bot willen ontwikkelen kunnen dus zelf de logica in hun eigen favoriete programmeertaal opzetten, onderhouden en aanpassen.

De afgelopen weken krijgen we frequent aanvragen voor het maken van bots en de insteek die we gekozen hebben levert in ieder geval een groot voordeel op: we kunnen partijen die in staat zijn de logica zelf te programmeren eenvoudig en snel helpen – erg handig in deze tijden van aanhoudende drukte.

Meer info:

Cross the breeze of de Oberon Mediablog

De loopbaan van Richard Osinga (1971) is ongewoon en afwisselend: hij was diplomaat in Noord-Afrika, eigenaar van start-ups in Silicon Valley en Berlijn en ondernemer in de zorg. Hij is oprichter van world66.com, triposo, was lange tijd creatief directeur van Oberon en is nu een van de mede oprichters van Alii.care, een platform voor medisch specialisten om protocollen op een betere manier up to date te houden.

Categorie
Tags

8 Reacties

  media

  Zag het afgelopen week al voorbij komen; interessant concept Richard. Zijn er al partijen die er gebruik van maken?


  21 augustus 2006 om 11:02
  RichardOsinga

  We werken nu op deze manier samen met twee Belgische bureaus. Ik zal even kijken of en wanneer we namen kunnen bekend maken.


  21 augustus 2006 om 11:14
  ErwinVanLun

  Heel slim om zwaar in te zetten op chatbots. Ik geloof heilig in het onstaan van de geautomatiseerde (getypte en gesproken) merkdialogen en chatbottechnologie is daar een voorloper van. Ik hoop dat er een flink aantal partijen in NL zullen ontstaan (er is nog zeer ruimte voor nieuwe partijen) die vervolgens deze technologie ook internationaal gaan verkopen. Dus: veel suc6!


  21 augustus 2006 om 12:15
  Berry van Elk

  Wat betekend een ISV precies ? Wat ik uit dit artikel begrijp is dat ze alleen het verkeer langs msn versturen en ophalen ofwel een gateway voor je klaarmaken. De interface van de werkelijke bot bieden ze dus niet aan, die moet je zelf ontwikkelen, of bedoelen ze met programmeren dat je die op hun standaard software kan doorontwikkelen ?


  21 augustus 2006 om 14:06
  amsterdamant

  Ik weet dat MSN inmiddels best inzicht heeft in welke typen chatbots tot welke resuktaten leiden. Het scheelt nogal of je veel AI hebt en ‘rijke’ antwoorden krijgt of een bot die vooral deeplinks geeft naar pagina’s met informatie. Misschien wil iemand van MSN reageren?

  btw overigens naast echt nieuws ook leuk stukje promotie Oberon 😉


  22 augustus 2006 om 07:52
  Yme Bosma

  Een ISV is een Independent Software Vendor. Media Republic is ook ISV (Windows Live Robot Partner).

  Toevallig zit ik nu (met MSN NL) in Redmond bij het Messenger team en zijn we 2 dagen aan het discussieren/brainstormen over (o.a.) de toekomst van bots. Als ik terugkom doe ik een wat uitgebreider verslag op mijn weblog… Verder zal er tijdens PICNIC ’06 een workshop van 3 uur plaatsvinden die helemaal over dit onderwerp gaat (i.s.m. met Erwin van Lun), dus vergeet niet langs te komen mocht je dit een interessant onderwerp vinden…..


  22 augustus 2006 om 11:16
  RichardOsinga

  Nog even terugkomend op de partners die de Gateway gebruiken. Het gaat in BE. om Duval en in NL. om VGZ.


  7 september 2006 om 13:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!