Frank Krake: de rampondernemer die de vuurwerkramp, 9/11 en SARS overleefde

3 maart 2014, 14:59

Frank Krake schreef het boek ‘De rampondernemer’. Hij leidde een succesvol bedrijf en navigeerde achtereenvolgens door de vuurwerkramp in Enschede, 9/11 in de VS en de uitbraak van SARS in China.

Het diepste dal was de vuurwerkramp. “Ik was jong, onervaren en het was zowat in mijn achtertuin”, zegt Krake. “Onze complete voorraad tuinmeubelen was in een klap weg. Zes miljoen euro ging in vlammen op.” Er zijn gelukkig geen collega’s omgekomen, maar Krake draaide nachtploegen om zijn klanten alsnog te kunnen bedienen. “Ik wilde niet stoppen, ik was pas net begonnen.”

Anderhalf jaar later, op 11 september 2001, ging hij naar Chicago voor een tuinbeurs, maar de piloot kon daar niet landen. “Na het lossen van kerosine kwamen we een paar uur later terecht in New Foundland. Geen enkel vliegtuig mocht op Amerikaans territorium landen.”

Het probleem voor Krake was dat de Amerikaanse markt na 9/11 instortte. “Van twee miljoen omzet in de VS, gingen we naar een paar ton. De Amerikanen wantrouwden alles van buiten.” Om die reden moest het tuinbedrijf ook flink reorganiseren. “We hebben de productie naar China moeten verplaatsen.”

En daar volgde ramp drie. Unimeta bevond zich precies in het gebied waar de SARS-epidemie uitbrak. “We verloren een heel productieseizoen, omdat we de boel vier maanden moesten stilleggen.” Krake ging echter stug door. “Ik focuste me op elk lichtpuntje, ik was immers de kapitein van het schip.”

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie

1 Reactie

    Vincent Neleman

    Zeer inspirerend interview. Boek gaat zeker op de shortlist.


    8 maart 2014 om 18:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!