Frank Krake: de rampondernemer die de vuurwerkramp, 9/11 en SARS overleefde

Frank Krake: de rampondernemer die de vuurwerkramp, 9/11 en SARS overleefde

Frank Krake schreef het boek ‘De rampondernemer’. Hij leidde een succesvol bedrijf en navigeerde achtereenvolgens door de vuurwerkramp in Enschede, 9/11 in de VS en de uitbraak van SARS in China.

Het diepste dal was de vuurwerkramp. “Ik was jong, onervaren en het was zowat in mijn achtertuin”, zegt Krake. “Onze complete voorraad tuinmeubelen was in een klap weg. Zes miljoen euro ging in vlammen op.” Er zijn gelukkig geen collega’s omgekomen, maar Krake draaide nachtploegen om zijn klanten alsnog te kunnen bedienen. “Ik wilde niet stoppen, ik was pas net begonnen.”

Anderhalf jaar later, op 11 september 2001, ging hij naar Chicago voor een tuinbeurs, maar de piloot kon daar niet landen. “Na het lossen van kerosine kwamen we een paar uur later terecht in New Foundland. Geen enkel vliegtuig mocht op Amerikaans territorium landen.”

Het probleem voor Krake was dat de Amerikaanse markt na 9/11 instortte. “Van twee miljoen omzet in de VS, gingen we naar een paar ton. De Amerikanen wantrouwden alles van buiten.” Om die reden moest het tuinbedrijf ook flink reorganiseren. “We hebben de productie naar China moeten verplaatsen.”

En daar volgde ramp drie. Unimeta bevond zich precies in het gebied waar de SARS-epidemie uitbrak. “We verloren een heel productieseizoen, omdat we de boel vier maanden moesten stilleggen.” Krake ging echter stug door. “Ik focuste me op elk lichtpuntje, ik was immers de kapitein van het schip.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.