Flirten en scoren met Eccky

Flirten en scoren met Eccky

Ook de eerste tv commercials gezien van Doritos en Eccky? Wannaflirt? Dat flirten ging Eccky al wat langer goed af maar of ze gaan scoren met Doritos samen is nog maar zeer de vraag. Doritos flirtte al eerder en wel met GeenStijl, een illuster gezelschap met een hoop aanhang maar geen omgeving waar je zelf een merk probeert te positioneren. Iets wat oorspronkelijk wel het doel was van Media Republic. De samenwerking tussen Doritos en Eccky lijkt gezien de verschillende merkuitgangspunten geen belangrijke versterkende factoren in zich te hebben. De relatie tussen Eccky en Doritos oogt meer als een occasionele samenwerking (one night stand?) dan dat deze tot stand is gekomen uit diepe strategische en vooral duurzame overwegingen.

Dat men bij MediaRepublic niet helemaal weet wat men met het opgroeiende merk Eccky aan moet blijkt ook uit de voortdurende discussie of men Eccky al dan niet gratis moet aanbieden. Dat betekend dat men bij MediaRepublic de kernwaarde en de positionering enkele maanden na de introductie eind vorig jaar nog steeds niet helder heeft.

Wie in dat kader de kronieken van Yme Bosma in Reclameweek en op zijn weblog volgt zal tot de conclusie komen dat Eccky, inmiddels aanbeland in de vroege puberteit, eigenlijk nog steeds niet weet wat hij wil worden als ie later groot is. Een betaalde game, chips gimmick of een echte marketingtool, de tijd zal het leren al geloof ik persoonlijk meer in het laatste. Ik las verder dat Yme erg veel belangstelling heeft voor ‘Second Life’. Is hij wellicht nu al bezig met de reïncarnatie van Eckky?


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Ik snap ook niet op welke manier die Eccky het merk Doritos zou kunnen versterken. En ik ben 't dan ook met je eens dat deze samenwerking meer op een 'one night stand' lijkt dan op een strategische marketingstap.

  Daarnaast ben ik nog steeds van mening dat die Eccky enorm veel mist om er überhaubt een succes van te kunnen maken. In populaire online games zoals Habbo Hotel, Second Life en World of Warcraft speel je bijvoorbeeld zo lang als je wilt, heb je 100% controle over wat jouw character doet en ontmoet je duizenden andere spelers. Terwijl het met zo'n Eccky al na een week is afgelopen, je 50% van de controle over het verloop van het spel aan een ander moet overlaten en je naast die ander helemaal nooit iemand anders ontmoet.

  Nee, de enige manier waarop je van Eccky iets leuks zou kunnen maken, is het idee te integreren in een spel als Habbo Hotel. Zodat je met je virtuele kind bijvoorbeeld naar 't park kunt gaan om andere 'ouders' te ontmoeten, en zodat je kind vriendjes en vriendinnetjes kan maken (die vervolgens met één feestje je dure huisje afbreken ;-).

  Op dit moment is Eccky volgens mij slechts interessant als interactieve game om tienerzwangerschappen te voorkomen. (Mits het spel natuurlijk heel vervelend is, want anders spoort Eccky die tienerzwangerschappen juist áán).

  geplaatst op
 • Albert, ik heb het al eens vaker geroepen maar waarom kom je niet (net als Carl) met suggesties voor verbeteringen in plaats van alleen kritiek? Je hebt volgens mij suggesties genoeg ;-)

  geplaatst op
 • Kritiek zijn toch suggesties voor verbetering? Kritiek is het meest waardevolle wat je kunt krijgen, mits en enigszins positief gebracht word.

  geplaatst op
 • Marco, ik heb op basis van mijn opmerking hierboven, Eccky als marketingtool, zelfs meerdere concrete suggesties aan Yme bezorgd. Nooit een reactie gehad...het liep vroeger ook al niet goed af met boodschappers van het slechte nieuws :)

  geplaatst op
 • Feedback in de vorm van kritiek en suggesties is zeker zeer waardevol. Dit is ook een van de redenen waarom we vrij open zijn in onze communicatie over Eccky. Zelfs als het gaat om belangrijke strategische vraagstukken.

  @Albert
  Net als elke gezonde onderneming evalueren wij ook regelmatig gemaakte strategische keuzes. In dat licht moet je ook mijn opmerking zien over het wel/niet gratis aanbieden van Eccky. Eccky is een nieuw produkt dat nog volop in ontwikkeling is en we leren continue veel over wat wel/niet werkt. En passen vervolgens, indien nodig, onze strategie daarop aan. Ik snap niet zo goed wat daar mis mee is...

  @Carl
  Je hebt volledig gelijk met je opmerkingen over 'wat er mist aan Eccky' en waar voor ons de uitdaging zit. Echter, ondanks het feit dat ik graag open communiceer over Eccky zet ik ons business plan toch nog niet online;-) Maar mocht je af en toe nog een Eccky maken de komende maanden dan zul je zien dat onder meer op de door jou genoemde punten veel toegevoegd zal worden. Dat is een belangrijk onderdeel van ons lange termijn plan voor Eccky.

  Het is overigens niet (alleen) aan mij om antwoord te geven op de merkstrategische vragen die gesteld worden naar aanleiding van de samenwerking met Doritos, vandaar dat ik daar dus niet op in kan gaan.

  En Albert, welke suggesties doel je op wanneer je zegt dat ik er nooit op heb gereageerd? Ik weet echt niet waar je het over hebt.

  geplaatst op
 • De fout die Doritos in ieder geval maakt is dat ze te vroeg zich aan de Eccky verbinden. Eccky wordt wijzer van de tv campagne dan Doritos. Doritos maakt Eccky bekend. De gemiddelde kijker naar de tv commercial kent Eccky nog niet en heeft geen idee waar Doritos het over heeft. Eccky heeft nog helemaal geen gevestigde merkwaarden. En daarom zal deze endorsement waarschijnlijk teleurstellend verlopen.

  geplaatst op
 • Yme ik zou toch nog ff nog een keer je e-mail nalopen. Met name de onbeantwoorde berichtjes in je inbox in de periode december januari. Enfin, als ik het goed begrijp bezigen jullie met Eccky het pure marketingopportunisme? Jullie stappen in de trein zonder een vooraf bepaald traject of eindpunt. Voor alle duidelijkheid, ik geloof wel in Eccky als marketing tool.

  geplaatst op
 • @Albert
  Ik discussieer graag over Eccky, en vind de feedback en kritiek die we krijgen over het algemeen ook erg waardevol. De twee conclusies die je hierboven trekt zijn echter een beetje te ongefundeerd en naief. Ik kan daar niet zinvol op reageren. Misschien dat je ze eerst verder kunt toelichten?

  Wat hebben de emails die je stuurde overigens te maken met Eccky? Ik zie niet in hoe dat suggesties zijn voor verbetering van Eccky.

  geplaatst op
 • Yme dat zegt meer over jou dan over mijn suggesties cq conclusies denk ik.

  geplaatst op
 • @Albert: Kun je die suggesties en conclusies (indien nodig samengevat) s.v.p. even hier posten?

  geplaatst op
 • Ik ben inmiddels ook wel benieuwd naar die suggesties en conclusies!

  geplaatst op
 • Zou iemand mij (en de lezers van mf) wat meer kunnen vertellen over het hele concept achter Eccky + Doritos? Wat is het plan, wat is er slecht aan het plan en wat aan de executie, wat doet Media Republic fout en wat doet Doritos fout?

  Ik vind bovenstaand stuk erg agressief en het veronderstelt wel erg veel inside knowledge, ik kan er in ieder geval niks mee als neutrale buitenstaander.
  Ik zal eens een Eccky maken en kijken wat het nou is, ookal ben ik niet de doelgroep (Doritos zijn namelijk voor jongeren die MSN gebruiken ;)).

  Wat ik wel weet is dat de "flirt" van Doritos met Geen Stijl niet intentioneel was (of mis ik iets?). Geen Stijl kon met zijn community power het stemmen beinvloeden toen er een naam gekozen moest worden voor nieuwe chips, waardoor hun nieuwe chips Doritos Geen Stijl moesten gaan heten.

  geplaatst op
 • @Albert: Moeten we, uit het feit dat je jouw 'concrete suggesties en conclusies' niet wilt of durft te publiceren, concluderen dat deze blijkbaar toch 'ongefundeerd en naief' zijn, en geen 'suggesties zijn voor verbetering van Eccky'?

  geplaatst op
 • Nee Carl, volgens mij staat mijn conclusie hierboven. "Dat betekend dat men bij MediaRepublic de kernwaarde en de positionering enkele maanden na de introductie eind vorig jaar nog steeds niet helder heeft". Een suggestie" Een betaalde game, chips gimmick of een echte marketingtool, de tijd zal het leren al geloof ik persoonlijk meer in het laatste". Ik hoop dat je begrijpt dat de inhoudelijke kant van deze suggestie op een ander wellicht betaald platform als deze thuishoort?

  geplaatst op
 • @Albert: Ik ben absoluut geen 'believer' voor wat Eccky betreft, een paar concrete redenen daarvoor lees je in mijn eerste reactie op dit artikel. Maar ik ben blij dat Yme deze missers herkent en die probeert op te lossen. En 't feit dat Media Republic haar doel en positionering nog continu bijslijpt vind ik ook juist positief, en zelfs noodzakelijk.

  Daarnaast vind ik het jammer dat je Yme nogal persoonlijk aanvalt, zonder je wapens te laten zien.

  geplaatst op
 • Carl dan lees je weer niet goed. Ik reageer op Marco en Yme's opmerkingen.je zegt "En 't feit dat Media Republic haar doel en positionering nog continu bijslijpt vind ik ook juist positief, en zelfs noodzakelijk'. Hmmm....dit is geen bijslijpen zwalken en leuren. De kern van mijn betoog. Overigens ik herhaal ik zie grote mogelijkheden voor Eccky hoor. Maar dan zou je constistent je marketingvisie moeten uitvoeren.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.