ENECO kiest voor het online monitoren van zonne-energie

4 augustus 2003, 07:48

Ecofys heeft een overeenkomst gesloten met ENECO Energie voor het monitoren van photovolta?sche zonne-energie (PV) systemen met behulp van de op internetgebaseerde Zonnewijzer. De Zonnewijzer, de eerste in haar soort op de Nederlandse markt, maakt het mogelijk de prestaties van kleine tot middelgrote PV-systemen te volgen zonder een investering te doen in relatief dure apparatuur.

ENECO gaat de Zonnewijzer aanvankelijk gebruiken voor haar PV-klanten in Amersfoort Nieuwland – een van ?s werelds grootste PV projecten in een woonwijk – met de mogelijkheid om de service uit te breiden naar de rest van Nederland. Naast het vroegtijdig opsporen van storingen en daarmee het optimaliseren van de hoeveelheid opgewekte elektriciteit, zal ENECO de Zonnewijzer gebruiken om inzicht te krijgen in de prestaties van haar PV-systemen.

Zonnewijzer

Voor eigenaren van kleine tot middelgrote PV-systemen was het tot nu toe niet eenvoudig om het functioneren van hun systeem te controleren. De bestaande monitoring-oplossingen vergen een substantiele investering in apparatuur en software. Deze investering bedraagt een significant percentage van de aanschafkosten van het PV-systeem. De inkomsten uit verhoogde opbrengst door het sneller opsporen en oplossen van systeemstoringen compenseert deze investering niet geheel. Met de introductie van Zonnewijzer hebben PV-eigenaren slechts een simpele kWh meter en internetaansluiting nodig om de prestatie en werking van hun PV-systemen te volgen.

Op de Zonnewijzer-site kunnen klanten de prestatie van hun systeem vergelijken met verwachte energieopbrengsten berekend op basis van metereologische data gemeten per uur, een unieke methode.

Een demonstratie versie van Zonnewijzer is beschikbaar op zonnewijzer.beldezon.nl Voor andere Europese landen worden Zonnewijzer-versies ontwikkeld.

Ecofys bv

Ecofys (ecofys.nl) is een vooraanstaand bedrijf op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Meer dan 150 medewerkers in zes landen leveren ge?ntegreerde duurzame energieoplossingen. Ecofys maakt deel uit van de Econcern groep (e-concern.com), met de missie ?een duurzame energievoorziening voor iedereen?.

Bron:

http://www.perssupport.anp.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!