Een vergelijking van de populairste webshop SaaS-providers

3 september 2015, 11:00

De laatste jaren is software as a service (SaaS) sterk in opmars. Bij een webwinkel houdt dat in dat de shop wordt gehuurd in plaats van zelfstandig ontwikkeld op een eigen hostingaccount of -server. Een SaaS-site wordt helemaal online gemaakt via het platform van de provider, waarvoor je periodiek betaalt. In het huurbedrag zijn de basisfunctionaliteiten inbegrepen om een webwinkel mee te bouwen en uit te baten. Doorgaans zijn tegen extra betaling uitgebreidere mogelijkheden beschikbaar.

Dit artikel is geschreven door Jurgen Nijhuis en komt uit Twinkle 7-2015, die deze week bij abonnees op de mat valt. Nog geen abonnement? Abonneer je nu!

Via een SaaS-systeem kun je met relatief weinig risico beginnen met online ondernemen. De begininvestering is namelijk veel kleiner, de kosten worden gespreid en bij voortijdig stoppen blijft de financiële schade beperkt. Zeker voor starters en zzp’ers is dat prettig. Een ander voordeel is dat je site centraal wordt geüpdatet en beveiligd.

Het nadeel van SaaS is dat de kosten op langere termijn (denk aan jaren) hoger kunnen uitpakken dan die van een shop in eigen beheer. Daarnaast ben je afhankelijk van de provider. Het is daarom verstandig om je goed te oriënteren en te letten op (totaal)tarieven, functionaliteiten, schaalbaarheid, support en doorontwikkeling van het platform, in relatie tot je eigen wensen en eisen. Wil je koppelingen kunnen maken met externe software, dan is de beschikbaarheid van gebruiksklare koppelingen en een API (application programming interface) van belang.

Hieronder lees je een omschrijving van de bekendste Nederlandse platformen – in willekeurige volgorde.

NextChapter

Krachtig platform voor high-end spelers met flink budget

Een relatief nieuw platform is NextChapter, maar dit bedrijf pakt gelijk groots uit. Het richt zich met een zeer uitgebreid systeem op het hogere e-commercesegment. Zoals vaak bij bedrijven die zich op kapitaalkrachtige klanten richten, worden op de site nauwelijks tarieven genoemd, behalve dat het abonnement begint bij 99 euro per maand. Daarnaast is er sprake van een (onbekend) eenmalig implementatiebedrag.

Gebruikersdocumentatie, een kennisbank en een demo ontbreken op de site. Wat dat betreft is de provider niet bepaald transparant. Wel zijn er klantreferenties beschikbaar, evenals pdf’s met algemene informatie en technische specificaties.

Het is niet duidelijk of alle opgenomen specificaties tot de basisfunctionaliteiten horen, maar het is wel een indrukwekkende opsomming. Zo zijn er meer dan 125 koppelingen met externe providers en software, zoals psp’s, kassasystemen, logistieke bedrijven, voorraad- en erp-software, boekhoud- en accountancysoftware, affiliate netwerken, vergelijkingssites, reviewsites, e-mailmarketing, etcetera. Ook voor b2b-winkels is NextChapter geschikt en een meertalige shop is geen probleem.

Wat een NextChapter-winkel uiteindelijk kost, is op basis van de site-info niet te zeggen, maar je beschikt waarschijnlijk wel over een winkel die barst van de mogelijkheden en waar je ook in groeiscenario’s voorlopig mee vooruit lijkt te kunnen. NextChapter zou je kunnen zien als de SaaS-tegenhanger van Magento.

Opvallende kenmerken: tarieven slechts deels inzichtelijk, waarschijnlijk de duurste provider, groot aantal koppelingen, gericht op high-end klanten met hoge eisen, API beschikbaar, meertalig, minimale contractduur onbekend.

Website: Nextchapter-ecommerce.com

MyShop

Oudgediende met eigenzinnige insteek

MyShop heeft tussen 2000 en 2013 bekendheid verworven als Mijnwinkel. Het platform is de afgelopen vijftien jaar natuurlijk doorontwikkeld, maar één ding is gebleven: het productbeheer op basis van spreadsheets staat centraal. Je kunt wel handmatig items toevoegen, maar dit gaat minder handig dan gebruikelijk. Sowieso is de backend eigenzinnig van opzet. Vooral als je veel ervaring hebt met andere webshops en CMS’en is de UI en workflow van myShop niet altijd even intuïtief.

Een pluspunt is dat je de gemaakte shop kunt integreren in een eigen site, dus je zit niet vast aan specifieke platform-themes. Ook biedt Myshop een API voor ontwikkelaars.

Er zijn verschillende abonnementen, waarvan de goedkoopste sponsorvrije versie 19 euro per maand kost. Voor de professionele b2c-variant moet je elke maand 39 euro neertellen en de b2b-tegenhanger kost maandelijks 47 euro. Daarnaast is maatwerk mogelijk.

MyShop biedt ruime ondersteuning via de website en heeft een partnernetwerk voor trainingen, consultancy en uitvoerende werkzaamheden. Gebruikers kunnen gebruikmaken van ruim zeventig koppelingen naar onder meer boekhoudpakketten, payment providers, vergelijkingssites, affiliate partners en review-systemen. Een deel daarvan is gratis, maar lang niet alle. Dat geldt ook voor meertaligheid en andere opties.

Je kunt drie maanden lang alles uitproberen in een eigen shop zonder bestel- en betaalmogelijkheid. Zo kunt je op je gemak gratis je winkel inrichten en pas gaan betalen als je live gaat.

Opvallende kenmerken: catalogusbeheer primair via spreadsheets, deels ongebruikelijke UI en workflow, meertalig, drie maanden gratis trial, API beschikbaar, contract per minimaal drie maanden.

Website: Myshop.com

CCV Shop

Gebruiksvriendelijk en schaalbaar allround platform

Ook dit platform heeft een naamsverandering ondergaan. Vijftien jaar lang was het bekend als BiedMeer, maar sinds januari is de naam CCV Shop. De provider biedt een uitgebreid en toch gebruiksvriendelijk platform.

Naast het gratis pakket voor kleine hobbywinkels, biedt CCV Shop twee pakketten, van circa 20 euro en 40 euro die op enkele punten verschillen. Het dure pakket kan meer dan vijftig producten aan, heeft koppelingen met groothandels en biedt een extra e-mailadres. Het is opvallend dat er geen tussenweg mogelijk is, bijvoorbeeld een pakket van 30 euro met het maximale aantal producten, maar zonder groothandelkoppeling.

Programmeurs kunnen gebruikmaken van een API voor koppelingen met externe software. Daarnaast zijn er al circa tachtig gebruiksklare koppelingen met onder meer payment providers, boekhoudsoftware en -providers, vergelijkingssites, affiliate partners, logistieke partners en review-systemen. Het platform is een prima allrounder en zal tal van gebruikers aanspreken.

Opvallende kenmerken: gebruiksvriendelijk, veel opties en koppelingen, schaalbaar, API beschikbaar, meertalig, gratis uitproberen mogelijk, uitgebreide support, contract per maand.

Website: Ccvshop.nl

Hoe kies je een platform?

 • Maak een prioriteitenlijst met eisen en wensen.
 • Bepaal je uitgangsbudget en houd rekening met contractperioden.
 • Profiteer van demo’s en trials, probeer alle reguliere activiteiten uit.
 • Beoordeel de support, zoals handleidingen, FAQ’s, forums, blogs en persoonlijk contact.
 • Kijk of het platform regelmatig wordt geüpdatet en uitgebreid.
 • Maak een inschatting van totaaltarieven, inclusief kosten voor add-ons, psp’s, etcetera.
 • Beoordeel schaalbaarheid op basis van mogelijke toekomstige situaties, wensen en eisen.
 • Wees kritisch, kies niet te snel, neem ruim de tijd om te testen en te vergelijken.
 • Luister ook naar je intuïtie, kies geen platform waar je geen goed gevoel bij hebt.
 • Zoek op het web naar ervaringen, testen, besprekingen en achtergrondinfo.

Mijnwebwinkel

Prettig en goedkoop systeem voor niet al te complexe shops

Dit platform bestaat ook alweer tien jaar en heeft een overzichtelijk aanbod. Naast een gesponsord gratis pakketje is er slechts één betaald pakket, à 19 euro per maand. Het gratis pakket is prima om het systeem uit te proberen en kan voldoende zijn voor hobbygebruik, maar is ongeschikt voor professionals. Maar dat is niet erg, want voor nog geen twee tientjes per maand heb je de beschikking over een redelijk uitgebreid systeem, waarmee winkeliers met beperkt wensen- en eisenpakket goed uit de voeten kunnen.

De UI van de applicatie is verrassend gebruiksvriendelijk voor een systeem in deze prijsklasse. De voorzieningen om teksten aan te passen en/of de site meertalig te maken zijn ook uitstekend. Alle koppelingen zijn verwerkt in het pakket en aangezien deze niet als zodanig opgesomd worden op de website, is het lastig hier het juiste aantal van te achterhalen. Er is helaas geen API beschikbaar.

Gestructureerde hulpinformatie ontbreekt op de site, maar er is wel een startersgids in pdf-formaat, een FAQ, een blog met tips en een gebruikersforum beschikbaar. Ook worden er trainingen georganiseerd.

In tegenstelling tot de meeste concurrenten hanteert deze provider jaarcontracten, dat is wel iets om rekening mee te houden.

Opvallende kenmerken: gebruiksvriendelijk, gratis probeerpakket, applicatie- en supportinformatie kan beter, onbekend aantal koppelingen, meertalig, contract per jaar.

Website: Mijnwebwinkel.nl

Shoppagina

Sympathiek systeem voor relatief eenvoudige shops

Voor gebruikers met een beperkt budget is Shoppagina een interessante aanbieder die waar voor zijn geld biedt. Voor 9,50 euro per maand heb je de basisversie – die al behoorlijk uitgebreid is. Voor 14,50 euro of 24,50 euro heb je wat meer mogelijkheden.

De standaardmogelijkheden van de pakketten zijn vrij ruim, maar het aantal beschikbare koppelingen beperkt zich tot nog geen twintig stuks. Ze zijn wel vrijwel allemaal gratis. Zelf koppelingen maken is niet mogelijk, want er is geen API beschikbaar. Shoppagina richt zich duidelijk op klanten met beperkt budget die een professionele shop willen, maar voldoende hebben aan basisfunctionaliteiten. Verwacht je flinke groei en/of toenemende eisen, dan is dit systeem waarschijnlijk niet de beste keuze.

Het platform biedt geen mogelijkheid voor meertaligheid per shop. Wel zijn meerdere taalversies van het systeem beschikbaar, maar elke shop staat functioneel én financieel los van andere.

De backend is gebruiksvriendelijk en volgt bekende patronen. Heb je toch hulp nodig dan is er een FAQ, een handleiding in pdf-vorm een een blog met tips en achtergrondinfo. Het systeem is dertig dagen lang uit te proberen met een trial-account.

Opvallende kenmerken: gebruiksvriendelijk, betaalbaar, weinig koppelingen, maximaal één taal per pakket/website, één maand trial, contract per maand.

Website: Shoppagina.nl

Seoshop

Uitgebreid en schaalbaar, maar wel aan de prijs

Seoshop is niet goedkoop, met pakketten tussen de 49 euro en 189 euro per maand. Daarnaast is er (duurder) maatwerk mogelijk. Bovendien zijn de contracten op jaarbasis. Door deze commitments houden ze wel amateurs die snel even een shopje willen publiceren buiten de deur.

Het aantal opties en beschikbare koppelingen is vrij groot. Een flink aantal koppelingen met externe partijen is reeds bij de pakketten inbegrepen. Daarnaast staan in de app-store meer dan 110 extra koppelingen, waarvan een deel gratis. Andere kosten soms echter tientallen euro’s per maand, dus goede oriëntatie van tevoren is van belang. De totale kosten kunnen anders flink oplopen.

De support bestaat uit een handleiding, een FAQ, en Engelstalige documentatie voor API-gebruikers en theme-ontwikkelaars. Ook is er een blog met interessante en nuttige info, worden er e-books en webinars aangeboden en is er een forum over Seoshop en online zakendoen in het algemeen. Seoshop geeft als bedrijf een actieve, levendige indruk.

De geboden probeerperiode van veertien dagen is nogal kort, zeker gezien de forse prijzen en lange contracten.

De UI en workflow is redelijk gebruiksvriendelijk, maar kan beter. Soms moet je vaak klikken om iets gedaan te krijgen, het lettertype is erg klein en de interface ziet er wat gedateerd uit.

Opvallende kenmerken: stevige prijzen, veertiendaagse trial, meertalig, API beschikbaar, schaalbaar, uitgebreide support, contract per jaar.

Website: Seoshop.nl

Twinkle is het grootste onafhankelijke kennis- en informatieplatform voor e-commerce ondernemers en professionals in Nederland. Met nieuws, achtergronden, praktijkcases, research en persoonlijke verhalen is Twinkle actueel en inspirerend. Het magazine van Twinkle verschijnt 10 keer per jaar in print en op tablet. De website, geoptimaliseerd voor smartphones, wordt dagelijks gevuld. Ieder jaar publiceert Twinkle de Twinkle100, een uitputtend overzicht van de grootste online retailers en reisorganisaties in Nederland.

Categorie

5 Reacties

  Henk-Jan

  Hoi Jurgen,

  goed artikel en helder de mogelijkheden van webshopsoftware weergegeven. Ook de lijst met stappen om een platform te kiezen is erg duidelijk. Als toevoeging zou je http://www.webshopsoftware-vergelijken.nl kunnen vermelden. Daar is het mogelijk om te filteren op functionaliteiten en om alle functionaliteiten van de verschillende platformen naast elkaar te zetten om te vergelijken.

  Groeten,

  Henk-Jan


  14 september 2015 om 20:10
  niki mas aden

  CV. Natusi merupakan perusahaan jasa yang bergerak dibidang pembuatan software dan pengadaan hardware. Kami berkembang dan banyak berkecimpung dalam pembuatan aplikasi untuk berbagai keperluan. Kami fokus pada banyak bidang, meliputi kewirausahaan, instansi, pendidikan, pemerintahan, kedinasan, kelembagaan sampai sosial sekalipun.

  Sudah banyak pemilik usaha yang bekerjasama dengan kami untuk memasarkan usahanya di pasar online. Dengan mengoptimalkan metode SEO (Searc Engine Optimization) produk-produk yang dipasarkan melalui pasar online akan muncul di urutan atas saat dilakukan pencarian di searc engine. Dengan demikian pula, kemungkinan closing produk akan mengalami peningkatan. Jadi, pemilik usaha tidak membuang banyak waktu, biaya dan tenaga untuk memasarkan produknya. Cukup hubungi kami, kami akan membantu memasarkan produk anda di pasar online.

  Kami melayani permintaan untuk seluruh kota maupun daerah diseluruh indonesia meliputi kabupaten dan kota yang berada di provinsi jawa timur seperti Kabupaten Bangkalan, Kabupaten, Kabupaten Blitar, Kabupaten Bojonegoro, Kabupaten Bondowoso, Kabupaten Gresik, Kabupaten Jember, Kabupaten Jombang , Kabupaten Kediri, Kabupaten Lamongan, Kabupaten Lumajang, Kabupaten Madiun, Kabupaten Magetan, Kabupaten Malang, Kabupaten Mojokerto, Kabupaten Nganjuk, Kabupaten Ngawi, Kabupaten Pacitan, Kabupaten Pamekasan, Kabupaten Pasuruan, Kabupaten Ponorogo, Kabupaten Probolinggo, Kabupaten Sampang, Kabupaten Sidoarjo, Kabupaten Situbondo, Kabupaten Sumenep, Kabupaten Trenggalek, Kabupaten Tuban, Kabupaten Tulungagung, Kota Batu, Kota Blitar, Kota Kediri, Kota Madiun, Kota Malang, Kota Mojokerto, Kota Pasuruan, Kota Probolinggo, Kota Surabaya.

  Selain jawa timur, kami juga melayani kota dan kabupaten di daerah jawa tengah dan Yogyakarta yang terdiri dari kota Kabupaten Banjarnegara, Kabupaten Banyumas, Kabupaten Batang, Kabupaten Blora, Kabupaten Boyolali, Kabupaten Brebes, Kabupaten Cilacap, Kabupaten Demak, Kabupaten Grobogan, Kabupaten Jepara, Kabupaten Karanganyar, Kabupaten Kebumen, Kabupaten Kendal, Kabupaten Klaten, Kabupaten Kudus, Kabupaten Magelang, Kabupaten Pati, Kabupaten Pekalongan, Kabupaten Pemalang, Kabupaten Purbalingga, Kabupaten Purworejo, Kabupaten Rembang, Kabupaten Semarang, Kabupaten Sragen, Kabupaten Sukoharjo, Kabupaten Tegal, Kabupaten Temanggung, Kabupaten Wonogiri, Kabupaten Wonosobo, Kota Magelang, Kota Pekalongan, Kota Salatiga, Kota Semarang, Kota Surakarta, Kota Tegal, Kabupaten Bantul, Kabupaten Gunungkidul, Kabupaten Kulon Progo, Kabupaten Sleman, Kota Yogyakarta.

  Selain provinsi jawa timur dan jawa tengah, kami juga melayani kabupaten maupun kota yang berada di provinsi jawa barat, jakarta dan banten meliputi kota dan kabupaten seperti berikut :

  Kabupaten Bandung, Kabupaten Bandung, Kabupaten Bekasi, Kabupaten Bogor, Kabupaten Ciamis, Kabupaten Cianjur, Kabupaten Cirebon, Kabupaten Garut, Kabupaten Indramayu, Kabupaten Karawang, Kabupaten Kuningan, Kabupaten Majalengka, Kabupaten Pangandaran, Kabupaten Purwakarta, Kabupaten Subang, Kabupaten Sukabumi, Kabupaten Sumedang, Kabupaten Tasikmalaya, Kota Bandung, Kota Banjar, Kota Bekasi, Kota Bogor, Kota Cimahi, Kota Cirebon, Kota Depok, Kota Sukabumi, Kota Tasikmalaya, Jakarta Barat, Jakarta, Jakarta Selatan, Jakarta Timur, Jakarta Utara, Kabupaten Lebak, Kabupaten Pandeglang, Kabupaten Serang, Kabupaten Tangerang, Kota Cilegon, Kota Serang, Kota Tangerang, Kota Tangerang Selatan.

  Dan dari kota serta kabupaten yang disebutkan diatas, kami akan terus memberikan pelayanan untuk kota dan kabupaten lain di indonesia.

  Anda bisa menghubungi kami melalui telepon (0321) 5283379 / 085216192883 atau email info@natusi.netatau kunjungi web kami http://www.natusi.netatau langsung datang ke kantor kami yang berlokasi di Perumahan Citra Surodinawan Estate, Jl.Suromulang Dalam III No.12, Kota Mojokerto untuk memakai jasa kami.


  3 oktober 2016 om 07:56
  niki mas aden

  CV. Natusi merupakan perusahaan jasa yang bergerak dibidang pembuatan software dan pengadaan hardware. Kami berkembang dan banyak berkecimpung dalam pembuatan aplikasi untuk berbagai keperluan. Kami fokus pada banyak bidang, meliputi kewirausahaan, instansi, pendidikan, pemerintahan, kedinasan, kelembagaan sampai sosial sekalipun.

  Natusi sudah banyak bekerjasama dengan instansi pemerintahan maupun instansi swasta. Sistem kerja kami yaitu dengan menggunakan model bisnis SAAS (Software As A Service). Klien dapat meminta jenis dan fitur yang terdapat dalam aplikasi sesuai dengan yang diinginkan. Harga yang kami tawarkan sudah melalui sistem penawaran yang sesuai dengan kebutuhan selama pembuatan aplikasi, dan sangat memungkinkan untuk klien melakukan negosiasi dengan kami, sehingga antara kedua belah pihak akan sama-sama diuntungkan tanpa ada yang dirugikan.

  Kami melayani permintaan untuk seluruh kota maupun daerah diseluruh indonesia meliputi kabupaten dan kota yang berada di provinsi jawa timur seperti Kabupaten Bangkalan, Kabupaten, Kabupaten Blitar, Kabupaten Bojonegoro, Kabupaten Bondowoso, Kabupaten Gresik, Kabupaten Jember, Kabupaten Jombang , Kabupaten Kediri, Kabupaten Lamongan, Kabupaten Lumajang, Kabupaten Madiun, Kabupaten Magetan, Kabupaten Malang, Kabupaten Mojokerto, Kabupaten Nganjuk, Kabupaten Ngawi, Kabupaten Pacitan, Kabupaten Pamekasan, Kabupaten Pasuruan, Kabupaten Ponorogo, Kabupaten Probolinggo, Kabupaten Sampang, Kabupaten Sidoarjo, Kabupaten Situbondo, Kabupaten Sumenep, Kabupaten Trenggalek, Kabupaten Tuban, Kabupaten Tulungagung, Kota Batu, Kota Blitar, Kota Kediri, Kota Madiun, Kota Malang, Kota Mojokerto, Kota Pasuruan, Kota Probolinggo, Kota Surabaya.

  Selain jawa timur, kami juga melayani kota dan kabupaten di daerah jawa tengah dan Yogyakarta yang terdiri dari kota Kabupaten Banjarnegara, Kabupaten Banyumas, Kabupaten Batang, Kabupaten Blora, Kabupaten Boyolali, Kabupaten Brebes, Kabupaten Cilacap, Kabupaten Demak, Kabupaten Grobogan, Kabupaten Jepara, Kabupaten Karanganyar, Kabupaten Kebumen, Kabupaten Kendal, Kabupaten Klaten, Kabupaten Kudus, Kabupaten Magelang, Kabupaten Pati, Kabupaten Pekalongan, Kabupaten Pemalang, Kabupaten Purbalingga, Kabupaten Purworejo, Kabupaten Rembang, Kabupaten Semarang, Kabupaten Sragen, Kabupaten Sukoharjo, Kabupaten Tegal, Kabupaten Temanggung, Kabupaten Wonogiri, Kabupaten Wonosobo, Kota Magelang, Kota Pekalongan, Kota Salatiga, Kota Semarang, Kota Surakarta, Kota Tegal, Kabupaten Bantul, Kabupaten Gunungkidul, Kabupaten Kulon Progo, Kabupaten Sleman, Kota Yogyakarta.

  Selain provinsi jawa timur dan jawa tengah, kami juga melayani kabupaten maupun kota yang berada di provinsi jawa barat, jakarta dan banten meliputi kota dan kabupaten seperti berikut :

  Kabupaten Bandung, Kabupaten Bandung, Kabupaten Bekasi, Kabupaten Bogor, Kabupaten Ciamis, Kabupaten Cianjur, Kabupaten Cirebon, Kabupaten Garut, Kabupaten Indramayu, Kabupaten Karawang, Kabupaten Kuningan, Kabupaten Majalengka, Kabupaten Pangandaran, Kabupaten Purwakarta, Kabupaten Subang, Kabupaten Sukabumi, Kabupaten Sumedang, Kabupaten Tasikmalaya, Kota Bandung, Kota Banjar, Kota Bekasi, Kota Bogor, Kota Cimahi, Kota Cirebon, Kota Depok, Kota Sukabumi, Kota Tasikmalaya, Jakarta Barat, Jakarta, Jakarta Selatan, Jakarta Timur, Jakarta Utara, Kabupaten Lebak, Kabupaten Pandeglang, Kabupaten Serang, Kabupaten Tangerang, Kota Cilegon, Kota Serang, Kota Tangerang, Kota Tangerang Selatan.

  Dan dari kota serta kabupaten yang disebutkan diatas, kami akan terus memberikan pelayanan untuk kota dan kabupaten lain di indonesia.

  Anda bisa menghubungi kami melalui telepon (0321) 5283379 / 085216192883 atau email info@natusi.net atau kunjungi web kami http://www.natusi.net atau langsung datang ke kantor kami yang berlokasi di Perumahan Citra Surodinawan Estate, Jl.Suromulang Dalam III No.12, Kota Mojokerto untuk memakai jasa kami.


  3 oktober 2016 om 07:58
  niki mas aden

  CV. Natusi merupakan perusahaan jasa yang bergerak dibidang pembuatan software dan pengadaan hardware. Kami berkembang dan banyak berkecimpung dalam pembuatan aplikasi untuk berbagai keperluan. Kami fokus pada banyak bidang, meliputi kewirausahaan, instansi, pendidikan, pemerintahan, kedinasan, kelembagaan sampai sosial sekalipun.

  Selain membuat aplikasi dan pengadaan hardware, kami juga bergerak di bidang sosial dengan melakukan pelatihan-pelatihan pembuatan aplikasi untuk pelajar, mahasiswa, kelembagaan maupun pemerintahan. Kami tidak berhenti sampai disitu, kami terus menyebarkan teknologi untuk semua pihak. Tujuan kami bergerak dibidang sosial adalah untuk memberikan pengetahuan kepada seluruh pihak bahwa setiap orang berhak atas teknologi karena kemajuan zaman menuntut untuk menggunakan teknologi dalam segala aspek kehidupan. Oleh karena itu, pelatihan-pelatihan yang kami adakan bersifat opsional tergantung kebutuhan.

  Kami melayani permintaan untuk seluruh kota maupun daerah diseluruh indonesia meliputi kabupaten dan kota yang berada di provinsi jawa timur seperti Kabupaten Bangkalan, Kabupaten, Kabupaten Blitar, Kabupaten Bojonegoro, Kabupaten Bondowoso, Kabupaten Gresik, Kabupaten Jember, Kabupaten Jombang , Kabupaten Kediri, Kabupaten Lamongan, Kabupaten Lumajang, Kabupaten Madiun, Kabupaten Magetan, Kabupaten Malang, Kabupaten Mojokerto, Kabupaten Nganjuk, Kabupaten Ngawi, Kabupaten Pacitan, Kabupaten Pamekasan, Kabupaten Pasuruan, Kabupaten Ponorogo, Kabupaten Probolinggo, Kabupaten Sampang, Kabupaten Sidoarjo, Kabupaten Situbondo, Kabupaten Sumenep, Kabupaten Trenggalek, Kabupaten Tuban, Kabupaten Tulungagung, Kota Batu, Kota Blitar, Kota Kediri, Kota Madiun, Kota Malang, Kota Mojokerto, Kota Pasuruan, Kota Probolinggo, Kota Surabaya.

  Selain jawa timur, kami juga melayani kota dan kabupaten di daerah jawa tengah dan Yogyakarta yang terdiri dari kota Kabupaten Banjarnegara, Kabupaten Banyumas, Kabupaten Batang, Kabupaten Blora, Kabupaten Boyolali, Kabupaten Brebes, Kabupaten Cilacap, Kabupaten Demak, Kabupaten Grobogan, Kabupaten Jepara, Kabupaten Karanganyar, Kabupaten Kebumen, Kabupaten Kendal, Kabupaten Klaten, Kabupaten Kudus, Kabupaten Magelang, Kabupaten Pati, Kabupaten Pekalongan, Kabupaten Pemalang, Kabupaten Purbalingga, Kabupaten Purworejo, Kabupaten Rembang, Kabupaten Semarang, Kabupaten Sragen, Kabupaten Sukoharjo, Kabupaten Tegal, Kabupaten Temanggung, Kabupaten Wonogiri, Kabupaten Wonosobo, Kota Magelang, Kota Pekalongan, Kota Salatiga, Kota Semarang, Kota Surakarta, Kota Tegal, Kabupaten Bantul, Kabupaten Gunungkidul, Kabupaten Kulon Progo, Kabupaten Sleman, Kota Yogyakarta.

  Selain provinsi jawa timur dan jawa tengah, kami juga melayani kabupaten maupun kota yang berada di provinsi jawa barat, jakarta dan banten meliputi kota dan kabupaten seperti berikut :

  Kabupaten Bandung, Kabupaten Bandung, Kabupaten Bekasi, Kabupaten Bogor, Kabupaten Ciamis, Kabupaten Cianjur, Kabupaten Cirebon, Kabupaten Garut, Kabupaten Indramayu, Kabupaten Karawang, Kabupaten Kuningan, Kabupaten Majalengka, Kabupaten Pangandaran, Kabupaten Purwakarta, Kabupaten Subang, Kabupaten Sukabumi, Kabupaten Sumedang, Kabupaten Tasikmalaya, Kota Bandung, Kota Banjar, Kota Bekasi, Kota Bogor, Kota Cimahi, Kota Cirebon, Kota Depok, Kota Sukabumi, Kota Tasikmalaya, Jakarta Barat, Jakarta, Jakarta Selatan, Jakarta Timur, Jakarta Utara, Kabupaten Lebak, Kabupaten Pandeglang, Kabupaten Serang, Kabupaten Tangerang, Kota Cilegon, Kota Serang, Kota Tangerang, Kota Tangerang Selatan.

  Dan dari kota serta kabupaten yang disebutkan diatas, kami akan terus memberikan pelayanan untuk kota dan kabupaten lain di indonesia.

  Anda bisa menghubungi kami melalui telepon (0321) 5283379 / 085216192883 atau email info@natusi.net atau kunjungi web kami http://www.natusi.net atau langsung datang ke kantor kami yang berlokasi di Perumahan Citra Surodinawan Estate, Jl.Suromulang Dalam III No.12, Kota Mojokerto untuk memakai jasa kami.


  3 oktober 2016 om 07:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!