Ebay.nl zakt weg in Nederland

23 augustus 2005, 06:32

Het Amerikaanse Ebay voert met marktplaats.nl in Nederland een zwaar gevecht tegen Speurders.nl. De online marketing, traditioneel een van de sterke punten van ebay is inmiddels helemaal ingezet ten dienste van het huismerk marktplaats. Dit lijkt ten koste te gaan van ebay.nl, welke in Nederland aan een vrije val lijkt te zijn begonnen.

In juni nam ebay.nl nog de 25ste plaats in de Multiscope Visiscan in, met een bereik van 23%. In juli was het bereik nog maar 17% wat een 44ste plaats oplevert. De eerste weken van augustus daalt het bereik zelfs naar 7 tot 8%. Zouden ze deze vrije val nog kunnen stoppen of kiezen ze er bewust voor om slechts één merk te promoten?

Voor de volledigheid de cijfers van de rest:

– Marktplaats staat stabiel op positie 2 met ruim 50% bereik.

– Speurders volgt op positie 5 met bijna 40% bereik.

– Marktplaza schommelt tussen positie 69 en 90 met een bereik van 11 tot 12 %.

Bron: Multiscope Visiscan

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

7 Reacties

  MikeM

  Ik begrijp echt niet waarom e-bay marktplaats.nl niet wat opfleurt met extra functies en een beter design… Speurders heeft al lang mijn voorkeur verkregen boven marktplaats omdat het daar gewoon ‘fijner’ surft… Zou e-bay het te riskant vinden om marktplaats een (drastische?) make-over te geven?


  23 augustus 2005 om 06:47
  neoMagic

  Volgens mij is het zeker het geval dat men bang is om marktplaats een flinke facelift te geven (misschien willen de oprichters dat juist niet?). Overigens moet ik opmerken dat vormgeving beslist geen sterke kant is van eBay!

  Maar of dat nou echt per definitie verkeerd is, is moeilijk te zeggen; Startpagina.nl heeft ook al jaren dezelfde look, maar lijkt niet aan populariteit te hoeven in te leveren..


  23 augustus 2005 om 09:30
  Bert

  Het lijkt er op dat het Amerikaanse veilingprincipe straks officieel als flop betiteld mag worden. Ik zou graag willen weten hoeveel geld er de afgelopen jaren verdient is met Ebay.nl.

  Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar 2dehands.nl. Die staat volgens Alexa.com trouwens ver boven marktplaza.nl.


  23 augustus 2005 om 10:01
  Jurjen Koopmans

  Het is maar een mening, maar ik denk wel dat deze werkt:

  Marktplaats is een sterk merk in Nederland(!) en zou zich kunnen richten op Nederlanders die in ‘de buurt’ iets willen verkopen. (kinderwagen, mobiele telefoon, wasmachine etc.)

  Met Ebay kun je je meer richten op de internationale markt. Bepaalde producten (zoals postzegels, kunst) en diensten zijn héél erg geschikt voor een internationale marktplaats.

  Een andere optie is dat marktplaats zich gaat toeleggen op het ‘verkopen’ en ebay op het ‘veilen’ van producten.


  23 augustus 2005 om 16:47
  MikeM

  Ik zie het… Maar dat is alleen met zoeken zo zichtbaar dan? Als ik gewoon brows ziet het er nog steeds hetzelfde uit… (Ben trouwens een maand op vakantie geweest D&G ;-))


  24 augustus 2005 om 15:56
  Mieke

  Ik bemerk ook een enorme terugval bij Ebay. Ben zelfs gestopt want vanaf een Euro veilen is nu een te groot risica. Wat is er aan de hand dat dit zo snel kan gaan?! Heb zo mijn bedenkingen. Zo,n grote organisatie die dit over zijn kant laat gaan is niet aannemelijk. Laat ze dan de boel maar samenvoegen ( ebay en Marktplaats)en met de zelfde veiligheden ingebouwd alle opties invoeren die mogelijk zijn in een vrij keuze programma voor de gebruikers.Hierin komen natuurlijk de goede referenties van Ebay ook over.


  17 oktober 2005 om 17:47
  TC

  De kosten die eBay berekent zijn te hoog. Overige veilingswebsites zijn gratis of in ieder geval voordeliger. Maak je naast eBay ook nog eens gebruik van Paypal, dan gaat er nog eens een deel vanaf.

  Overigens vind ik het ook een verantwoordelijk van eBay om de buitensporige verzendkosten die sommige verkopers berekenen, binnen de normale proporties terug te brengen. Maar ja, dan houden ze waarschijnlijk helemaal geenverkopers meer over.

  Het was ooit een geweldige veilingwebsite.


  12 maart 2008 om 10:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!