eBay betrapt op spammen Google

3 november 2003, 21:24

Webveiling eBay spoorde een kleine groep van haar intensieve verkopende partijen aan om Google te misleiden met nep internet-pagina’s. Die brachten zoekers direct bij eBay-winkels. Google greep in.

eBay heeft enkele weken ge?xperimenteerd met het spammen van zoekmachines, iets dat in de algemene voorwaarden van onder andere Google expliciet wordt verboden.

De zaak is des te opmerkelijker aangezien eBay onlangs zelf van Google eiste dat dergelijke misleidende tekstadvertenties uit de zoekindex verwijderd zouden worden.

Dankzij Auctionbytes kwam aan het licht dat eBay twintig intensieve eBay-gebruikers stelselmatig misleidende tekstadvertenties heimelijk liet plaatsen. Uit onderzoek van deze nieuwssite over webveilingen, gesteund door meldingen in het bijbehorende discussieforum, bleek dat eBay de twintig geaffilieerde verkopers geautomatiseerde toegang gaf tot basisinformatie over hun lopende webveilingen, via de API. Deze informatie werd doorgesluisd naar de eigen websites van de verkopers. Bij bepaalde zoekopdrachten scoorden deze pagina’s meer dan gemiddeld hoog. Internetters die op de teksten klikten, werden via de persoonlijke sites onopgemerkt en automatisch doorgestuurd naar eBay.

Het heimelijk opgezette project leidde ertoe dat de eBay-advertenties van de proefpersonen vele malen beter bezocht werden op de veilingsite. eBay profiteert hier op twee manieren van. Het verdient meer op commissies over een groeiend aantal verkochte artikelen ?n het kan meer nieuwe klanten noteren, iets waar de geaffilieerde verkopers financieel voor beloond worden.

Auctionbytes identificeerde een van de deelnemende proefpersonen en beschrijft zijn werkwijze.

De proefpersonen hanteerden onder andere de zogeheten linkfarm- en cloacking-technieken om Google te doen geloven dat de persoonlijke websites heel populair waren. Dat zijn spamtechnieken van zoekmachine die in de algemene voorwaarden van Google uitdrukkelijk verboden worden en tot verbanning uit de zoekindex leiden.

Een Nederlandse autoverkoper die vergelijkbare technieken toepaste, werd al eerder daadwerkelijk uit de Google-index verwijderd.

Google verwijderde na de publicatie van de berichten op AuctionBytes ook de malafide websites. De namen en webadressen daarvan werden mede aangedragen door de forumleden van de nieuwssite.

Bron:

http://www.planet.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!