E-mails wemelen van de taalfouten

10 november 2003, 09:48

De Nederlandse taal verloedert aldus een recent onderzoek van NFO Trendbox. 64% van de ondervraagden vindt dat veel e-mails wemelen van de taalfouten; onder personen in de leeftijd tot 50 jaar is dat zelfs 71%.

Ruim de helft van de Nederlanders is van mening dat de eigen taal verloedert. Iets minder dan de helft van de bevolking meent dat het onderwijs in de Nederlandse taal steeds slechter wordt. Volgens driekwart van de inwoners kunnen de meeste Nederlanders al geen foutloze brief meer schrijven, terwijl tweederde vindt dat veel e-mails wemelen van de taalfouten. Dit blijkt uit een onderzoek dat NFO Trendbox heeft verricht onder een representatieve steekproef van 500 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Taalverloedering

56% van de Nederlanders is van mening dat de eigen taal verloedert. Vooral de vijftigplussers in onze samenleving maken zich zorgen over die ontwikkeling. Driekwart van hen onderschrijft de stelling over taalverloedering. In het verlengde daarvan twijfelt bijna 60% van de ouderen aan de kwaliteit van het onderwijs in de Nederlandse taal, tegen 46% landelijk gemiddeld.

Over de kwaliteit van het Nederlands in e-mails en brieven is men evenmin te spreken. 64% van de ondervraagden vindt dat veel e-mails wemelen van de taalfouten; onder personen in de leeftijd tot 50 jaar is dat zelfs 71%. Precies driekwart van de steekproef (bij 65-plussers 83%) is van mening dat de meeste Nederlanders geen foutloze brief meer kunnen schrijven.

Engelse termen

Over de opname van Engelse termen in de Nederlandse taal is het oordeel van de Nederlanders bepaald niet eensluidend. De helft van de steekproef heeft er geen problemen mee, de andere helft wel. Jongeren ervaren het gebruik van leenwoorden als minder problematisch dan ouderen. In Vlaanderen wordt aan Engelse woorden vaak een Nederlands tintje gegeven, of worden deze zelfs min of meer letterlijk vertaald. Voor dat idee loopt de helft van de Nederlanders (met name jongeren) niet warm, en de andere helft (met name ouderen) wel.

Heden en toekomst

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders, ruim 80%, is van mening dat men zelf de eigen taal in woord en geschrift goed beheerst. Wel denkt ongeveer een derde van de inwoners dat het Nederlands over 50 jaar dusdanig zal zijn veranderd, dat de mensen van nu het nauwelijks meer zouden kunnen verstaan. Met name de 65-plussers zijn deze mening toegedaan.

Bron:

http://www.perssupport.anp.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!