Drie nieuwe websites rond spierziekten

28 oktober 2003, 19:14

De Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) heeft op 24 oktober de derde van een reeks nieuwe websites online gebracht: spierziekten.nl. Dit is een zeer compacte site, ontworpen voor mensen die net gehoord hebben dat zij een spierziekte hebben. De andere sites zijn vsn.nl, met een inhoud van ruim duizend pagina?s en jackies.nl, een site voor jongvolwassenen met een spierziekte. Voor pubers bestaat sinds 2001 moov.nl.

Jackies.nl is een virtuele ontmoetingsplaats voor jongeren. De website heeft de uitstraling van een trendy uitgaansgelegenheid, compleet met rolstoeltoegankelijk toilet(!). Er wordt aandacht besteed aan studie, werk, wonen, relaties en uitgaansmogelijkheden. De site is van en voor jongeren met een spierziekte. Een team van zes jongeren onderhoudt de site, beheert de verschillende webforums en voegt nieuwe artikelen toe. De site gaat niet zozeer over spierziekten, maar over het leven met een spierziekte: Hoe sta je in het leven? Hoe pak je bepaalde problemen aan? Waar kun je terecht voor verdere informatie?

Een citaat uit het forum: Soms ervaar ik de permanente beademing als een noodzakelijk kwaad, maar als ik opnieuw voor de keuze stond zou ik er zeker weer aan beginnen. De ongemakken die de beademing met zich meebrengt (grotere afhankelijkheid van apparatuur en zorg, vaak uitgezogen moeten worden) neem ik daarbij voor lief. Zonder beademing zou ik nu niet meer geleefd hebben. Het leven heeft te veel waarde om zo vroeg op te geven.

De site kon gebouwd worden dankzij een particuliere gift en met de opbrengsten van de Rotterdamse Ratrace 2002.

Spierziekten.nl is een zeer beknopte site met informatie over enkele tientallen spierziekten. Al deze spierziekten worden kort beschreven, de beschikbare publicaties worden getoond en links naar de belangrijkste, meest Engelstalige, sites worden gegeven. Mensen vinden bij de meest voorkomende spierziekten ook publicaties die zij mee kunnen nemen naar hun huisarts of fysiotherapeut. Spierziekten zijn namelijk zo zeldzaam dat huisartsen daar over het algemeen geen of weinig kennis over (kunnen) hebben.

De site www.vsn.nl is een van de oudste medische websites in Nederland. De site werd ten doop gehouden in januari 1996. Het aanzien van de site is inmiddels viermaal gewijzigd en de inhoud omvat ruim 1000 documenten en teksten voor verschillende doelgroepen. In de nieuwe site is veel informatie voor hulpverleners toegevoegd: revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, huisartsen, verpleegkundigen en anderen kunnen artikelen, richtlijnen en protocollen downloaden. Ook zijn er de adressen te vinden van gespecialiseerde behandelteams, diagnostische centra, erfelijkheidsadviescentra, centra voor thuisbeademing en gespecialiseerde cardiologen. Het meest bezochte onderdeel van de VSN-site – en ook een van de meest gebruikte medische webforums in Nederland – is met stip het webforum Myocaf?.

Moov.nl bestaat in de huidige vorm ruim twee jaar. Het is een site voor pubers ?in een rolstoel?. Deze site is in zijn soort uniek. Het is op het eerste gezicht een gewone jongerensite. Belangrijke onderdelen zijn muziek, seks, school en uitgaan. Pas in tweede instantie blijkt dat er door de hele site heen toch sprake is van rolstoelen, speciaal onderwijs, beperkte levensverwachtingen, spierziekten, spasticiteit, jeugdreuma. De site vormt ook een belangrijk ontmoetingspunt voor rolstoelers. De doelgroep is niet beperkt tot rolstoelers. Het gaat om jongeren die door hun ziekte zich wat moeilijker kunnen verplaatsen. Moov.nl is een samenwerkingsverband van vier pati?ntenorganisaties. Het wordt gefinancierd door het Johanna kinderfonds, Bio Kinderrevalidatie en het VSB-fonds.

De vier sites werden ontworpen door Anker & Strijbos in Utrecht. Dit ontwerpbureau won in 2003 de prestigieuze Designprijs met een nieuw ontwerp voor Straatnieuws. De technisch realisatie werd verzorgd door Web Power uit Barneveld. Web Power is ontwikkelaar en leverancier van krachtige internetapplicaties en werkt o.a. voor NOC/NSF, GlaxoSmithKline, Omroep.nl en Spits. De vier VSN-sites worden beheerd met Phoundry, het content management systeem van Web Power. De websites vsn.nl en spierziekten.nl worden gegenereerd uit ??n database. De informatie wordt via verschillende ingangen ontsloten.

Bron:

http://www.perssupport.anp.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!