Donner: spammer niet vervolgen

5 november 2003, 06:09

Minister Donner van Justitie wil het versturen van ongewenste e-mails (spam) niet juridisch strafbaar maken. Spam is bestuursrechtelijk verboden volgens de nieuwe telecommunicatiewet, maar D66 en PvdA wilden het ook via justitie verbieden.

Donner deed zijn uitspraak dinsdag tijdens het debat over aanpassing van de richtlijn elektronische handel in de Tweede Kamer. Volgens hem is een verbod op spam voldoende geregeld in de telecommunicatiewet. De Tweede kamer nam deze dinsdag aan en de wet gaat nu ter goedkeuring naar de Eerste Kamer.

Boete

In de wet staat dat de verzender van e-mails moet kunnen aantonen dat de ontvanger daarom heeft gevraagd. Als dat niet zo is, kan de toezichthouder Opta een boete opleggen van maximaal 4500 euro. PvdA en D66 wilden het versturen van spam echter ook juridisch strafbaar maken. “Dan heb je een extra stok achter de deur omdat een spam-verstuurder dan bijvoorbeeld ook een gevangenisstraf kan krijgen”, zei D66-woordvoerster Van der Laan.

Een apart meldpunt voor spam, ook een wens van D66 en PvdA, ziet Donner niet zitten. Dat is volgens hem namelijk een taak voor de Opta (Onafhankelijke Post- en Telecommunicatie Autoriteit). De instantie liet dinsdag echter weten geen klachten van consumenten te zullen behandelen. “Maar we gaan wel optreden tegen bedrijven die spam versturen”, aldus een woordvoerder van de Opta.

‘Overbelast’

Van der Laan is bang dat de Opta overbelast gaat raken. “Het lijkt alsof minister Donner alles over de schutting naar Economische Zaken gooit, ik ben heel benieuwd hoe minister Brinkhorst (EZ) hierover denkt.”

Volgende week dinsdag wordt in de Tweede Kamer gestemd over de richtlijn.

Bron:

http://nu.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!