Doen Vinden.nl en 1steKeuze.nl aan zoekmachine-spam?

Doen Vinden.nl en 1steKeuze.nl aan zoekmachine-spam?

Doen vinden.nl en 1stekeuze.nl aan Zoekmachinespam?Sinds begin dit jaar valt het me op dat meta-zoekmachine vinden.nl erg goed vindbaar is bij concurrent Google.

Zoek je bijvoorbeeld in Google naar een Renault Megane, management cursus of vakantie egypte dan tref je Vinden.nl in de top 10 aan. Voor zover ik weet is Vinden een zoekmachine en geen vakantieaanbieder, opleidingsinstituut of verkoper van auto’s. Waarom scoort Vinden dan zo goed op dit soort termen?

89.400 pagina’s en 10 keer zoveel bezoekers
Een kort onderzoekje wijst uit dat in de map www.vinden.nl/z/ pagina’s staan met het zoekresultaat in Vinden op alle populaire zoektermen. Google heeft inmiddels 89.400 van dit soort pagina’s geïndexeerd. Dit blijkt zo goed te werken dat onze klanten in totaal in april 10 keer zoveel bezoekers via Vinden kregen dan in december.

Doen vinden.nl en 1stekeuze.nl aan Zoekmachinespam

Zoek je in Google.nl naar een Renault Megane, dan tref je op plek 4 Vinden.nl aan. De gevonden pagina bevat 5 advertenties boven het zoekresultaat. Bij een schermresolutie van 1024 * 768 komt het erop neer dat je moet scrollen om het eerste ‘organische’ resultaat te zien. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te snappen dat deze spectaculaire stijging van het bezoekersaantal + een scherm vol advertenties een hoop geld oplevert.

1steKeuze
Ook zoekmachine 1stekeuze.nl blijkt deze methode toe te passen. Zoek je naar een taal cursus in Google dan kom je zowel Vinden als 1steKeuze tegen. Hierdoor zijn 3 van de resultaten in de top 10 van Google.nl dus sites die geen taal cursus aanbieden. Als alle zoekmachines deze techniek gaan toepassen wordt het dus lastig zoeken. Google heeft nu 547.000 pagina’s van 1stekeuze geïndexeerd.

Hoe werkt het?
De sites hebben niet letterlijk al die bestanden online staan. Ze maken gebruik van een rewrite die een dynamische URL herschrijft naar een schijnbaar statische url. (Zie Apache mod_rewrite en IIS isapi_rewrite voor uitleg) De url http://www.vinden.nl/z/renault_megane.html wordt dus op de server verwerkt alsof er zoiets staat: http://www.vinden.nl/zoek.php?keyword=renault_megane

Daar kunnen we natuurlijk een leuk testje mee uithalen. Link ik bijvoorbeeld vanaf hier naar www.vinden.nl/z/marketingfacts.html dan zou vinden.nl over enkele dagen ook vindbaar moeten worden in Google op de term ‘marketingfacts’. Ik schat in 2 a 3 dagen. Nu maar hopen dat ze niet té goed gaan scoren, anders heb ik straks ruzie met Marco. ;-)

Maar is het nou legitiem wat deze sites doen?
Vinden.nl geeft inmiddels sinds februari de melding “Helaas, de gerubriceerde top 2004 lijsten zijn offline gehaald i.v.m. misbruik” op www.vinden.nl/z staan. Het lijkt er dus op of er een top xx meest gezochte termen online heeft gestaan. Veel zoekmachines doen dat, leuke voorbeelden zijn Google’s Zeitgeist, Jeeves IQ en Yahoo Buzz. Toch is er wel een verschil. De toplijstjes van deze zoekmachines bevatten enkele tientallen linkjes. Vinden laat blijkbaar een top 80.000 zien.

Rest de vraag of dit allemaal legitiem is, of dat het zoekmachine spam is. Misschien heeft er écht een top 80.000 meest gezochte termen online gestaan die ‘per ongeluk’ door Google is geïndexeerd. Je zou dus kunnen stellen dat dit allemaal legitiem is en dat het een probleem in het algoritme van Google is dat dit soort pagina’s goed scoren waardoor de resultaten worden vervuild.

Aan de andere kant kun je er vanuit gaan dat zo’n stijging in posities en bezoekersaantallen moet opvallen bij de mensen van Vinden en 1steKeuze. Juist van de mensen achter een ‘zoekmachine’ zou je verwachten dat ze weten dat vervuiling van de resultaten de grootste bedreiging voor zoekmachines is. Ze zouden dus verstandig moeten zijn en doormiddel van bijvoorbeeld een robots.txt zorgen dat dit soort pagina’s uit de resultaten van andere zoekmachines blijven.

Ik ben erg benieuwd wat de lezers van Marketingfacts hier van vinden. Is het nou spam, of is het net aan de ‘goede’ kant van het randje?


Geplaatst in

DelenEr zijn 42 reacties op dit artikel

 • of het spam is of niet wordt een lastige discussie..
  dat het niet wenselijk is lijkt me duidelijk!

  interessante analyse trouwens!

  geplaatst op
 • Inderdaad een opvallende ontwikkeling. Ik houd het op spam! Het is toch een vorm van vervuiling. Lijkt me niet wenselijk voor het gebruik van zoekmachines in het algemeen.

  geplaatst op
 • Vervuiling is niet per definitie het zelfde als spam. Je kunt ook 'per ongeluk' de resultaten vervuilen. 'Spam' heeft toch iets moedwilligs.

  geplaatst op
 • Ik denk dat we hier vrij helder in kunnen zijn: ja het is spam. En wel vanwege het feit dat deze pagina´s uitsluitend opgezet zijn om beter te scoren in de zoekmachines.

  Wat de discussie echter lastig maakt is het feit dat de zoekresultaten die getoond worden op Vinden.nl en 1steKeuze.nl wel legitiem zijn. De opvatting dat het wel spam betreft is dan ook puur gebaseerd op het feit dat Google dergelijke praktijken als spam betiteld, zodra (1) de pagina´s puur als "doorway" worden gebruikt en (2) deze geen gebruikersdoel dienen. Dat laatste valt dus wel in twijfel te trekken meen ik. Hetzelfde geldt voor enkele andere optimalisatiemethoden overigens.

  Nu probeer ik geenszins roomser dan de paus te zijn: de methode die gebruikt wordt is er een die ook wij in het verleden betrekkelijk veel toepasten. Maar na het debacle van enkele concurrenten begin vorig jaar, waardoor enkele tientallen websites van zowel de SEO bedrijven in kwestie als hun klanten uit Google lagen, zijn wij alles aan het omzetten naar wat we maar noemen "natuurlijke zoekmachine optimalisatie". Van de betere concurrenten weten we inmiddels dat ze hetzelfde doen of al hebben gedaan.

  De afgelopen periode hebben we veel soortgelijke vragen als Remi stelt bij Google neergelegd, zowel in de Benelux waar we veelvuldig contact mee hebben als in de VS: nul op het rekest. Ik blijf het betreuren dat een zoekmachine als Google geen uitspraken over deze laten we zeggen "twijfelgevallen".

  Het zou in onze optiek goed zijn om een discussieplatform op te zetten waaraan nu eens een keer niet alleen de SEO-bedrijven deelnemen, maar waar juist ook vertegenwoordigers van de zoekmachines deel aan nemen.

  geplaatst op
 • De resultaten die vinden.nl en 1stekeuze.nl behalen zijn inderdaad opvallend te noemen.

  Een andere partij waar ik al een tijd mijn twijfels over heb, is qlik.nl
  Zoek met Google bijv. eens op reisbureaus amersfoort. Resultaat 4 en 5 zijn compleet irrelevant: de omschrijving in de zoekresultaten bevat weliswaar "reisbureaus amersfoort", maar als je op de pagina's zelf gaat kijken, dan staan daar alleen maar links naar reisbureaus in Breda (met een pagina titel die over Afrika of Antalya gaat).
  Als je de pagina's zelf ook bekijkt, dan zitten ze volgestouwd met alleen maar keywords.

  Qlik.nl bezit een karrenvracht van domeinen, maar heb ze nog nooit kunnen betrappen op een relevant zoekresultaat

  geplaatst op
 • Wolter, het voorstel om ook in Nederland een branchevereniging voor zoekmachine marketing bureaus op te zetten (waar ook de zoekmachines zelf in zijn vertegenwoordigd), staat nog steeds. Wellicht binnenkort weer eens oppakken; ik denk dat het goed zou zijn voor zowel adverteerders, exploitanten als bureaus!

  geplaatst op
 • Ronald,

  Je geeft een mooi voorbeeld van spam. Ik kom in de top van Google op de term 'reisbureaus amersfoort' o.a. de volgende domeinen tegen:

  http://www.afrika-zuidafrika.nl/Afrika_regional/p2748m3r3c1177/Breda/Reisbureaus.htm
  http://www.vakantie-turkije-alanya.nl/Alanya_regional/p2742m3r3c1177/Breda/Reisbureaus.htm
  http://www.afrika-zuidafrika.nl/Afrika_regional/p2748m3r3c1177/Breda/Reisbureaus.htm
  http://www.cruisereis-cruisereizen.nl/Cruisereis_regional/p2692mr3c/Breda/Cruisereis.htm
  http://www.vakantiereizen-cyprus.nl/vakantiereizen_cyprus_regional/p2762mr17c/Amersfoort/vakantiereizen_cyprus.htm
  http://www.vakantiereizen-mexico.nl/vakantiereizen_mexico_regional/p2772mr17c/Amersfoort/vakantiereizen_mexico.htm
  http://www.vakantiereizen-malta.nl/vakantiereizen_malta_regional/p2769mr17c/Amersfoort/vakantiereizen_malta.htm

  Deze pagina's zijn allemaal ongeveer het zelfde, maar met een ander kleurtje. Dat dit spam is, is voor iedereen duidelijk. Waar het gaat om meervoudige resultaten in zoekmachines, linkfarms, irrelevante keywords, extra domeinen enzovoorts is geen discussie mogelijk, dat is spam.

  Bij Vinden en 1steKeuze is dat minder duidelijk. Ik heb een tijd zitten twijfelen voordat ik dit bericht plaatste. Ik heb in de tussentijd aan veel mensen in mijn omgeving gevraagd wat zij er van vinden. Veel mensen vinden het spam, maar kunnen niet duidelijk aangeven waarom.

  Juist daarom wilde ik die discussie wel eens voeren. Juist de twijfelgevallen zijn zo moeilijk, en aangezien er veel uitzonderingen zijn is het voor zoekmachines onmogelijk een harde definitie te geven van spam.

  geplaatst op
 • Opmerkelijk dat nu pas bekend wordt dat vinden en 1stekeuze dit doen. Voor 1stekeuze is het vrij logisch, want daarachter zit een zoekmachine optimalisatie bureau. Doordat zowel vinden als 1stekeuze samenwerken met Overture, verdienen ze goud aan het extra bezoek dat ze binnenhalen. Gesponsode links zijn vrijwel niet te herkennen, en er zou een klikthru op sponsor links zijn van boven de 40%.
  Opmerkelijk is nu dus, dat Google in feite andere zoekmachines helpt om te groeien ten koste van Google. Want, het gaat zowel ten koste van google's eigen bezoek, en ten koste van google's portemonnaie, want Overture (of tegenwoordig yahoo) is natuurlijk een directe concurrent van Adwords.

  Heeeeel vreemd dat Google dit toestaat. Maar zolang het zo is, kan ik me voorstellen dat vinden en 1stekeuze gewoon lekker doorgaan. Die lachen zich helemaal krom.

  geplaatst op
 • Ik heb al maanden een zeer uitgebreid artikel over vinden.nl op de planken liggen. Daarin geef ik ook aan waar de "grijze lijn" ligt en toon ik aan waarom het om een bewuste actie gaat. Als het bewust gedaan is kun je namelijk spreken van spam en verdienen ze een penalty.

  Ik zal het zometeen even publiceren. ;-)

  geplaatst op
 • Achter de schermen zijn we (Traffic4u) samen met Checkit al een tijd druk bezig met het oprichten van een "orgaan" voor zoekmachine marketing proffesionals. Mocht je hierover op de hoogte willen worden gehouden of suggesties hebben, mail ze me!

  Daarnaast zijn wij als Traffic4u bezig met het opzetten van zogenaamde expert meetings, in een kleine besloten groep (met de mensen die er dagelijks mee bezig zijn) discussies voeren over bovenstaande onderwerpen. Hierover binnenkort meer. Zowel voor organic search als voor search advertising.

  geplaatst op
 • Ik sta volledig achter je voorstel Marco. Wie neemt het voortouw? Wil dit met Traffic Builders best doen, maar de meeste andere spelers moeten wel degelijk mee wil het enige toegevoegde waarde kennen.

  geplaatst op
 • Qlik is inderdaad pure oplichterij / spam. Wij hebben bij Qlik vorig jaar 12000 kliks ingekocht voor 1000 euro. Natuurlijk volgt er het volgende jaar weer een factuur voor 1000 euro terwijl er nog lang niet gepresteerd is. Ze zijn ook pas later met spammen begonnen. Op faxen wordt niet gereageerd, maar een volgende aanmaning wel verzonden.... De pagina's met zoekresultaten zijn uitsluitend t.b.v. de bovenste vermelding en de banner linksboven. Deze verkopen ze dan ook zeer actief.

  geplaatst op
 • Jeroen heeft zijn artikel over vinden inmiddels ook gepubliceerd op zijn Google Weblog. Hij kiest een wat andere benadering. Interessant.

  geplaatst op
 • Ik kan me er ook enorm aan storen. Het lijkt in ieder geval een rage waar meer partijen zich aan bezondigen:

  http://vakantie.ontheweb.nu/d/planet_internet/
  http://www.aankoopwijzer.nl/utrecht-levensverzekering.htm
  http://www.ask-all.nl/c1000.html

  Neem een lijst woorden, een lijst bedrijfsnamen, een lijst plaatsnamen, bouw er een scriptje omheen, laat Google het werk doen, zet er AdSense banners op en tel uit je winst. Kun je je nog gaan afvragen of het wel illegaal is, want voor zover mij bekend heeft Google nog nooit opgetreden tegen bv. meta-searchengines. Die verdienen immers net zo goed aan het werk van andere zoekmachines.

  geplaatst op
 • Je mag geen AdSense plaatsen op serps.

  geplaatst op
 • @andersfloor: ontheweb ben ik ook al tegen gekomen, vrijwel hetzelfde verhaal: 50.000 pagina's alleen halen die hun inkomsten voor een gedeelte uit qualigo. Het zou een interessante zijn te achtehalen wie daar achter zit...

  geplaatst op
 • Misschien een beetje off-topic maar toch.

  Kijk eens op http://ilse.pagina.nl/ en aanschouw de Google banner die aan de rechterzijde staat - de niet door ilse verkochte bannerpositie.

  Een opmerkelijke move van Gooooooogle als ze de ene 'concurrent' (ongewild?) de zoekresulaten laten manipuleren en de andere 'concurrent' als advertentie-podium gebruiken.

  Overigens als oud-ilse medewerker vind ik het erg opmerkelijk hoe coulant de (vak)media en vakgenoten naar de zoekresultaten van het huidige google.nl kijken.
  Ik zie al maanden gemanipuleerde en vooral inhoudelijk amper relevante zoekresultaten bij de populaire zoekwoorden a la hotel, camping, stedennamen, automerken,etc. Lijkt me sterk dat de getoonde resultaten het beste en populairste webaanbod vertegenwoordigd. Google moet oppassen, want een goede Nederlandse RSS-zoekmachine kan de vaderlandse markt flink opschudden.

  Remi complimenten voor een prima artikel.

  geplaatst op
 • @ peter:

  > Kijk eens op http://ilse.pagina.nl/ en aanschouw de Google banner die aan de rechterzijde staat - de niet door ilse verkochte bannerpositie.

  Oeps, die Google advertentie heb ik er op gezet (de rechterbanner is voor de beheerder van de dochter, de linker mag ilsemedia gebruiken) en ik heb verder niets met ilse media te maken ;-)

  geplaatst op
 • Doet kelkoo dan ook aan zoekmachine spam. Daar kelkoo een zoekmachine (prijsvergelijker) is voor online shops.
  Het is excact dezelfde methode alleen een ander soort content die ook zijn eigen manier van geld opleveren heeft.

  geplaatst op
 • Naar verluid is ontheweb.nu gewoon Bart van Engeland. Maar zekerheid erover heb ik niet. Hij heeft wel meer van dat soort dingen.

  geplaatst op
 • @CasaMan
  Ik denk dat je dit soort pagina's bedoeld?
  http://hardware.kelkoo.nl/b/a/sbq_113501_2300_2339.html

  Het is op het randje, maar ik heb het buiten het artikel gehouden omdat ze dit de afgelopen maanden wel redelijk opgeschoond hebben. Enkele maanden geleden was het erger doordat veel pagina's geen resultaat opleverden e.d.

  geplaatst op
 • @Jeroen: Inderdaad, even in google kijken.
  link:www.financiele-vergelijker punt nl
  komt bij ontheweb uit.
  en die domeinnaam staat op naam van Bart van Engeland, directeur van Qualigo.

  geplaatst op
 • De reden dat de oprichting van zo'n zoekmachine marketing orgaan zolang duurt is omdat alle betrokken bedrijven eerst hun sporen moeten wissen.
  Ook Traffic4u en Checkit (en ook de andere bij mij bekende bedrijven) hebben in (een recent) verleden nog steeds gebruik gemaakt van pure zoekmachine spam.

  geplaatst op
 • @remi
  Ik bedoel nog niet eens zozeer de pagina om de boel te spideren. Maar eigenlijk ook zelf de pagina's die geindexeerd zijn. Zowel Vinden.nl en Kelkoo.nl zijn zoekmachine's. Iedereen vind het normaal dat kelkoo zijn database zo compleet mogelijk de zoekmachine in krijgt. Terwijl dit bij vinden.nl eerder als spam wordt gezien. Het verschil is natuurlijk dat de database van kelkoo wordt beperkt door het aantal producten/shops die ze hier in hebben staan terwijl bij vinden.nl de "database" oneindig groot is.

  Natuurlijk vind ik het van vinden.nl ook eerder spam omdat wat er in google terecht komt van vinden.nl absoluut zero-content is.

  geplaatst op
 • Hoi hoi ik loop net toevallig tegen nog een veel smerigere zoekmachinespam aan:

  http://www.mercedes-te-koop.nl/
  http://www.autoradio-te-koop.nl/
  etc etc

  Marktplaza.nl registreert al dat soort domeinnamen en zet er spampages op speciaal voor de zoekmachines. Stoute Rudy toch!

  geplaatst op
 • Kunnen we niet stellen dat als het gaat om het beschikbaar maken van de content, die normaal via een search plaatsvindt (bv. kelkoo, kieskeurig, el cheapo) dat het geen spam is maar een techniek om de content voor google crawlable te maken?

  Zodra de pagina's geen resultaten geven die daadwerkelijk in de database zitten of de klant niet helpen en alleen voor traffic zorgen dan lijkt het mij zeker spam.

  er zal vast nog wel iets grijs tussen zitten ;-)

  geplaatst op
 • Inderdaad heb ik dit soort domeinen,
  http://www.mercedes-te-koop.nl/
  http://www.autoradio-te-koop.nl/

  En ja, deze worden goed geindexeerd door google. Maar ik geef netjes een 404 als er niets wordt gevonden. Dus zal google deze niet indexeren. En tevens typen ook een aantal mensen dit soort domeinen in, dus ik zie het probleem niet. De content die wordt aangeboden, hoort echt bij dat domein (mercedes = mercedes, autoradio = autoradio's).

  Ik ben niet de enige,
  2dehands:
  www.peugeot-te-koop.info
  www.nokia-te-koop.info

  en tevens doet heeft ebay duitsland ook veel van dit soort affiliate pagina's:
  http://www.auktion-9.de/s1-k160-o1.html

  geplaatst op
 • Goede uitleg van Rudy. Maar klopt het dat Frisia bij jou al heeft geklaagd over jouw misbruik van hun merknaam? Ik hoorde afgelopen week tijdens 212amsterdam dat ze hadden geklaagd bij google over jouw praktijken. Als je inderaad zoekt op Frisia Financieringen, krijg je een pagina van marktplaza op plaats 2, die vol staat met spam, merkmisbruik, en bovendien doorlinkt...

  http://xxx.marktplaza.nl/a/Frisia-Financieringen-financiering-188.php

  (even xxx vervangen met www)

  Heeft niks te maken met een veilingsite, en zo heb je nog vele duizenden van dat soort "spampagina's". Tjsa, verbaasd me niks dat mensen je zo langzamerhand niet meer geloven.

  http://www.google.nl/search?q=frisia+financieringen&hl=nl&lr=lang_nl

  geplaatst op
 • ik vraag me af of de term parasiet hier van toepassing is: Vinden.nl haalt zowel zijn verkeer als de daadwerkelijke zoekresultaten bij andere zoekmachines. Voor zover ik weet is er van onderlinge afspraken over kosten-/inkomstenverdeling geen sprake (althans destijds niet met de ilse zoekmachine die nu niet meer onder vinden.nl zit) Een metazoekdienst a al vinden.nl is zeker wenselijk (hierover heb ik op Ducthcowboys een comment gepost, zie http://www.dutchcowboys.nl/reacties.php?nieuws=3038), maar de manier waarop moet nu nog goed uitgevoerd worden.

  geplaatst op
 • @Merijn Janssen

  Als Manager van de afdeling Organic Search ben ik bij Traffic4u eind-verantwoordelijk voor alle Organnic Search projecten. Omdat er een grijs gebied is tussen wat wel en niet door de beugel kan hebben wij intern ook veel discussie over dit onderwerp.

  Vandaar dat wij veel overleg hebben met o.a. Google en Ilse hier in Nederland, naar congressen over Search gaan in bijvoorbeeld New York en nu bezig zijn een expert meeting te organiseren om hier met branchegenoten die dagelijks voor dit soort vraagstukken staan over dit onderwerp te discussiëren.

  Je lijkt een duidelijke mening over dit onderwerp te hebben. Het lijkt me dan ook leuk tijdens zo'n experts meeting met je van gedachten te wisselen. Als je interesse hebt, zou je me dan even willen bellen of mailen?


  @Nils Rooijmans

  Interessante analyse Nils! Ik denk dat je gelijk hebt dat het “maatschappelijk ongewenst is dat 1 partij gaat dicteren wat belangrijk is voor ons dagelijks leven”. Maar bedoel je dan eigenlijk niet dat het goed zou zijn dat de marktaandelen van bijvoorbeeld Yahoo!, MSN, Ilse en Ask Jeeves gaan stijgen ten koste van Google? (Niets ten nadele van Google, maar een beetje gezonde concurrentie kan geen kwaad.)

  On-topic:

  Er ontstaat bij sommige keywords zelfs een loop die bezoekers van Google naar Vinden haalt en ze daar via Overture te gelde maakt. Zoek je in Google bijvoorbeeld op potentieprobleem, (het is maar een voorbeeld…) dan kom je op positie 1 de volgende pagina tegen: potentieprobleem - vinden. De betreffende pagina is uit resultaten van onder andere Google opgebouwd (want Vinden is immers een meta-zoekmachine) en in dat Google resultaat kwam Vinden zelf voor.

  Hierdoor scoort Vinden nu via Google in Vinden. Nu komen dus zowel de resultaten als de bezoekers van Vinden uit Google. Maar de advertentie-inkomsten? Die komen via Overture. (Yahoo! Search Marketing)

  Erg vreemd dat Google dit laat gebeuren...

  geplaatst op
 • @Gijs,

  Nee ik heb niets van Frisia gehoord. Dat zal vast iemand geweest zijn die keywords inkoopt bij adsense en daar doe ik niet aan mee.
  Ik lever gewoon leads aan voor Frisia, dus zal dat voor hun geen probleem zijn... (als dat wel zo is, dan had ik vast al wat van ze gehoord)..Als je dan voor een andere bank/lening verstrekken hun naam gaat gebruiken, dan ben je verkeerd bezig..

  Die tussen pagina is niet alleen voor google, maar ook voor mij om mijn kliks bij te houden. Naar deze pagina link ik ook veel, ik sta niet voor niets op de 2e positie, daar kom je niet door even zo'n pagina aan te maken.. Ook hier de inhoud relevant, je zoekt op frisia financieringen, en waar kom je uit? Dus ook hier zie ik het probleem niet. Er zijn er veel meer die het zo doen, maar niet zo hoog komen...

  Dit noem ik spammen:
  http://<www>.ask-all.nl/frisia_financiering.html
  http://<nl>.444.net/browse-financieel_advies-50-1-2.html

  < > weghalen

  P.s. MarktPlaza is géén veilingsite.

  geplaatst op
 • In bovenstaand artikel schreef ik al dat Vinden werkt met een MOD_rewrite. De URL die je ziet lijkt een statische URL, maar is in werkelijkheid variabel. Als testje linkte ik naar www.vinden.nl/z/marketingfacts.html

  Nu blijkt dat Google deze pagina inderdaad geïndexeerd heeft, zie:
  http://www.google.nl/search?q=inurl:www.vinden.nl/z/marketingfacts.html

  Zoek je echter in Google naar ‘Marketingfacts’ dan kom je deze pagina nog niet tegen. Ik ben benieuwd of dat binnenkort gaat gebeuren..

  geplaatst op
 • Jeroen.com schrijft dat vinden.nl inmiddels een penalty heeft gekregen en "Naar verwachting zal Google het niet bij deze lichte penalty houden en wordt er op korte termijn een "pagerank 0" of een andere zware bijstelling naar beneden gegeven om er voor te zorgen dat vinden.nl definitief uit de index verdwijnt en stopt met spammen."

  Ik hoop dat google de trend voortzet, want er zit nog steeds heel wat spam in de laatste tijd.

  geplaatst op
 • @speurder

  Misschien moet je jezelf toch nog even verdiepen in het begrip "spam". De pagina's die op Speurders staan zijn geplaatste advertenties o.a over aangeboden artikelen (en dit zijn er idd erg veel). Deze zijn via de index door elke bezoeker te vinden en dit is dan ook echte content.
  Een grote site met veel content die goed geindexeerd wordt valt niet onder "spam".

  geplaatst op
 • Speurders claimt meer dan 1.2 miljoen advertenties te hebben staan. Daarvan zou dus maar de helft geindexeerd zijn. Eens met Ivan, het gaat hier gewoon om content. Daadwerkelijke pagina's die over het algemeen goed zullen aansluiten bij de zoekopdrachten.

  geplaatst op
 • @speurder (leuke nic trouwens!)

  Onzin. We zijn hier roomser dan de paus wbt zoekmachine marketing. Een van onze grote collegas had zelfs een tijd lang een verborgen redirect (CSS uitzetten) met daarin niet zichtbare verborgen linkpaginas. Het heeft simelweg te maken met veel content. Vergelijk maar eens het aantal geindexeerde paginas van collegas in verhouding tot het aantal advertenties en vorm dan je oordeel.

  Om deze reden slepen we dan ook prijs na prijs binnen ;-)

  PS: weet iemand hoeveel nederlandse advertenties er eigenlijk op ebeye.nl staan?

  geplaatst op
 • @Henri
  Het lijkt er wel op inderdaad. Jammer..

  geplaatst op
 • Ik zal er maar niet meer noemen, maar ik heb een aantal soortgelijke technieken gevonden. Het lijkt een ware rage te worden.

  geplaatst op
 • Vaak zie je dan men achterliggende url's gebruikt om een aanmelding te laten slagen. Gratis aanmelden kan vaak een staartje hebben dan alleen in voordeel is van deze zoekmachine.

  Ik raad iedereen aan, doe het ouderwets maar goed, en dat is handmatig aanmelden. Automatische aanmeldingen zijn gewoon spam!

  http://www.jnbwebpromotion.nl

  geplaatst op
 • He Broer!

  Leuk verhaal, maar ik snap er nog niet echt zo veel van hor!

  HAHAHAHAHAHa

  Succes met jullie discussie!

  Gr. Thijs

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.