Doek valt voor Cargoweb

7 maart 2003, 11:26

De eigenaar van de Nederlandse dienst voor de transportsector Cargoweb gooit de handdoek in de ring. Daarmee komt een plotseling einde aan het oudste nog levende sectorportaal in Europa.

Op Cargoweb.nl/ staat een verkeersbord met ‘Stopped’ afgebeeld, plus een e-mailadres. Na 7,5 jaar is het over.

Cargoweb was een intermediair voor de transportsector. Met name Nederlandse partijen deden er aan mee. Volgens de directie van Conplacer was het niet langer te doen om nog geld in de ontwikkeling van Cargoweb te blijven stoppen. Het vaste personeel van Cargoweb kan bij Conplacer blijven werken.

In 1994 begonnen de jongeren Eelco Kraefft en Paul de Beer bij het toenmalige communicatiebureau Van den Boom & Jalink in Bloemendaal met de opzet van Cargoweb, eerst als een hobby. In de zomer van 1995 kwam de site online, in september ging deze officieel van start.

In 1997 kochten Kraefft en De Beer Cargoweb uit bij het bureau en gingen er zelfstandig mee verder in Amsterdam. Het hoogtepunt van Cargoweb was een internationale erkenning tijdens een groot congres in Las Vegas in 2000.

Ondertussen kreeg het bedrijf ondanks groei te weinig de hoognodige voet aan de grond bij de belangrijkste organisaties in de Nederlandse transportsector, met name in de haven van Rotterdam. Het goederenvervoer bleef bang voor de innovatie buiten de besloten, met miljarden door Den Haag gesubsidieerde eigen kring.

In 2001 werd Conplacer eigenaar van Cargoweb, nadat Ediport, de voorganger van Conplacer, in 1999 een samenwerking begon met Cargoweb. Vrij snel na de verkoop verlieten de oprichters het bedrijf.

Cargoweb kende vanaf september 1995 tot gisteren een dagelijkse Engelstalige e-mail uitgave met op het web verzameld nieuws uit de transportsector, met abonnees in meer dan 60 landen. Na 7,5 jaar komt ook daar een eind aan.

Bronnen:

http://www.planet.nl/

http://www.cargoweb.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!