Digitale samenleving bedreigt privacy van het individu

7 februari 2003, 16:49

Door het toenemende gebruik van allerlei elektronische diensten, bijvoorbeeld internet, creditcards en mobiele telefoons, is het mogelijk om het gedrag van de gebruiker nauwkeurig vast te leggen en te analyseren.

Na de aanslagen van 11 september zijn de wetten die paal en perk moesten stellen aan deze inbreuk op de privacy zowel in de VS als in Europa aanzienlijk versoepeld. Zo werd afgelopen juni een Europese wet aangenomen waarmee landen bedrijven kunnen verplichten om gegevens op te slaan van iedereen die gebruik maakt van mobiele telefoons of het internet.In de toekomst zal er waarschijnlijk nog vaak een balans moeten worden gevonden tussen de privacy van het individu en de staatsveiligheid. Deze kwestie wordt nog eens bemoeilijkt door het feit dat de wetgeving per definitie achterloopt bij de technologische ontwikkelingen. Bovendien moet er onderscheid worden gemaakt tussen inbreuk op de privacy door bedrijven en door de overheid.

Bron: Economist, The nr. 4, survey na p. 50, 14 p.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!