De toekomst is aan de bloggers

De toekomst is aan de bloggers

Leon de Winter:

De mastodonten van de media zijn omringd door miljoenen kleine stemmetjes die samen een volume aan het voortbrengen zijn dat dat van de mastodonten gaat overtreffen.

De toekomst is aan de bloggers, de individuen achter hun schermpjes die samen meer deskundigheid kunnen voortbrengen dan de gesloten instituten van de main stream media.

De main stream media zijn natuurlijk nodig voor het echte voetenwerk, de verslaggeving. Maar de opinies gaan meer en meer naar de bloggers.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Als puntje bij paaltje komt kijken miljoenen mensen toch naar mastodonten als het Acht uur journaal, naar Barend en Van Dorp en naar Shownieuws, en gaan ze niet op internet op zoek naar een van die miljoenen kleine stemmetjes. Volgens mij heeft ook De Winter een blogpilletje geslikt en ziet ie alles door de beruchte hyperromantische blogbril. Waar is het realisme?

  Daarbij komt het gegeven dat de meeste blogs op zoek zijn naar de snelle kick en geen journalistieke verantwoordelijkheid kennen. Met uitglijders als deze die zonder blikken of blozen door de hele blogwereld binnen no-time was overgenomen, zal met de groei van de blogs ook het besef groeien dat je die blogs met een stevige korrel zout moet nemen en dat je voor deskundigheid misschien toch beter af bent bij die mastodonten.

  geplaatst op
 • Anders, je moet voor de aardigheid eens het artikel Blogs: Influencers First, Businesses Next van Rich Ord lezen.

  Uiteraard moet je de tekst van de Winter niet al te serieus nemen, maar het bevat wel een kern van waarheid. De blogosphere krijgt een steeds grotere rol als het gaat om opinievorming. De kunst voor opiniemakers (maar ook voor bedrijven) is om de gewenste boodschap op de juiste manier in de blogosphere te brengen.

  geplaatst op
 • Eerlijk gezegd doet het bloggen mij ook een beetje denken aan de tijd toen het allemaal begon. Met onze homepage zouden we heel de wereld kunnen voorzien van informatie. Een weblog heeft als toegevoegde variable dat deze 'page' ook nog eens met een onbepaalde frequentie zal groeien. Maar hoeveel pagina's met linkjes naar of kopietjes van de foto's van het laatste nieuws hebben we nodig?

  geplaatst op
 • Tom Gurney heeft wat andere nadrukken dan de Winter, maar hij zegt eigenlijk hetzelfde: alles fragmenteert en de toekomst is aan "citizen journalism" .
  De vaak gehoorde mening dat bloggers "geen journalisten" zijn en zo minder serieus te nemen (of zelfs schadelijk) vind ik zelf niet veel hout snijden. Ik denk dat iedereen hier wel weet dat instapundit een betrouwbaarder bron is dan www.joeblogsabouthislife.com ;) !

  geplaatst op
 • Ik denk dat de scheidslijn tussen beide "werelden" steeds meer zal gaan vervagen. Nu is het nog bloggers enerzijds en media anderzijds, maar als het werkelijk zo is wat de Winter beweert, waarom zouden de grote media dan buiten de blogwereld blijven?

  Óf de mediamakers zullen als trouwe bezoekers door veel te reageren in blogs de opinie mede bepalen, óf ze zullen (evt. parttime) meewerken aan blogs óf ze zullen zélf blogs volledig beheren. Het lijkt mij stug dat de main stream media die kansen zomaar voorbij zullen laten gaan en héél conservatief zullen blijven vasthouden aan hun oude vertrouwde middeltjes. Mócht de Winter dus gelijk hebben, zal dat alleen maar in eerste instantie zijn, naderhand zal ie dan steeds meer ongelijk gaan krijgen.
  Ik denk trouwens ook dat we nu in die eerste-instantie-fase zitten, alhoewel nog pril....

  geplaatst op
 • Ja het is nog pril, maar ik denk wel dat wat we nu zien als "een centrale plek waar het nieuws vandaan komt" inderdaad zal fragmenteren. Ik moet ook zeggen: bij het volgen van het nieuws, wil ik zelf in toenemende mate weten hoe het op microniveau is: dat is precies de reden dat de "iraq" tag op www.flickr.com zo populair is. Of waarom www.optruth.org steeds meer bezocht wordt: ik leer alleen de globale zaken uit het nieuws, maar als ik directe human interest wil, ga ik naar een blog die het meest direct rapporteert op een bepaald issue. De "grote media" zijn daar dan het achtergrondbehang bij.

  geplaatst op
 • En Citizen Journalism and Mainstream News: http://www.editorandpublisher.com/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.