De twee overheersende trends op #SXSW

De twee overheersende trends op #SXSW

South by South West (SXSW) is de polsslag van de technologische voorhoede. SXSW tapt bij een grote voorhoede af waar mensen mee bezig zijn, waar ze in geloven, waar ze hoge verwachtingen van hebben. De organisatie van SXSW doet dat natuurlijk door met mensen te praten en veel te lezen, maar zeker zo belangrijk is de input van de bezoekers. Middels de startups die zich melden krijg je een indicatie van trends, middels de aanmeldingen van panels krijg je een gevoel bij ontwikkelingen. En zo vertelt de community SXSW wat belangrijk is en wat niet mag ontbreken. Dit jaar springen er twee thema’s uit. Niet dat die dit jaar nieuw zijn, maar wel dat ze dit jaar hun stempel drukken. Dat ze alom aanwezig zijn.

Artificial intelligence

We beginnen nu echt in een nieuwe fase van het computertijdperk te komen. We zijn ver voorbij het tijdperk aan het komen dat de computer slechts dom veel data kan opslaan en ophoesten. We zijn nu zover dat er intelligentie in de systemen komt, dat ze zelflerend worden, dat ze zelfsturend worden. Kunstmatige intelligentie duikt overal op.

Bij IBM, dat de mogelijkheden van Watson demonstreerde. Bij een panel over Viv, waar te horen was dat computers nu gaan snappen wat we bedoelen en niet alleen wat we zeggen. Bij gesprekken over messaging-apps waarbij kunstmatige intelligentie helpt voor betere dienstverlening. De voorbeelden komen inmiddels heel dichtbij.

Deze week versloeg Googles DeepMind drie keer op rij een topper in Go, een spel waarvan wordt gezegd dat er zoveel intuïtie bij komt kijken. Daarnaast rijden in testomgevingen al zelfrijdende auto’s rond, een ontwikkeling die enorme impact gaat hebben op transport en mobiliteit. Verder rijden robots al op veel plekken rond die te automatiseren taken overnemen.

En die robots kunnen steeds meer. Ze worden steeds menselijker. Op SXSW was al te zien hoe een goed gesprek met een robot tot de mogelijkheden behoort. Dat dit allemaal kan, is fascinerend. Maar wat de gevolgen zijn, is natuurlijk even belangrijk. Welke impact heeft dit op de maatschappij, bijvoorbeeld op banen? En als er veel banen wegvallen, wat betekent dat dan voor de sociale cohesie? Dat zijn de belangrijke onderwerpen van de toekomst.

Overigens zijn er ook specialisten die zeggen dat we ons niet teveel zorgen moeten maken, omdat er ook weer nieuwe banen bijkomen. Maar boekhouder, accountant of vrachtwagenchauffeur moet je misschien maar even niet worden.

Virtual reality

Virtual reality lijkt het grootste thema dit jaar. Naast kleine developers en toolbouwers roeren grote namen als Samsung, Gilette en McDonald's zich met VR-initiatieven. Hoe verrijk je ervaringen, hoe boots je situaties levensecht na, hoe creëer je virtuele werelden? SXSW heeft er zelfs een speciaal driedaags evenement aan gekoppeld. Het geloof bij de organisatie en een groot deel van de deelnemers is heilig: dit gaat groot en invloedrijk worden.

Ja, we moeten nu nog gekke brillen op zetten om VR te ondergaan. Maar als je die bril eenmaal op hebt, weet je niet wat je ziet, zegt bijvoorbeeld trendwatcher Robert Scoble:

The minute you get a demo, you're gonna be a raving lunatic like I am, 'cause it's so fricking amazing to be in one of these, so you're going: 'Oh my God, I want one of these things.'

Scoble gaf zijn baan bij Rackspace op om bij Upload VR te gaan werken. Hij ziet overal toepassingen: van entertainment tot business tot medische wereld. Hieronder vind je een fragment van ons interview met Scoble.


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Gaaf Erwin! Check voor het banen-verhaal ook het eBook van Bas vd Haterd: http://vandehaterd.nl/10banen/ Ook lekker innovatief met Waardebepaling achteraf betalen :-)

  geplaatst op
 • Ha Erwin, leuk dat je ons een beetje op de hoogte houdt. Zit wel met één ding: zoals je zelf al vermeld gaan alle technische ontwikkelingen een maatschappelijke impact hebben. Is die impact iets wat leeft bij de bezoekers? Bespeur je een algeheel heersende urgentie om het over die impact te hebben? Over de wenselijkheid er van? En dan concreet: voelt men een verantwoordelijkheid om te kijken hoe men de privacy van mensen kan garanderen? Hoe men kan zorgen voor baan-behoud voor laag opgeleiden? En -misschien ben ik hier een beetje activistisch- als dit soort onderwerpen daar weinig leeft, hoe kunnen mensen zoals ik die vinden dat deze op de agenda moeten staan, dit onderwerp beter agenderen? Hartelijke groet! Chris

  geplaatst op
 • Chris, de meerderheid van mensen hier is idd 'techno optimist', kijkt meer naar de kansen dan de mogelijke problemen. Wat daarmee niet wil zeggen dat er geen aandacht voor is. Er zijn ook panels over de zwarte kant van internet, over de andere kant van big data, etcetera. En als je het hebt over het verdwijnen van banen als gevolg van automatisering en kunstmatige intelligentie, is er een groep die zegt dat er ook nieuwe banen bijkomen en dat AI ons ook kan helpen andere banen uit te voeren. Tegelijk is er een groep, ook in investeerdersland die dit onderwerp aangrijpt om te pleiten voor de invoering van het basisinkomen. Er zijn hier vaak 60 panels tegelijk.

  geplaatst op
 • Ha Erwin! Klinkt als een lekker volle agenda. ;) Het stelt me in ieder geval gerust dat er een -enigszins(?)- kritische cultuur is. Dank voor je reactie!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.