Je bekijkt een artikel van Beeckestijn Business School
partner

De naadloze integratie van CSRD in de gehele keten

Verken de essentiële bijdrage van marketeers aan duurzaamheid en bewust consumeren, met een focus op het Net Positive concept en zijn invloed op bedrijfsstrategieën, waaronder die van IKEA.

2 april 2024, 07:36 919 x gelezen

In 2024 zal de trend naar duurzaamheid naar verwachting doorzetten, aangezien de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wordt geïntroduceerd. Deze EU-richtlijn verplicht bedrijven om de impact van hun activiteiten op mens en milieu te rapporteren, waardoor vrijblijvendheid wordt uitgesloten. Dit heeft consequenties voor de hele keten, waarbij kleinere leveranciers worden onderworpen aan beoordeling door grotere bedrijven die al verplicht zijn om te rapporteren.

Voor ons marketeers betekent dit veel. Hoe communiceer je duurzame initiatieven? Hoe breng je je uitingen en ambitie oprecht over? Hoe beheer je het logistiek- en retourbeleid? En hoe zet je klanten aan tot meer duurzame keuzes?

De betrokkenheid van marketeers in de circulaire economie

Marketingspecialisten spelen een doorslaggevende rol in de transitie naar een circulaire economie, zoals benadrukt door de Rijksoverheid. Deze overgang naar een economie die tegen 2050 volledig op herbruikbare grondstoffen draait, vereist voortdurende inzet waarbij de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties samenwerken. De Rijksoverheid wijst specifiek op het belang van het voorzien in de juiste kennis en vaardigheden met betrekking tot duurzaamheid en circulariteit, niet alleen binnen het onderwijs, maar ook via leermodules voor inkopers en marketeers binnen bedrijven. Financiële ondersteuning en beleidsmaatregelen ter bevordering van gedragsverandering bij consumenten dragen bij aan deze overgang.

Minder retouren dankzij AI

In de wereld van e-commerce neemt AI een steeds prominentere rol in. Het gaat niet alleen om data-analyse, prognoses en productbeschrijvingen, maar ook om het verminderen van retouren, een veelvoorkomend probleem met een gemiddeld retourpercentage van meer dan 12% in Nederland, volgens Thuiswinkel.org. Dankzij AI kunnen webshops op schaal en persoonlijk advies geven over zaken als de juiste maatvoering of productconfiguratie, waardoor het aantal retouren wordt verminderd.

Bewuster consumeren

Het promoten van duurzaamheid gaat niet alleen over het kiezen van milieuvriendelijke bezorgopties, maar vooral over bewuster consumeren. Als marketeers hebben we de taak om onze kennis van consumentengedrag in te zetten om duurzaamheid te bevorderen. Black Friday is een treffend voorbeeld waarbij de weerstand tegen overconsumptie jaarlijks toeneemt.

Uiteindelijk wil je als organisatie meer teruggeven aan de aarde en maatschappij dan je neemt. Dit uitgangspunt noemen we Net Positive. IKEA is één van de vele bedrijven die Net Positive als bedrijfsstrategie heeft.

Lees het artikel

Make impact

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts. Op zoek naar gratis kennis en inspiratie? Woon een online clinic bij of download een van de whitepapers. #kennisdelen

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts. Op zoek naar nieuwe kennis en inspiratie? Woon een online clinic bij, download een van de whitepapers of volg een opleiding of training. #kennisdelen 

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!