De Metagids #38: Alles is tegelijkertijd een trend

Everything Is Trending: Kortefilmpjesapp TikTok heeft alles zodanig versneld, waardoor niets meer trending is.

27 september 2022, 13:06 2611 x gelezen

Influencer Wisdom Kaye trok afgelopen week mijn aandacht. Op TikTok reageerde hij op een opmerking: “Nothing is trending right now, because everything is trending.” Kortefilmpjesapp TikTok heeft alles zodanig versneld, waardoor niets meer trending is, omdat alles tegelijkertijd een trend is.

Mode uit de jaren 60, 70, 80 en 90. Het kan allemaal tegelijkertijd en door elkaar gedragen worden, omdat er ergens wel een niche bestaat waarin een bepaalde kledingstijl trending is. Volgens Kaye leidt het er zelfs toe dat we hierdoor minder hoeven te consumeren, omdat het toch al in onze kledingkast hangt. En dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor muziek, boeken, televisie etc. Alles is tegelijkertijd een microtrend en dat geeft enorm veel vrijheden. Het is volgens de reageerders op zijn post: “Everything Everywhere All At Once”.

Voor een tijd terug besteedde Vox ook al aandacht aan dit fenomeen. In het artikel “Trends are dead” werd geconcludeerd er geen digitale monocultuur bestaat: “Cultuur is gedecentraliseerd. Het centrum, de mainstream, is verdwenen.”

NyQuil Chicken

Rauwe kip gekookt in hoestsiroop. Uiteraard een misselijke grap van 4chan. Nooit echt een trend geweest, maar nadat afgelopen week de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een waarschuwing publiceerde, ontstond er opeens allerlei commotie rondom deze meme. Volgens Buzzfeed was er op de dag voor de waarschuwing slechts 5 keer naar gezocht op TikTok. Na de waarschuwing werd er 7000 keer op de term gezocht. Ook op Twitter was de term trending. Vraag is of de FDA er juist aan heeft gedaan om te waarschuwen voor iets wat al lang van de radar is verdwenen. Is de overheidsinstantie verantwoordelijk bezig of juist niet?

 

NPC in Real Life

Een non-player character, afgekort: NPC, is een personage in een spel dat niet wordt bestuurd door een speler. Vaak worden deze karakters bestuurd door kunstmatige intelligentie. Het zijn de oppervlakkige personages in een spel: je kunt ze niet besturen, ze lopen steeds hetzelfde rondje en ze hebben slechts de beschikking over een beperkt vocabulaire. Op TikTok, hoe kan het ook anders, is nu een trend “NPC in Real Life” gaande, waarbij wordt gedaan alsof de mensen om ons heen allemaal NPCs zijn. Nietsvermoedende mensen worden op deze manier lastig gevallen. Een van de bekendste plaaggeesten is de Britse TikTokker bigcthedon. Weer anderen doen alsof ze zelf een NPC zijn. Een van de meest bekeken video’s is “First Date With An NPC”. Zijn dit de eerste bewijzen dat we daadwerkelijk in een simulatie leven?

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!