De 5 podcast trends voor 2023

Wat worden de belangrijkste trends in de wereld van audio en podcasts komend jaar? Wij keken alvast vooruit naar 2023.

16 december 2022, 12:30 3387 x gelezen

1. Verdere groei 

We krijgen nog wel eens de vraag of podcasts een hype zijn. Wij leggen dan uit dat audio nog de minst gedigitaliseerde tijdsbesteding is, vergeleken met bijvoorbeeld winkelen of tv-kijken. Maar dat we aan de vooravond staan van een nog verdere groei in audio – ook komend jaar – zagen we wederom bevestigd in het stevige rapport van Activate Technology & Media Outlook 2023.

2. Diverser luisterpubliek

Het podcast-gebruik wordt steeds breder omarmd. Het laatste trendrapport vanuit Megaphone laat bijvoorbeeld zien dat Zuid-Europese landen het medium ontdekken. Ook de verdeling in leeftijd van podcastluisteraars wordt steeds evenwichtiger. De Nederlandse Mediamonitor laat dezelfde ontwikkeling zien: luisteraars vormen steeds meer een afspiegeling van de bevolking. Oftewel, de podcast is een medium voor iedereen aan het worden.

3. Vaarwel smartspeaker

De grootse beloftes waarmee een paar jaar geleden smartspeakers werden aangekondigd, zijn maar deels uitgekomen. 2023 kan wel eens het jaar zijn dat het doek definitief valt, als je afgaat op het artikel in NRC. Google gaat stoppen met ‘actions’, Amazon lijdt miljardenverlies en schrapt tienduizenden banen en ook Meta heeft er geen fiducie meer in. Het voornaamste probleem is dat conversaties met apparaten nooit écht lekker op gang zijn gekomen.

4. IP is het nieuwe goud

Binnen de podcastmarkt wordt flink geïnvesteerd in het verwerven van intellectual property (IP). Dat stelt je namelijk in staat om podcast te verwaarden, bijvoorbeeld met advertenties of achter een betaalmuur. Daarom kocht Spotify ooit Gimlet Media, en lijfde Podimo Dag en Nacht Media in. Op internationale schaal timmert PodX Group hard aan de weg, met recente overnames en investeringen in onder meer Argentinië en Frankrijk. Hier gaan we meer van horen in 2023.

5. Het einde van de blockbuster-podcast

Bestaat het nog, zo’n podcast waar echt iedereen het over heeft? Zoals bijvoorbeeld ‘De Brand in het Landhuis’, van een paar jaar terug? In dit artikel voor MarketingTribune ging ik op zoek naar het antwoord en signaleerde ik drie belangrijke ontwikkelingen waardoor de blockbuster-podcast het lastig heeft – en waarom dat eigenlijk helemaal niet erg is: het aanbod verbreedt, het landschap versnippert en er ontstaan nieuwe luister-routines. Handig: ik vermeld ook hoe je hier als merk op kan inspelen.

Marvin Jacobs
Founder bij Airborne

Marvin is mede-oprichter van Airborne, dat sinds 2018 bestaat. Als Creative Director zet hij zijn expertise op het gebied van audio en podcasts in voor het vertellen van aansprekende merkverhalen. Hij publiceert in vak- en lifestyle-titels en spreekt geregeld op congressen over de ontwikkelingen binnen het audiolandschap

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!