Creëer content die mensen raakt met deze drie tips

20 januari 2021, 07:00

Emoties beïnvloeden en bepalen in grote mate onze keuzes. Ook wanneer het gaat om het aankopen van een product of het kiezen voor een merk. Als contentmarketeers willen we content maken die boeit, aanzet tot gedrag en mensen keuzes laat maken (voor jouw merk of product bijvoorbeeld). Content die mensen raakt, maakt impact. Maak daarom content die een emotie losmaakt. Zweverig? Zeker niet. Probeer deze drie tips maar eens uit!

1. Zorg dat jouw content past bij de motivatie

Met motivatie bedoelen we de intentie van je doelgroep. Wat wil jouw doelgroep bereiken met behulp van jouw content? Inspiratie, praktisch advies, kennis? Afhankelijk van de motivatie roept deze een andere emotie op. Wanneer je publiek bijvoorbeeld op zoek is naar inspiratie dan wil je met je content bijvoorbeeld ontzag of nieuwsgierigheid oproepen. Wanneer je doelgroep geïnteresseerd is in financieel nieuws dan wil je, afhankelijk van het nieuws, angst (waarschuwen) of geruststelling overbrengen.

Een goed voorbeeld van content die emotie oproept is de Meditatie-app Calm. Zij gebruiken rustgevende kleuren en zen-fotografie in hun content om een ​​ontspannen, gefocust gevoel te creëren.

2. Vertel een herkenbaar, geloofwaardig verhaal

Een emotie of verbinding kun je niet afdwingen. Een verhaal moet echt zijn, anders vertrouwt je publiek het niet. Wanneer mensen je niet vertrouwen, negeren ze emoties die je met jouw content wil overbrengen. Helaas zijn we als consumenten snel wantrouwig doordat we gewend zijn geraakt aan manipulatieve reclametactieken. Om je doelgroep te binden, moet je verhaal relevant, herkenbaar en écht zijn.

Een voorbeeld van een écht en herkenbaar verhaal is de #DOESLIEF-campagne van SIRE. Met de campagne wilde SIRE mensen een spiegel voorhouden op hun gedrag. Zodat we bewuster zijn van ons gedrag en daardoor liever voor elkaar te zijn. Relevant vanwege de alledaagse voorbeelden en blijkbaar heel herkenbaar vanwege de talloze keren dat deze campagne en hashtag gedeeld zijn.

Een ander voorbeeld van een herkenbare, relevante en emotionele campagne is die van Coca-Cola. Coca-Cola wilde zet al jaren in op vrolijkheid en verbintenis van mensen. In het afgelopen jaar wilde het merk de mensen een hart onder de riem steken met de campagne ‘Open Like Never Before’. Herkenbaar en relevant omdat we op dit moment allemaal worstelen met het ‘nieuwe normaal’. Wat betekent dit voor ons? Nu, maar ook later?

Coca-Cola: “Wait stop, who says we have to go back to normal? This is our opportunity to start over – more humble, mindful, braver and better than we’ve ever been. The glass isn’t half empty, it’s half full and we all can make a difference, when we are #OpenLikeNeverBefore.”

3. Nodig mensen uit om actief deel te nemen

De beste content levert verhalen op die mensen tot actie aanzet. En dat kan op allerlei manieren. Laat je doelgroep bijvoorbeeld producten digitaal proberen met behulp van augmented reality. Maak een interactieve video of organiseer een virtuele tour. Door je publiek actief te laten deelnemen, ontstaat er een mogelijkheid voor emotionele connecties. Met interactieve content geef je de controle aan jouw doelgroep. Ze volgen hun eigen pad, beantwoorden vragen, zoomen in voor meer informatie en onderzoeken onderwerpen via meerdere lenzen of perspectieven.

Een mooi voorbeeld is de Nike+ Run App. Met de app bindt Nike hardlopers aan hun merk. Nike activeert gebruikers door hen te motiveren en op te roepen om hun enthousiasme en resultaten online te delen.

De Nike+ Run Club is uitgegroeid tot een grote community waar Nike verschillende soorten content deelt om hun doelgroep actief te houden. Van hardlooppodcasts en artikelen tot diverse challenges waar de doelgroep aan mee kan doen. Door de #justdoitsunday of #nikerunclub te volgen, krijgt Nike ook weer inzicht in de impact van hun content.

Emotie is de sleutel tot een sterke betrokkenheid bij de content die je maakt. Met deze drie tips kun je emotie-gedreven content maken die impact heeft. Creëer verhalen die je publiek op een zinvolle manier aanspreken en inspireren om terug te blijven komen voor meer.

Tara Pijs
Content Marketeer bij Coosto

Content Marketeer bij Coosto. Taalfanaat en vakidioot. Passie voor communicatie & marketing. Schrijft artikelen over o.a. social media en contentmarketing.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!