Het toonaangevende Amerikaanse onderzoeksbureau ABI Research maakte afgelopen week bekend dat contenteigenaren steeds vaker overgaan tot het aanschaffen van video-encoding- en -transcodingapparatuur. Volgens ABI’s Cloud Video and Video Hardware Research Service Report bedraagt het markaandeel van contentpartijen nu al 11% en naar verwachting zal dit groeien tot 17% in 2017. Omdat dit soort hardware een essentieel onderdeel uitmaakt van iedere Video On Demand-architectuur (VOD), lijkt het erop dat zich een scenario ontvouwt waarbij contenteigenaren voor wat betreft het aanbieden van VOD-diensten steeds meer het heft in eigen hand nemen.
Het ABI-rapport merkt verder op dat partijen als HBO en Disney/ABC al sinds jaar en dag video-encoders aankopen om zo hun content te distribueren naar bestaande betaal-TV-systemen van o.a. kabel- en IPTV-aanbieders, maar voegt eraan toe dat zij steeds meer investeren in zgn. multi-format transcoders, die gericht zijn op rechtstreekse distributie naar consumenten. Met name door de versneld groeiende vraag naar Uitzending Gemist-achtige videodiensten en de mogelijkheid om TV op elke gewenste plek en op alle mogelijke schermen en apparaten te kunnen ontvangen (TV everywhere), zijn VOD-platforms de laatste jaren steeds veelzijdiger geworden.
Contenteigenaren, waaronder de grote Hollywoodstudio’s (zoals Disney, Universal en Paramount), maar ook organisaties als de FIFA en de UEFA, lijken zich te realiseren dat een eigen, effectieve multiscreen-dienstverlening zijn vruchten kan afwerpen. Het gaat daarbij primair om cloud-based services die als Over-The-Top-dienst (OTT), dus zonder de tussenkomst van de traditionele settopbox, rechtstreeks aan de kijker geleverd worden.
De relatie met de consument, daar gaat het om
De inkomsten voor deze videodiensten worden voor dit jaar geschat op zo’n 100 miljoen euro en zullen naar verwachting in de komende vier jaar (2017) verzesvoudigen tot 600 miljoen euro. Duidelijk is dat contenteigenaren daar hun deel van willen binnenhalen en, naar nu blijkt, kan dat zonder al te veel problemen, zonder tussenkomst van de traditionele TV-aanbieders.
NPO’s troetelkindje, Uitzending Gemist, bijvoorbeeld, heeft het afgelopen jaar meer dan 311 miljoen videostreams doorgezet, een groei van 51% t.o.v. 2011. De spectaculaire stijging is m.n. het gevolg van het kijken via mobiele apps. Voor contenteigenaren (incl. de publieke omroep middels de STER) gloort een financieel zeer aantrekkelijke toekomst door rechtstreeks eigen content-apps (multi-platform) via connected devices: smart TV’s, tablets, smartphones en game consoles. Een eerste aanzet in die richting is al gegeven, toen vorig voorjaar BNN een VOD-versie van “3 Op Reis” gelijktijdig lanceerde op meerdere platforms.
Het is dan ook begrijpelijk dat contenteigenaren steeds vaker aanzienlijke investeringen doen op het gebied van VOD-infrastructuur. Daarbij is het ook van belang om de ontwikkelingen rondom HbbTV nauwlettend te volgen. In Nederland kunnen de NPO, RTL en SBS daarmee hun diensten verder innoveren door interactiviteit aan de programma’s (en programmering) te koppelen en zelfstandig commercieel te exploiteren.
Uitzending Gemist in een HbbTV-compatibele browserversie.
AppTV, het nieuwe distributiemodel?
De tijd is voorbij dat alleen middels een abonnement (vergezeld van een kastje) van een TV-provider toegang verkregen kan worden tot premium content. In het (recente) verleden was het mediabereik dat je via traditionele TV-aanbieders kon realiseren hét unieke selling-point. Echter, door de snelle adoptie van TV everywhere lijkt de noodzaak om die route te volgen in waarde af te nemen.
Een tweede pluspunt van het conventionele model is de 'factuurrelatie' die providers hebben met hun klanten. De opkomst van nieuwe mobiele betaaldiensten zorgt er echter voor dat consumenten - o.a. vanaf-de-bank-en-voor-de-buis-zittend - micro-payments kunnen doen, zonder de verplichting van een abonnement, en eenvoudig instant toegang krijgen tot het programma van hun keuze.
Naar mijn mening staan we aan de vooravond van een totaal nieuw TV-distributiesysteem, noem het AppTV, waarbij een gestructureerd aanbod van premium content-apps (verrijkt met features zoals integratie met second screen-toepassingen en koppeling met fan-based social media-applicaties) wordt geleverd in combinatie met een flexibel aanbod (à la carte) aan lineaire (voorgeprogrammeerde) TV-zenders.
Willen de traditionele aanbieders van TV-diensten nog een rol van betekenis spelen in dit nieuwe ecosysteem, dat moeten zij een meerwaarde kunnen leveren aan zowel hun klanten alsook aan contenteigenaren. Het lijkt me evident dat niet alleen het leveren van een vaste (internet- en TV-)verbinding, maar zeker ook een mobiele dienstverlening onderdeel van dat consumentenpakket dient uit te maken.
Credits afbeelding: Oneras (CC)