Consult bedrijfsarts nu ook via het internet

6 januari 2003, 14:13

Nederland krijgt een virtuele arbo-dienst. Initiatiefnemer Dijkhorst uit Den Dolder, mede-eigenaar van het bedrijf dokterdokter.nl, begint hier binnenkort mee.

Dijkhorst vindt de arbo-dienst een logische volgende stap voor een onderneming die mensen wil bijstaan bij de beantwoording van gezondheidsvragen. De site zal informatie bevatten voor mensen die dreigen te gaan verzuimen, naar een arbo-arts moeten, of na een ziekteperiode weer aan het werk gaan (re?ntegratie).

Hoewel het bedrijf de site samen met reguliere arbo-diensten wil opzetten, wordt hij volgens Dijkhorst strikt neutraal: “We wijzen ook op de rechten en plichten van werknemers bij ziekte.”

Ander kenmerk is dat de site alle aspecten van verzuim behandelt: soort beroep, overbelasting, sfeer met de collega’s, conflicten met de baas, kunnen omgaan met stress, geluid/lawaai in de werkomgeving, beleid ten aanzien van roken.

Dijkhorst: “Je doorloopt een vragenlijst en krijgt aan het slot een advies. Zo kan iemand nagaan hoe hij ervoor staat, beter beslagen ten ijs komen als hij naar de arbo-arts moet of de informatie die de arts heeft verstrekt na het bezoek nog eens nalezen.De opzet van de site is volgens Dijkhorst vergelijkbare met de medische informatie op dokterdokter.nl. “Dat is geen platte medische encyclopedie”, zegt Dijkhorst. “Allerlei aspecten van een klacht of ziekte komen terug op onze site. B Bij burn out bijvoorbeeld tasten we af hoe iemands werkomgeving is, of sprake is van spanningen, het vermogen om ‘nee’ te zeggen, de thuisssituatie; alle mentale, sociale en fysieke aspecten zijn ingebouwd.”

De site biedt informatie over de 250 meest voorkomende problemen die pati?nten bij de huisarts aankaarten, Van aambeien tot zweepslag”, zegt Dijkhorst. Ook is er een interactieve module: door vragen uit een ‘beslisboom’ te beantwoorden, komt de bezoeker bij een advies. Verder is het bedrijf zijn eerste coachingsprogramma’s aan het ontwikkelen (bijvoorbeeld voor mensen met vragen na een hartoperatie; hulp bij het trouw aflopen van een herstelprogramma).

Algemeen directeur Van Wijk benadrukt dat dokterdokter.nl geen huisartsvervanger is, maar gericht is op zelfzorg: “Wij zijn aanvullend. Onze informatie zal soms preventief en ondersteunend werken. In die zin kan het onnodig huisartsenbezoek voorkomen.”

Dijkhorst heeft altijd beseft dat de informatie van de internetdokter zeer nauw luistert. Hij is dan ook blij dat TNO Preventie en Gezondheid namens het ministerie van volksgezondheid dokterdokter.nl in juni als eerste en tot nu toe enige het zogeheten ‘QMIC-certificaat’ (voor juiste medische informatie op internet) heeft verstrekt.

T. Mager van TNO: “Medisch specialisten stellen de informatie op en ondertekenen die ook met hun naam; onafhankelijke reviewers controleren de tekst nog eens op juistheid en betrouwbaarheid. Het bedrijf heeft dat dusdanig goed geregeld, dat het van ons zelf gecertificeerde publicaties mag doen.”

Dijkhorst wijst erop dat de vragenlijst die de bezoekers aflopen ‘heel voorzichtig’ is. Ook volgt die de gebruikelijke standaarden in de zorg en geeft de computer bij gerede twijfel het advies naar de huisarts te gaan.

Dokterdokter.nl trekt momenteel 150.000 bezoekers per maand, aldus Dijkhorst. Dat aantal stijgt met gemiddeld 15 procent per maand, leert de praktijk. De afgelopen anderhalf jaar riepen anderhalf miljoen mensen de site op. Onderzoek van de Universiteit van Maastricht wijst uit, dat voor 45 procent van de bezoekers de informatie voldoende is voor zelfzorg en 70 procent beter is voorbereid op huisartsenbezoek.

Bronnen:

http://www.gelderlander.nl/

http://www.brabantsdagblad.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!